KAKO SE DIJETE OSJEĆA KAD SE RODITELJI RAZVODE?

kako se dijete osjeća kad se roditelji razvode?

Razvod može duboko utjecati na djecu, često puno više nego što to možemo zamisliti. Djeca tokom ovog stresnog vremena trebaju posebnu pažnju, podršku i razumijevanje više nego ikad prije. Razvod može za njih biti izvor stresa, konfuzije i tuge.

Mogu osjećati ljutnju i zabrinutost zbog toga što gube jednog od svojih roditelja, čak i kad im obećate da će vas oboje i dalje voljeti. Oni se možda osjećaju kao da im se porodica raspada i ne znaju kako će izgledati nova situacija. Tvoja uloga je da ih uvjeriš da su sigurni i da će se obitelj i dalje brinuti o njima.

Iako se i sama možda osjećaš nesigurno u ovom novom razdoblju, važno je da budeteš potpuno prisutni za svoje dijete. Pokazivanje strpljenja i razumijevanja pomoći će im da se osjećaju sigurno. Djeca imaju mnogo pitanja i potreba, pogotovo kad su suočena s roditeljskim razvodom.

Što je najvažnije, žele da oba roditelja budu uključena u njihove živote. Ako jedan roditelj može viđati dijete samo određenim danima i prigodama, taj bi roditelj trebao zvati i pitati puno pitanja – zbog toga će dijete osjećati kao da je njihov odnos kontinuiran i neprekinut.

Djeca također trebaju roditelje koji će se prestati svađati i one koji rade na tome kako bi se slagali. Ne žele čuti kako jedan roditelj ružno govori o drugom i ne žele slušati kako se svađaju oko njih, jer to čini da se osjećaju kao da su učinili nešto loše. Budući da dijete voli oba roditelja, na roditeljima je da poštuju ljubav svog sina ili kćeri prema drugom roditelju. Nemoj biti ljubomorna ili uzrujana zbog vremena koje dijete provodi s drugim roditeljem.

Razvod teško pada tebi, tvojem bivšem, a posebno vašoj djeci. Komunicirajte jedni s drugima i olakšat ćete djetetu. Daj sve od sebe da zaštitiš dijete od toga da vidi kako se svađaš s bivšim. Također ne želiš da budu svjesni da postoje napetosti između tebe i drugog roditelja. Ne želiš da dijete razvije tjeskobu jer nije sigurno kamo će svaki visokokonfliktni argument dalje ići.

Najveći cilj svakog roditelja je zaštititi svoje dijete. Ponekad morate zaštititi svoju djecu i od sebe. I oni ne bi trebali biti posrednik između vas i drugog roditelja. Svako dijete treba podsjetiti da može računati na stabilnost, strukturu i ljubav oba roditelja, bez obzira kakav je odnos između njih, prenosi YourTango.

KAKO SE DIJETE OSJEĆA KAD SE RODITELJI RAZVODE? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima