DNEVNIK TVSA/Potpisan kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS – 033.ba

Prosvjetnim radnicima u sektoru osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo će od prvog marta dobiti plaće uvećane za 10 posto. Rezultat je to danas potpisanog kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS. Ugovorom je planirano i povećanje od 2 posto za narednu godinu kroz koeficijente. Sindikat je nakon potipsanog kolektivnog ugovora odustao od najavljenog protesta.  

Vlada Kantona Sarajevo potpisala je kolektivni ugovor sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zahvaljujući kojem će prosvjetnim radnicima plata biti uvećana za dodatnih 10 posto.

Nakon potpisivanja ovog kolektivnog ugovora, plata koja je već podignuta kroz osnovicu sa 330 na 385 maraka, uvećava se za dodatnih 10 posto. Također, najniže plate koje su u platnim razredima ovog sindikata, također će biti uvećane. Po prvi put se ovim kolektivnim ugovorom opredjeljuje Vlada KS na određeno uvećanje, simboličko uvećanje, za nenasatvni kadar – kazao je Nihad Uk, premijer KS.

Ovim povećanjem plata, Vlada Kantona Sarajevo je pokazala opredjeljenje da unaprijedi sistem osnovnog obrazovanja i odgoja, jer je prosvjetnim radnicima u protekle tri godine uvećala plaće za 48 posto.

Današnjim potpisivanjem kolektivnog ugovora uveli u prava radnike predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo na način da smo povećali plaće i naravno osigurali još jedan set prava kroz kolektivni ugovor za naredne dvije godine. Osim ovih deset posto kroz koeficijente za sve radnike od 1.3. kao i za radnike u najnižim platnim razredima, retroaktivno od 1.1. tu je i povećanje od 2 posto kroz koeficijente za narednu godinu – poručila je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Kolektivnim ugovorom su povećane i otpremnine za odlazak u penziju, te uveden čitav set prava za radnike koji do sada nisu bili ocjenjivani. Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS stavio je van snage odluku o protestima.

Danas smo zahvaljući velikom angažmanu premijera Nihada Uka uspjeli da izbjegnemo proteste i nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo raditi na poboljšanju, ne samo materijalnog statusa prosvjetnih radnika, nego i unapređenjeu obrazovnog sistema, a prije svega u ineteresu i učenika, djece u vrtićima i svih prosvjetnih radnika u KS – kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Bilo je određenih šumova u komunikaciji, uspjeli smo to prevazići i mislim da se ovakve situacije više nikada neće desiti. Dakle, ovim treba poslati jasnu poruku da ćemo svi zajedno u narednom periodu raditi na poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa, svih uslova u kojima treba da rade prosvjetni radnici i uslova u kojima će pohađati vrtiće i osnovne škole naši učenici – istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH.

Vlada Kantona Sarajevo će nastaviti socijalni dijalog sa svim sindikatima obrazovanja, a sve u cilju poboljšanja uslova rada. Premijer i resorna ministrica poručuju da je glavni cilj kvalitetniji odgoj i obrazovanje djece u KS.  

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima