back to top

Ferhadija džamija

Ferhadija džamija je poznata džamija u Sarajevu.

Dao je izgraditi Ferhad-beg Vuković-Desisalić, bosanski sandžak-beg. Tačna godina izgradnje nije poznata ali pretpostavlja se između 1561. i 1562. godine.

Džamija Ferhadija ili Ferhad-begova džamija nalazi se u centru Sarajeva, tačnije na uglu ulica Ferhadija i Vladislava Skarića. Dakle,  u neposrednoj blizini Hotela Europe, Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana.

Svakako da je možete uočiti prilikom šetnjom kroz ulicu Ferhadija koja je svakodnevno ispunjena sa lokalcima i turistima.

Džamija je oštećena tokom Opsade Sarajeva.

Zanimljivo je da je ovo najmlađa potkupolna džamija u Sarajevu. Ferhad-beg je u sklopu svoje džamije podigao mekteb, česmu i imaret (javnu kuhinju).

Ovi objekti su stradali u požaru 1697. godine, pa je mekteb obnovio Mehmed-beg Dženetić, ali je i ta zgrada izgorjela 1879. godine.

Od svih Ferhad-begovih objekata do danas su jedino sačuvani džamija i oko nje malo groblje.

ferhadija džamija
Ferhadija džamija

Rekonstrukcija džamije

Rekonstrukcija džamije izvršena je u dvije faze – u prvoj je sanirana šteta od granata, dok je u drugoj restaurirano arabeskno slikarstvo na zidovima i svodovima.

Kroz restaurirano slikarstvo sada je moguće iščitavati historiju, jer su vidljivi radovi iz 16. i 17. stoljeća, austrougarskog perioda, kao i razlike u umjetničkim stilovima.

Najstariji obnovljeni dijelovi – mihrab (niša u zidu džamije koja je usmjerena u pravcu Meke) i lusteri datiraju iz 16. stoljeća.

Nacionalnim spomenikom proglašena je u novembru 2004. godine.

ferhadija džamija
Ferhadija džamija

Mula Mustafa Bašeskija bio je jedno vrijeme muallim u mektebu

Poznazi sarajevski ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija jedan određen period bio je muallim u mektebu koji se nalazio u sklopu džamije.

Mula Mustafa Bašeskija (pjesnički pseudonim – Ševki) je bošnjački ljetopisac, rođen je u Sarajevu 1731. ili 1732. godine u Mimar Sinanovoj mahali.

Pretpostavlja se da je umro 18. augusta 1809. godine u Sarajevu.

O Bašeskiji se zna samo ono što je on o sebi zabilježio u svom Ljetopisu, pa je, prema tome, to i jedini izvor za upoznavanje njegova života i rada. Sin je Ahmedov, a unuk Kadri-hodže.

Početno obrazovanje dobio je u mektebu kod hodže Sulejman-efendije Arnauta.

Da se Mustafa isticao u mektebu među svojim vršnjacima, vidimo po tome što postaje kalfa. Bašeskija je izučio i kazazski zanat kod majstora Šahinbašića, kazaza i imama jedne sarajevske džamije.

Šahinbašića, po zapisima, Bašeskija baš i nije volio jer se o njemu nije baš najljepše izražavao.

Izgleda da Bašeskiju kazaski posao nije interesovao jer je nastavio školovanje u jednoj od sarajevskih medresa te je 1759. godine postavljen na dužnost imama i hatiba Buzadži hadži-Hasanove džamije.

Bašeskija se nije baš bio zadovoljan ni sa tom službom te je napušta i 1763. godine postaje narodni pisar što je i postalo njegovo zanimanje.

Sastavljao je i pisao nepismenom svijetu privatna pisma, molbe, žalbe, ugovore, potvrde, popisivao ostavštine umrlih građana i drugo.

ferhadija džamija
Ferhadija džamija u Sarajevu

Džamije u Sarajevu

Džamije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, su izuzetni primjeri islamske arhitekture i igraju ključnu ulogu u kulturnom i duhovnom životu grada.

Sarajevo, često nazivano “Evropskim Jeruzalemom”, poznato je po svojoj multikulturalnosti i historijskom suživotu različitih religija.

Neke najpoznatije džamije u Sarajevu su

  1. Gazi Husrev-begova Džamija: Ova džamija, izgrađena u 16. vijeku, jedna je od najvažnijih i najvećih osmanskih struktura na Balkanu. Poznata je po svojoj impozantnoj kupoli, elegantnom minaretu i bogato ukrašenom enterijeru.
  2. Careva Džamija: Najstarija džamija u Sarajevu, izgrađena u 15. vijeku. Poznata je po svojoj jednostavnosti i eleganciji, a smještena je pored Miljacke rijeke.
  3. Alipašina Džamija: Još jedna historijska džamija, poznata po svojoj prelijepoj unutrašnjosti i smirujućem vrtu. Izgrađena je u 16. vijeku i predstavlja primjer klasične osmanske arhitekture.
  4. Baščaršijska Džamija: Smještena u starom dijelu grada. Sagrađena je u 16. stoljeću i jedna je od najstarijih džamija u Sarajevu. Džamija je zadužbina hodže Duraka, po kome je i dobila ime. Unutrašnjost džamije karakterišu izvrsno rješenje osvjetljenosti dnevnim svjetlom i jako dobra akustika.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima