MOŽE LI SE BRAŠNO POKVARITI??

može li se brašno pokvariti??

Imaš naviku kupovati veliku vreću brašna koja ti traje mjesecima (ili godinama)? Ili imaš cijelu zalihu malih paketa kojima ne znaš rok trajanja?

Postoje vrlo jednostavna pravila kojih se treba pridržavati kako bi brašno duže ostalo ispravno, ali i različita uputstva za procjenu ispravnosti.

Bijelo brašno, čuvano u prikladnim uslovima, može potrajati i godinu dana, vrlo vjerovatno i duže. Ima jako mali postotak vode i nije prikladno za razvoj bakterija.

Bezglutenska brašna, poput kokosovog ili heljdinog, te brašna od orašastih plodova imaju veći postotak masnoće pa je samim tim i rok trajanja kraći. Nakon šest mjeseci obavezno provjerite jesu li još uvijek ispravna.

može li se brašno pokvariti??
MOŽE LI SE BRAŠNO POKVARITI??

Rok trajanja služi kao upozorenje, ali nije ga se potrebno strogo držati. Svakako provjerite teksturu, boju i miris brašna prije nego što odlučite baciti cijelo pakovanje kojem je rok istekao sedam dana ranije.

Neugodan miris brašna, koji podsjeća na ustajalo vino, posljedica je oksidacije. Ako vam je miris imalo sumnjiv, obavezno bacite brašno. Neobična grudvasta tekstura takođe je loš znak, a posljedica je doticaja brašna s vlagom.

Žućkasta boja i ličinke ili bube su očigledan razlog za bacanje. Ako ih primijetite u skoro otvorenom paketu, omotajte ga u plastičnu vrećicu ili zatvorite u kutiju i stavite u zamrzivač na tri dana prije bacanja. Tako ćete se najbolje osigurati od najezde buba i bacanja namirnica, prenosi “Gastro.24Sata”. Svakako provjerite jesu li se u međuvremenu već uvukle u druge proizvode.

Dakle, brašno je pokvarljivo i trebate voditi računa o tome kako izgleda i miriše, bez obzira na rok trajanja. S druge strane, ne morate se slijepo držati roka trajanja i baciti ga bez prethodne provjere. Kriterijumi za procjenu su poprilično jednostavni i lako ćete ih primijeniti. Provjerite policu s brašnom još danas.

MOŽE LI SE BRAŠNO POKVARITI?? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima