back to top

DNEVNIK TVSA/Dezinformacije i maligni strani uticaj

Dan uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu Balkanska istraživačka mreža organizirala je konferenciju Dezinformacije i maligni strani uticaj. Na ovom skupu ukazano je na dezinformacijske narative koje Rusija širi na Balkanu, posebno u BIH.

Dezinformacijski narativi koje Rusija širi, posebno u BiH, sve su opasniji, upozorava izvršni direktor BIRN-a BiH, Denis Džidić. Podsjeća da je ova Mreža objavila istraživanje o ruskim diplomatama koji su protjerani iz regiona i akreditirani u našoj zemlji. Reagirao je i na jučerašnje saopćenje ruske ambasade.

-Gdje smo čuli da Rusija planira da se do te mjere negativno odredi čak i prema evrospkim integracijama BIH. U tom kontekstu, te u kontekstu načina na koji se rukovodstvo RS-a odnosi prema Rusiji,ovo će biti vrlo interesantno geopolitičko pitanje i naravno interno pitanje za BIH – kazao je Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Kada je riječ o dezinformacijama, Džidić kao najčešće navodi da se zapadne zemlje krive za rusku invaziju na Ukrajinu, čime se stvara euroskepticizam u BiH, zatim podrivanje povjerenja u institucije BiH i njen evropski put.

Širenje dezinformacija, lažnih narativa potvrđuje i otpravnik poslova ambasade Ukrajine u BiH. Posebno je važno ukazati na problem njihove percepcije.

-Ruska propaganda želi se širiti i na ove prostore, pogotovo to lansiranje njihovog propagandnog kanala Sputnjik news jer danas mi ne čujemo pravdu od strane Rusije, sve nekakve izmošljotine i nebuloze, sad oni žele pisati i našu i svjetsku povijest – istakao je Yaroslav Simonov, otpravnik poslova ukrajinske ambasade u BiH.

Simonov je dodao da Rusija ne odustaje od genocida nad ukrajinskim narodom i potpunog uništenja Ukrajine kao nezavisne evropske države, a zahvalio se svim saveznicima koji su ih podržavali tokom ove dvije godine rata.

24. februara 2022. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Agresija ulazi u treću godinu. Šanse za diplomatsko rješenje ovog sukoba i dalje su neizvjesne.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima