NAUČNICI OTKRILI KOJA RASA PASA JE NAJINTELIGENTNIJA

naučnici otkrili koja rasa pasa je najinteligentnijaPSI-1-1.png” class=”attachment-large size-large wp-post-image” alt=”” loading=”lazy” />

Naučnici su u novoj studiji proučili hiljadu pasa, među kojima je bilo 13 vrsta, postavljajući pred njih deset testova sposobnosti.

U istraživanju je belgijski malino, koji se često koristi kao policijski PAS, osvojio 35 od 39 mogućih bodova i time zauzeo prvo mjesto liste najinteligentnijih pasa.

Psima koji su učestvovali u ispitivanju postavljeno je sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali sposobnost čitanja ljudskih gestova i provjeru mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku latiničnog slova V kako bi došle do hrane koju su mogle da vidjeti. Naučnici su istraživali i koliko je PAS nezavisan i koliko brzo traži pomoć od čovjeka kada je pred njim nerješiv zadatak kao što je hrana upakovana u zatvorenu kutiju.

naučnici otkrili koja rasa pasa je najinteligentnija
NAUČNICI OTKRILI KOJA RASA PASA JE NAJINTELIGENTNIJA

Belgijski malino – najinteligentniji PAS

Prvo mjesto na tim testovima zauzeo je belgijski malino, koji se često koristi kao policijski PAS ili kao čuvar, sa 35 od 39 bodova. Drugi je bio border koli sa 26 bodova dok je njemačka rasa hovavart zauzela treće mjesto sa 25 bodova, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Sajentifik riports.

U istraživanju su učestvovale rase belgijski malino, australijski kelpi, labrador retriver, škotski ovčar, zlatni retriver, hovavart, španski PAS za vodu, šetlandski ovčar, engleski koker španijel, australijski ovčar, mješanac, njemački ovčar, finski laponski PAS i border koli.

NAUČNICI OTKRILI KOJA RASA PASA JE NAJINTELIGENTNIJA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima