back to top
Bejzbol rezultati uživo

Bejzbol rezultati uživo

Bejzbol rezultati uživo Baseball rezultati

Bejzbol je sport koji ima dugu i bogatu povijest, a vjeruje se da potječe iz Engleske. Iako njegovi korijeni nisu potpuno jasni, smatra se da su rane verzije bejzbola bile zasnovane na raznim engleskim igrama kao što su “rounders” i “cricket.” Bejzbol je prenesen u Sjedinjene Američke Države od strane prvih doseljenika, gdje je igra doživjela brojne promjene i adaptacije. U 19. stoljeću, bejzbol je počeo sticati popularnost u SAD-u, a od tada se proširio na mnoge druge dijelove svijeta.

Osnovni cilj igre bejzbol je vrlo jednostavan, ali u isto vrijeme i izazovan. Igra se između dvije momčadi koje se smjenjuju u napadu i obrani. Momčad koja je u napadu, poznata kao “batting team”, cilja udariti lopticu što je dalje moguće od protivničke momčadi, dok je cilj momčadi u obrani, poznate kao “fielding team,” da uhvati lopticu i izbaci napadače van igre.

Da bi se osvojili bodovi, napadači moraju proći kroz četiri baze postavljene na terenu. Igra se obično sastoji od devet “inningsa”, a momčad s najviše bodova na kraju je pobjednik. Bejzbol je igra koja zahtijeva kombinaciju snage, spretnosti i taktičkog razmišljanja, čineći je tako jednom od najpopularnijih sportskih igara na svijetu.

bejzbol rezultati uživo

Pravila bejzbola

Bejzbol je igra koja se igra između dvije momčadi, svaka s devet igrača. Igra se sastoji od devet “inninga”, a svaki “inning” ima dvije polovice: napad i obranu. U napadu, momčad pokušava postići što više bodova tako što će udariti bejzbol lopticu i proći kroz četiri baze na terenu. U obrani, cilj je spriječiti protivničku momčad da postigne bodove, što se postiže hvatanjem loptice ili izbacivanjem napadača na bazi.

U bejzbolu je vrlo bitna i pozicija “pitchera” ili bacača, koji je zadužen za bacanje loptice prema “hitteru” ili udaraču iz protivničke momčadi. Bacač ima cilj da “izbaci” udarača, što može učiniti na više načina: ili tako da udarač tri puta promaši lopticu (tri “strikea”) ili tako da ostali igrači uhvate lopticu koju je udarač udario. Sa druge strane, udarač ima cilj da udari lopticu dovoljno daleko tako da može proći kroz baze i osvojiti bod.

Jedna od najzanimljivijih situacija u bejzbolu je “home run”, koji se događa kada udarač udari lopticu tako daleko da je niko iz protivničke momčadi ne može uhvatiti, a udarač može proći kroz sve četiri baze bez prekida i osvojiti bod. Osim toga, tu su i druga specifična pravila koja čine bejzbol izazovnim i zanimljivim, kao što su “double play” i “triple play”, koje se odnose na izbacivanje dva ili tri igrača u jednom potezu. Ova i mnoga druga pravila čine bejzbol jednim od najkompleksnijih, ali i najuzbudljivijih timskih sportova na svijetu.

Baseball rezultati i igralište

Igralište za bejzbol je posebno i jedinstveno u svijetu sportova. Njegov oblik je dijamant, s četiri baze koje su postavljene u obliku kvadrata. Udaljenost između baza varira ovisno o ligi i starosnoj dobi igrača, ali u profesionalnom bejzbolu, kao što je Major League Baseball (MLB) u Sjedinjenim Američkim Državama, udaljenost između baza iznosi 90 stopa (oko 27.4 metra). Baze su numerirane od prve do treće, dok je četvrta baza poznata kao “home plate,” odakle udarač započinje svoj potez.

U središtu ovog dijamanta je brdo za bacače, poznato kao “pitcher’s mound,” koje je udaljeno 60 stopa i 6 inča (oko 18.4 metra) od “home platea.” Visina i nagib brda takođe variraju, ali u MLB-u, brdo je visoko oko 10 inča (25.4 cm) iznad nivoa igrališta. Odatle, bacač baca lopticu prema udaraču, koji se nalazi iza “home platea.”

Osim baza i brda za bacače, igralište za bejzbol ima i vanjski teren, poznat kao “outfield.” Dimenzije “outfielda” mogu varirati od stadiona do stadiona, ali općenito se proteže od 300 do 400 stopa (oko 91 do 122 metra) od “home platea.” U “outfieldu” su obično postavljene ograde ili zidovi koji označavaju granice igrališta, i svaki “home run” mora preletjeti ovu ogradu da bi se osvojio bod.

man holding two white baseballs

Bejzbol rezultati 

Cilj bejzbola je postići više bodova od protivničke momčadi. Da bi se to postiglo, momčadi se izmjenjuju u napadu i obrani. Kada je momčad u napadu, cilj joj je postići što više “runova” ili bodova tako što će igrači koji udaraju lopticu (“batteri”) uspješno proći kroz sve četiri baze na igralištu. Sa druge strane, kada je momčad u obrani, cilj je spriječiti protivničku momčad u postizanju “runova” izbacivanjem udarača ili hvatanjem udarenih loptica.

Osvajanje poena ili “runova” u bejzbolu se događa na specifičan način. Nakon što udarač udari lopticu, on mora trčati prema prvoj bazi, a zatim, ako je moguće, prema drugoj i trećoj bazi. Da bi osvojio bod, igrač mora uspješno stići do “home platea” prošavši sve tri prethodne baze. Međutim, postoji mnogo taktika i strategija koje timovi koriste da bi postigli ove ciljeve, uključujući “sacrifice hits,” “stolen bases,” i “bunts,” koji mogu pomoći igračima da napreduju oko baza i osvoje bodove.

U bejzbolu, izuzetno važan element je i “inning”. Igra je podijeljena na devet “inninga”, a svaki “inning” ima dvije faze: jedna kada je vaša momčad u napadu, a druga kada je u obrani. Da bi “inning” bio završen, momčad u obrani mora izbaciti tri protivnička igrača. Nakon devet “inninga,” momčad s najviše osvojenih “runova” je pobjednik. U slučaju izjednačenog broja bodova, igra se nastavlja dodatnim “inningima” sve dok jedna momčad ne postane pobjednik.

selective focus photography of person holding baseball bat

Napad

U bejzbolu, uloga napadača, ili “battera” kako se često naziva u engleskom jeziku, je ključna za uspjeh tima. Napadač stoji iza “home platea” i suočava se s bacačem iz protivničke momčadi.

Njegov primarni cilj je udariti lopticu koju bacač baca, i idealno, udariti je dovoljno snažno i precizno da bi mogao bezbjedno trčati prema prvoj bazi, a zatim potencijalno i do drugih baza. Uspeh napadača u udaranju loptice može dovesti do osvajanja bodova, poznatih kao “runovi”, za njegovu momčad, ali takođe može omogućiti drugim igračima na bazama da napreduju ili osvoje bodove.

Napadač mora biti vešt u raznim aspektima udaranja. To uključuje sposobnost brzog donošenja odluka o tome da li će pokušati udariti lopticu ili je propustiti, procjenu putanje i brzine loptice, i tehničku sposobnost da je efikasno udari.

Osim toga, dobar napadač razumije različite taktičke opcije dostupne njemu, uključujući kada je najbolje koristiti “bunt” (lak udarac koji obično koristi se za pomaganje napredovanju drugih igrača na bazama) ili “sacrifice fly” (udaranje loptice visoko i daleko kako bi se omogućilo igraču na trećoj bazi da osvoji “run”). Sve u svemu, napadač ima složenu i izazovnu ulogu koja zahteva kombinaciju fizičke snage, tehničke veštine, i taktičkog razmišljanja.

Batter (udarač)

U bejzbolu, udarač ima ključnu ulogu u ofanzivnoj strategiji tima. Nalazi se iza “home platea” i njegov cilj je udariti lopticu koju baca protivnički bacač tako da je teško za protivničku obranu da je uhvati ili obradi. Udaranjem lopte dovoljno daleko i precizno, udarač može postati trkač i potencijalno osvojiti bod, dok u isto vrijeme pomaže drugim trkačima na bazama da napreduju ili čak osvoje bodove.

Postoji više načina na kojima udarač može postati trkač. Jedan od najosnovnijih je “single,” što znači da je udarač udario lopticu tako da je uspio stići samo do prve baze. Ako udari lopticu dovoljno daleko da stigne do druge baze, to je “double.” Ako uspije stići do treće baze, to je “triple.” Ako udarač udari lopticu preko ograde, to je “home run,” što automatski donosi bod za njegov tim i sve trkače koji su trenutno na bazama.

U nekim situacijama, udarač može postati trkač čak i ako ne udari lopticu izvan unutrašnjeg dijela igrališta, poznatog kao “infield.” Na primjer, strategija poznata kao “bunt” podrazumijeva namjerni slab udarac koji pokušava postaviti lopticu blizu “home platea,” što može omogućiti trkačima na bazama da napreduju. Također, ako bacač napravi četiri “balla” (loptice koje sudija smatra nevažećim), udarač dobija “walk” i slobodno prelazi na prvu bazu.

Osim udaranja, udarač takođe može postati trkač putem grešaka protivničke obrane. Ako, na primjer, neki od igrača u protivničkom timu napravi grešku pri hvatanju ili obradi lopte, udarač može iskoristiti priliku da stigne do baze. Ove različite metode i strategije čine poziciju udarača jednom od najdinamičnijih i najkompleksnijih u bejzbolu, zahtijevajući ne samo fizičku vještinu i preciznost, već i taktičku inteligenciju.

Runner (trkač)

Trkač u bejzbolu ima zadatak da se što brže i efikasnije kreće između baza u cilju osvajanja bodova, poznatih kao “runovi”. Jednom kada udarač postane trkač, stavljen je u igru s namjerom da napreduje sa baze na kojoj se nalazi do sledeće, sve dok ne prođe sve baze i vrati se na “home plate” da osvoji bod. Trkači moraju pažljivo pratiti akcije na igralištu, uključujući udarce svojih saigrača, bacanja bacača, i potencijalne greške protivničke obrane, kako bi napravili najbolje odluke o tome kada trčati na sledeću bazu.

Osvajanje baze ili napredovanje do sledeće baze može se postići na različite načine. Ako udarač saigrača udari dobar udarac, trkač može iskoristiti tu priliku da se kreće prema sledećoj bazi. Takođe, trkač može pokušati “ukrasti bazu” tako što će brzo trčati do sledeće baze dok bacač baca lopticu prema “home plateu”. Ova taktika je rizična, ali ako je uspješna, može doneti velike prednosti za tim.

U nekim situacijama, taktičke igre poput “sacrifice hita” ili “sacrifice flya” mogu pomoći trkačima da napreduju. U slučaju “sacrifice hita”, udarač namerno udara lopticu na takav način da će vjerojatno biti izbačen, ali će omogućiti trkačima da napreduju do sledeće baze. “Sacrifice fly” je sličan, ali u ovom slučaju udarač pokušava udariti lopticu visoko i daleko kako bi omogućio trkaču na trećoj bazi da osvoji bod.

Međutim, trkač takođe mora biti oprezan da ne bude “izbačen” ili “out”. To se može dogoditi na nekoliko načina, uključujući da bude uhvaćen između baza, da ga neko od protivničkih igrača “taguje” dok nije u kontaktu s bazom, ili ako protivnički igrač uhvati lopticu koju je udario njegov saigrač prije nego što loptica dodirne tlo. Zbog ovih rizika, trkač mora kombinovati brzinu, snalažljivost i taktičku inteligenciju kako bi bio uspješan.

Bejzbol rezultati uživo
man in white and black baseball jersey shirt and red baseball cap

Odbrana

Odbrana u bejzbolu ima primarni cilj da spreči protivnički tim u osvajanju bodova, odnosno “runova”. To se postiže kroz seriju preciznih i koordiniranih akcija, uključujući bacanja bacača, hvatanja “fieldera” i strategijske odluke menadžera tima. Bacač i hvatač (poznat kao “catcher”) često rade zajedno kako bi osmislili najefikasnije načine za “izbacivanje” (eng. “out”) protivničkih udarača, bilo kroz “strikeout” (kada bacač tri puta uspješno prevari udarača), ili forsiranjem udarača da udari lopticu direktno u ruke odbrambenih igrača.

Fielderi, koji mogu biti raspoređeni na različitim pozicijama unutar i van “infielda”, imaju zadatak da hvataju udarene lopte i/ili da ih brzo i precizno proslede do određene baze kako bi izbacili trkače. Ova koordinacija je ključna u sprečavanju protivničkih igrača da napreduju kroz baze i eventualno osvoje bod. Svaki igrač u odbrani mora biti veoma svestran, sposoban da brzo reaguje i donosi odluke u deliću sekunde, što čini odbranu u bejzbolu veoma zahtjevnim i uzbudljivim segmentom igre.

Pitcher (bacač)

Bacač, ili “pitcher” na engleskom, ima ključnu ulogu u defanzivnom aspektu bejzbola. Njegov primarni zadatak je baciti lopticu prema “home plateu” na takav način da protivnički udarač ili promaši lopticu (što se smatra “strikeom”) ili je udari neefikasno, omogućavajući svojoj odbrani da lako uhvati lopticu i izbaci trkače.

Bacač koristi različite vrste bacanja, uključujući “brzi hitac”, “krivu lopticu”, i mnoge druge, kako bi zbunio udarača i otežao mu predviđanje putanje lopte. S obzirom na njegovu centralnu ulogu u igri, bacač mora posedovati kombinaciju brzine, preciznosti i taktičke inteligencije.

Catcher (hvatač)

Hvatač, poznat kao “catcher” na engleskom jeziku, jedan je od najvažnijih igrača u defanzivnom timu u bejzbolu. Njegova osnovna dužnost je da hvata lopte koje baca bacač i da koordinira defanzivnu strategiju tima.

Pored toga što hvata lopte, hvatač ima i ulogu u sprečavanju protivničkih trkača da ukradu bazu, kao i u signaliziranju vrste i lokacije bacanja koju će bacač koristiti. Pozicija hvatača zahtijeva visoki nivo fizičke izdržljivosti, brze reflekse i sposobnost brzog donošenja odluka, s obzirom da je često uključen u ključne trenutke igre kao što su “strikeouti” i “dvostruka izbacivanja”.

Ostali igrači obrane

Osim bacača i hvatača, defanzivni tim u bejzbolu uključuje i igrače na bazi, poznate kao “prvobranac” (first baseman), “drugobranac” (second baseman), “trećobranac” (third baseman) i “kratkostopera” (shortstop). Ovi igrači su odgovorni za hvatanje udarenih lopti i izbacivanje trkača koji pokušavaju osvojiti njihove baze. Prvobranac i trećobranac često moraju da reaguju na snažne i brze udarce, dok drugobranac i kratkostoper trebaju pokazati veću agilnost i brzinu u kretanju kako bi pokrili veće područje igrališta.

Osim njih, tu su i igrači u “outfieldu”, odnosno u spoljnom polju, koji su poznati kao “left fielder”, “center fielder” i “right fielder”. Njihova osnovna dužnost je hvatanje lopti koje su udarene visoko i daleko od “infielda”. Oni moraju brzo procijeniti putanju lopte i pozicionirati se na pravom mestu kako bi je uhvatili ili je barem brzo vratili u “infield”. Outfielderi su često uključeni u spektakularne poteze, uključujući skokove i klizeće hvatanje, te im je potrebna izuzetna brzina i koordinacija.

Batter (udarač) je izbačen kada:

Udarač u bejzbolu može biti izbačen iz igre u nekoliko različitih situacija, poznatih kao “outovi”. Jedan od najuobičajenijih načina za izbacivanje udarača je “strikeout”, koji se dešava kada udarač tri puta promaši lopticu (“strike”) ili je ne udari u zonu strikea. Drugi način je “groundout”, kada udarač udari lopticu koja je uhvaćena u “infieldu” i bacana na prvu bazu pre nego što udarač stigne do nje.

Također, udarač može biti izbačen ako udari “fly ball” koji je uhvaćen od strane defanzivnog tima prije nego što loptica dodirne tlo. Ovo uključuje situacije u kojima “outfielderi” ili “infielderi” uhvate loptu u vazduhu. Osim toga, ako udarač udari lopticu koja odmah odlazi u “foul” zonu i tamo je uhvaćena, također će biti izbačen.

U nekim slučajevima, udarač može biti i “izbačen na bazi”, što znači da je pokušao da stigne do druge ili treće baze, ali je uhvaćen prije nego što je to uspio. Ovo se može desiti kroz različite vrste igre, uključujući “force out”, kada je trkač prisiljen da napusti bazu zbog dolaska novog trkača, ili “tag out”, kada je trkač označen lopticom od strane igrača koji je u posedu lopte.

Runner (trkač) je izbačen kada:

Trkač u bejzbolu može biti izbačen iz igre u nekoliko situacija. Jedna od najčešćih je “force out,” koji se dešava kada trkač mora napustiti svoju bazu kako bi napravio mjesto za drugog trkača. U ovom slučaju, ako defanzivni tim uspije da baci lopticu na bazu pre nego što trkač stigne, trkač će biti izbačen. Osim toga, tu je i “tag out”, što znači da je trkač označen ili “tagovan” lopticom dok nije u kontaktu s bazom; u tom slučaju, trkač je također izbačen.

Ako trkač pokuša da ukrade bazu i bude uhvaćen pre nego što stigne do nje, on je takođe izbačen iz igre. Ukrasti bazu znači pokušati se pomaknuti na sledeću bazu dok bacač baca lopticu prema hvataču. Ako hvatač brzo reaguje i baci lopticu na ciljanu bazu pre nego što trkač stigne, trkač je izbačen.

Treći scenario u kojem trkač može biti izbačen je kroz “double play” ili “triple play”. Ovo su kombinovane akcije u kojima se izbacuje više od jednog trkača u jednom potezu. Na primjer, ako loptica koju udarač udari bude uhvaćena u vazduhu i brzo bacana na bazu sa koje je trkač krenuo, a trkač se nije vratio nazad na vreme, on će biti izbačen. Ove situacije zahtijevaju dobru koordinaciju i brze odluke od strane defanzivnog tima.

Ako vas zanima više informacija na temu bejzbol stadiona pročitajte Angels Stadium Seating tekst na prvoj evropskoj zajednici koja okuplja ljubitelje bejzbol kluba La Angels fans community