back to top

Jajce kasarna

Jajce Kasarna – Vojni kompleks s bogatom historijom u Sarajevu

Jajce kasarna se nalazi u starogradskom naselju Vratnik, u Sarajevu. Smještena na dominantnoj poziciji iznad grada, vidljiva je gotovo iz svih dijelova grada.

Historijski razvoj kompleksa

Kompleks vojnih objekata, građen u etapama, počeo je sa svojim razvojem još u austrougarskom periodu i nastavio se sve do 1948. godine.

Kompleks je smješten na platou južnog dijela ostataka zidina srednjovjekovnog starog grada, čime svjedoči o dugotrajnoj historiji fortifikacijskih građevina na ovom strateškom području.

Jajce Kasarna i njena evolucija

Najznačajniji objekt unutar kompleksa, Jajce kasarna, dovršena je 1914. godine. Prvotno je bila poznata kao kasarna „Princ Eugen“, ali je preimenovana u „Jajce kasarnu“ 1915. godine, kada je u nju iz grada Jajca preseljena austro-ugarska vojna bolnica.

jajce kasarna
Jajce kasarna

Različite uloge kroz historiju

Kasarna je nakon Prvog svjetskog rata smještala vojsku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije Kraljevine Jugoslavije.

Tijekom Drugog svjetskog rata, koristile su je okupatorske fašističke snage, a nakon toga Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Ratna i poslijeratna upotreba

U proljeće 1992. godine, neposredno prije početka posljednjeg rata u BiH, JNA je napustila kasarnu. Objekt je bio izložen granatiranju i teško je oštećen. Od 1995. do 2002. godine, kompleks je koristila Vojska FBiH i Oružane snage BiH. Od 2002. godine, teško oštećeni objekti kompleksa više nisu u redovnoj upotrebi i kompleks nosi naziv kasarna „Safet Hadžić“.

Status Nacionalnog spomenika

Od 2009. godine, graditeljska cjelina Jajce kasarna sa pratećim objektima nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, što potvrđuje njen značaj i potrebu za očuvanjem.

Nacionalni spomenik čine slijedeći objekti:

–         Kasarna;

–         garaže, magazini i spremišta;

–         kupatilo i praonica;

–         kuhinja;

–         magazin materijalno-tehničkih sredstava;

–         objekat prijavnice.

Kasarna ima simetričnu osnovu oblika slova E dimenzija 55,94 m x 38,85 m.[5] Objekat dominira (uz Bijelu tabiju) cijelim gradom, tako da je vizuelno nemoguće da ga se ne uoči. Objekat se nalazi u ulici Pod bedemom.

jajce kasarna
Jajce kasarna

Kako Jajce kasarna izgleda danas?

Krajem 2018. godine, Grad Sarajevo postao je vlasnik ruševne zgrade Jajce kasarne i njenih pratećih objekata.

U tom razdoblju, jedna od značajnijih intervencija bila je postavljanje noćne rasvjete, koja omogućava da se kasarna vidi noću sa Baščaršije.

Trenutno se šteta na ovom historijskom spomeniku procjenjuje na visokih 80 do 85 posto. Gradske vlasti planiraju poduzeti korake kako bi spriječile daljnju devastaciju i propadanje objekta.

Sve planirane aktivnosti obnove odvijat će se u skladu s mišljenjem i pod nadzorom institucija zaduženih za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kultni Film “Valter Brani Sarajevo” i Njegova Veza s Jajce Kasarnom

Enterijer nekadašnje Jajce kasarne, zajedno s njenom lokacijom, poslužio je kao inspiracija režiseru Hajrudinu Šibi Krvavcu pri snimanju kultnog filma “Valter brani Sarajevo”.

Posebno se ističe scena snimljena na platou ispred kasarne, gdje je izrečena slavna rečenica “Das ist Walter”, koja je postala jedan od najprepoznatljivijih citata iz filma.

jajce kasarna
Jajce kasarna

Globalna popularnost filma i utjecaj u Kini

Film “Valter brani Sarajevo” postigao je iznimnu gledanost, s procjenama koje se kreću od milijarde do čak milijardu i pol gledatelja širom svijeta.

Značajno priznanje dolazi iz Kine, gdje je film 1975. godine prikazan na državnoj televiziji, stekavši tamo veliku popularnost.

 Kineska publika je posebno zavoljela film, čime se proširio utjecaj jugoslavenske kinematografije i osnažile kulturne veze između dviju zemalja.

Zahvaljujući filmu “Valter brani Sarajevo”, kasarna je postala ikonično mjesto u povijesti jugoslavenske i svjetske kinematografije.

Film je utjecao na generacije filmaša, potičući interes za filmsku umjetnost i produkciju u regiji. Njegova legenda i danas živi, nadahnjujući nove filmske projekte i očuvanje kulturnog nasljeđa u Sarajevu.

Jajce kasarna još uvijek čeka svoju obnovu. Kasarna je potpuno devastirana,  što je rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja od strane vlasti. Ostaje nada da će što prije ova prelijepa građevina opet zablistati u svom prepoznatljivom gracioznom izgledu.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima