ODBOJKA REZULTATI

ODBOJKA REZULTATI

Odbojka rezultati Live na internetu

Odbojka je popularan timski sport koji se igra širom svijeta, uključujući i zemlje kao što su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Osnovna svrha ovog sporta je da se dva tima, svaki sastavljen od šest igrača, suprotstave jedan drugome preko mreže postavljene na sredini terena. Cilj igre u odbojci je da se osvoji poen tako da se lopta ispravno pošalje preko mreže i spusti unutar protivničkog terena, ili da se izazove greška protivničkog tima.

Svaki tim se trudi postići poen tako što će udariti loptu prema protivničkom terenu tako da je protivnički tim ne može odbraniti ili vraća lopticu izvan terena. Ovo zahtijeva dobru komunikaciju između igrača, brze reakcije i preciznost u udarcima. Takođe, igrači se trude da blokiraju napade protivničkog tima, što je još jedan ključni aspekt igre.

Odbojka promoviše timski duh i saradnju između igrača, a takođe zahtijeva i fizičku izdržljivost i brzinu. Pored toga, igra se često igra u različitim kategorijama i nivoima, od amaterskih liga do profesionalnih takmičenja. S obzirom na svoju popularnost i dinamičnu prirodu, odbojka je sport koji privlači mnoge ljude i pruža im priliku da se bave aktivnim životnim stilom.

U konačnici, osnovni cilj odbojke je osvojiti poene tako što ćete iskoristiti svoje vještine i taktičko razmišljanje kako biste nadmudrili protivnički tim. To je sport koji se igra s velikim entuzijazmom i strašću širom Balkana i širom svijeta, gdje igrači nastoje postići svoj maksimum i doprinijeti uspjehu svog tima.

Odbojka rezultati live

Povijest odbojke i odbojka rezultati danas

Odbojka, popularan timski sport, ima bogatu istoriju koja seže unazad preko sto godina. Ova igra je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. vijeka, tačnije 1895. godine, zahvaljujući naporima Vilijama G. Morgana, sportskog entuzijaste iz Holyokea, Massachusettsa. Morgana je želio stvoriti sport koji bi se mogao igrati u dvorani tokom hladnih zimskih mjeseci, a koji bi bio manje fizički naporan od tada popularnog košarkaškog.

Prva igra odbojke odigrala se u lokalnoj YMCA (Young Men’s Christian Association) dvorani u Holyokeu. Morgan je stvorio osnovna pravila igre, uključujući broj igrača po timu, visinu mreže i način poena. Prvobitno se igra nazivala “Mintonette,” ali kasnije je preimenovana u “volleyball” (od “volley,” što znači brza uzastopna razmjena udaraca).

Odbojka se brzo širila diljem Sjedinjenih Američkih Država i ubrzo prelazila granice. Prva međunarodna igra odbojke odigrana je između SAD-a i Kanade 1900. godine. Odbojka je brzo osvojila popularnost u svijetu i postala je olimpijski sport. Prvi put se pojavila na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju za muškarce i 1964. godine u Meksiku za žene.

Kroz decenije, odbojka je evoluirala i mijenjala se. Pravila su se usavršavala, a sport se proširio na sve kontinente. Organizacije poput FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) pomogle su u promociji i razvoju odbojke na svjetskoj razini. Danas je odbojka jedan od najpopularnijih i najraširenijih sportskih disciplina na svijetu.

Odbojka se igra na svim nivoima, od amaterskih i školskih timova do profesionalnih klubova i reprezentacija. Takođe postoje različite verzije igre, uključujući plažnu odbojku, sječku odbojku, i druge varijacije. Ovaj dinamičan sport okuplja ljude širom svijeta, promoviše timsku saradnju, fizičku aktivnost i zabavu.

U zaključku, odbojka je sport koji je nastao iz želje za zabavom i fizičkom aktivnošću tokom hladnih mjeseci u SAD-u, a danas je međunarodno priznat i voljen sport sa bogatom istorijom i sjajnom budućnošću. Odbojka je inspirirala generacije igrača i zaljubljenika u sport širom svijeta i ostavlja neizbrisiv trag u svijetu sporta.

odbojka rezultati live
Odbojka rezultati live

Razvitak odbojke u svijetu

Razvitak odbojke u svijetu je impresivna priča o kako je jedan sport stvoren u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. vijeka uspio da osvoji srca ljudi širom svijeta i postane jedan od najpopularnijih timskih sportova današnjice.

Prvi ključni trenutak u razvoju odbojke bio je njen nastanak 1895. godine, kada je Vilijam G. Morgan stvorio ovu igru u Holyokeu, Massachusettsu. Njegova ideja bila je stvoriti sport koji bi se mogao igrati unutar dvorane tokom zimskih mjeseci, čime je postavljen temelj za odbojku kao dvoranski sport.

Nakon svog nastanka, odbojka se brzo proširila po Sjedinjenim Američkim Državama, a potom i izvan njih. Prva međunarodna igra odbojke odigrana je 1900. godine između SAD-a i Kanade, što je označilo početak globalnog širenja ovog sporta.

Odbojka je postala olimpijski sport 1964. godine za muškarce i 1964. godine za žene, što je bilo ključno za njen međunarodni prestiž. Olimpijske igre su promovisale odbojku na svjetskoj sceni i privukle pažnju novih igrača i obožavalaca širom svijeta.

Kroz godine, pravila odbojke su se mijenjala i usavršavala, što je doprinijelo dinamičnosti igre. Razvijene su različite varijacije igre, kao što je plažna odbojka, koja je postala popularna i na Olimpijskim igrama.

Odbojka je takođe stekla veliku popularnost na univerzitetskim i školskim nivoima, gdje se igra u mnogim zemljama. Klubovi i reprezentacije širom svijeta takmiče se na profesionalnom nivou, privlačeći talentirane igrače i stvarajući uzbuđenje kod navijača.

Danas, odbojka je jedan od najomiljenijih timskih sportova na svijetu, sa milionima igrača i fanova. Njena globalna prisutnost svjedoči o njenom nevjerojatnom razvoju od besposlene igre stvorene u YMCA dvorani do međunarodnog sportskog fenomena. Odbojka nastavlja rasti i inspirisati ljude širom svijeta da se bave sportom i razvijaju svoje vještine u ovom dinamičnom i uzbudljivom sportu.

odbojka rezultati live
Odbojka rezultati live

Odbojka rezultati i pravila igre

Odbojka je sport koji zahtijeva brzinu, agilnost i raznolike tjelesne pokrete, te stoga od igrača zahtijeva brze reakcije, koncentraciju i trenutačno snalaženje na terenu. Ključna karakteristika današnjih nacionalnih selekcija jest fizička snaga i visina igrača. Međutim, uspjeh u odbojci ne ovisi samo o fizičkim predispozicijama, već i o odgovarajućoj pripremi. Stoga je izuzetno važno da su igrači temeljito zagrijani i dobro trenirani kako bi bili spremni za zahtjevne mečeve.

Igrači u odbojci moraju također posjedovati izvanrednu komunikaciju i timsku koheziju kako bi postigli uspješne rezultate. Odbojka je timski sport gdje igrači moraju surađivati kako bi postigli ciljeve svog tima. Ova sinergija između igrača, zajedno s brzinom, visinom i fizičkom spremnošću, čini odbojku jednim od najuzbudljivijih i najzahtjevnijih športova na svijetu. Ovaj šport nastavlja rasti u popularnosti i privlačiti talentirane igrače iz cijelog svijeta, dok istovremeno promiče fizičku aktivnost i timski duh među svojim igračima.

Karakteristike odbojke danas

Terenska površina za igru odbojke ima specifične dimenzije i postavlja se prema strogim pravilima kako bi osigurala fer i uzbudljivu igru. Evo opisa terena, visine i položaja mreže, te osnovnih pravila:

 1. Dimenzije terena: Standardni teren za odbojku ima pravougaonu površinu dugačku 18 metara i široku 9 metara. Ova površina je podijeljena na dva simetrična dijela mrežom postavljenom na sredini terena.
 2. Visina mreže: Mreža se postavlja tačno na sredinu terena i visi na visini od 2,43 metra za muške ekipe i 2,24 metra za ženske ekipe. Ovo je standardna visina za profesionalne igre, mada se može prilagoditi na niže nivoe igre.
 3. Položaj mreže: Mreža se proteže preko širine terena i mora biti postavljena tako da je razdaljina između njenog donjeg ruba i poda terena jednakih visinama mreže za muške i ženske ekipe.
 4. Broj dodira: Svaka ekipa ima pravo na tri dodira lopte prije nego što je pošalje preko mreže ka protivničkom terenu. Dodiri se mogu izvoditi udarcem rukom, dlanom ili bilo kojim drugim dijelom tijela, ali ne smiju biti uzastopni izvođeni istim dijelom tijela. To znači da jedan igrač ne smije dvaput uzastopce udariti loptu rukom, već se tim redoslijedom moraju izvoditi dodiri.
 5. Osvojeni poen: Poen se osvaja kada jedna ekipa uspješno pošalje loptu preko mreže na protivničku stranu i lopta dotakne tlo terena protivničke ekipe. Ako se lopta dotakne linije terena, smatra se da je u granicama igrališta. Poen se također osvaja ako protivnička ekipa napravi grešku, kao što su dvostruki dodir, izlazak izvan granica terena ili doticanje mreže.

odbojka rezultati live
Odbojka rezultati live

Pravila bodovanja u odbojci

Pravila bodovanja u odbojci su jasna i osmišljena kako bi omogućila pravičnu igru. Odbojka se obično igra u formatu setova, a svaki set se sastoji od poena koji se dodjeljuju timovima na osnovu rezultata svakog seta.

Svaki set se igra do određenog broja poena, obično do 25. Ekipa mora imati barem dvije poena prednosti kako bi osvojila set. Ako se set završi rezultatom 25-24, igra se nastavlja dok jedna ekipa ne stekne dvije poena prednosti. Ako je potrebno, tie-break set igra se do 15 poena, slično kao i obični setovi.

U većini mečeva igra se na tri dobijena seta, i ekipa koja prva osvoji tri seta pobijediće u meču. Međutim, u nekim turnirima i natjecanjima, igra se na pet dobijenih setova. Ovaj format omogućava veću ravnotežu i izazov za ekipe.

Kada je riječ o tie-break setu, on se igra do 15 poena, ali i u ovom setu ekipa mora osvojiti dvije poena prednosti da bi pobijedila. To znači da se tie-break set može nastaviti ako rezultat bude 15-14, 16-15 i tako dalje, sve dok jedna ekipa ne stekne potrebnu prednost.

Libero

Libero je posebna pozicija u odbojci koja igra ključnu ulogu u timu, posebno u defanzivnom aspektu igre. Evo objašnjenja uloge libera i onoga što je čini specifičnom:

 1. Defanzivni stručnjak: Libero je defanzivni stručnjak tima. Njegova glavna odgovornost je primati udarce protivničkog tima, posebno servise i jako brze napade. On se ističe svojom sposobnošću da brzo reagira na loptu i obavlja precizne prijeme, čime omogućava kvalitetan početak napada za svoju ekipu.
 2. Specifična oprema: Libero je lako prepoznatljiv po svojoj opremi. Nosni dres i drugačija boja dresa u odnosu na ostatak ekipe čine ga jedinstvenim. Ova specifična oprema olakšava sudijama i protivničkim igračima da ga prepoznaju kao libera i razlikuju ga od ostalih igrača.
 3. Zamjena bez ograničenja: Jedna od ključnih karakteristika libera je njegova sposobnost da ulazi i izlazi iz igre bez ograničenja. Ovo omogućava timu da ima specijaliziranog defanzivca na terenu bez potrebe za zamjenom ostalih igrača. Libero se može mijenjati sa bilo kojim igračem na poziciji pozadine bez utjecaja na broj zamjena koje tim može izvršiti.
 4. Bolja organizacija obrane: Prisustvo libera na terenu poboljšava organizaciju odbrane. S obzirom na njegovu specifičnu ulogu, libero je često bolje pozicioniran za prijem protivničkih udaraca i brže reagira na lopte koje dolaze brzo prema njemu. Ovo pomaže u smanjenju grešaka u prijemu i omogućava bolju kontrolu nad igrom.

S obzirom na svoju specifičnu ulogu i sposobnosti, libero je ključna karika u svakom timu i često se koristi kako bi poboljšao defanzivni aspekt igre i omogućio timu bolju kontrolu nad protivnicima.

Pravilo rotacije

Pravilo rotacije u odbojci je bitno pravilo koje određuje redoslijed igrača u terenskom postavljanju tokom meča. Rotacija pomaže održavanju ravnoteže i fer igre, osiguravajući da svaki igrač ima priliku igrati na različitim pozicijama na terenu. Evo detaljnog objašnjenja pravila rotacije:

 1. Inicijalna rotacija: Svaki set počinje s određenom rotacijom igrača. Početna rotacija određuje pozicije igrača na terenu u trenutku početka seta. Pravilo nalaže da igrači zauzmu pozicije u smjeru kazaljke na satu, počevši od pozicije servisa. To znači da prvi server stoji u desnom gornjem kutu terena, a ostali igrači se postavljaju u nizu prema lijevo.
 2. Rotacija tokom poena: Rotacija se odvija kada ekipa osvoji poen i dobije pravo na servis. Nakon svakog osvojenog poena, igrači rotiraju u smjeru kazaljke na satu. To znači da se svaki igrač pomjera na sljedeću poziciju u nizu, uključujući i servera. Pravilo rotacije osigurava da svaki igrač ima šansu servirati i igrati na različitim pozicijama.
 3. Ograničenje rotacije: Postoji nekoliko ograničenja prilikom rotacije. Na primjer, igrači ne smiju mijenjati redoslijed rotacije tijekom servisa. Također, igrač koji se nalazi u poziciji servisa mora čekati na znak sudije da započne servis, a sve izmjene pozicija moraju se izvršiti unutar označenog vremenskog okvira.
 4. Rotacija s izmjenama: Kada dolazi do izmjene igrača na terenu (na primjer, zamjena libera za napadača), ekipa mora obratiti posebnu pažnju na rotaciju kako bi se osiguralo da su igrači postavljeni u skladu s pravilima.

Rotacija je ključno pravilo koje održava red i organizaciju na terenu te omogućava svim igračima pravednu priliku da sudjeluju u igri na različitim pozicijama. To također čini odbojku dinamičnijom i izazovnijom igrom za sve sudionike.

Lopta i odbojka rezultati

Odbojkaška lopta je osnovni rekvizit koji se koristi u odbojci i ima specifične karakteristike kako bi omogućila brzu i preciznu igru. Lopta je obično izrađena od sintetičkog materijala, kao što je koža ili PVC, i ima promjer od oko 65-67 centimetara. Težina odbojkaške lopte varira između 260 i 280 grama.

Lopta mora zadovoljavati određene standarde kako bi se koristila na profesionalnim natjecanjima. Standardna odbojkaška lopta ima 18 panela koji su raspoređeni u šest identičnih sektora. Paneli su često različitih boja kako bi se bolje vidjelo rotiranje lopte tokom servisa i udaraca. Odbojkaška lopta također mora biti dovoljno napumpana kako bi održala svoj oblik i osigurala preciznost u igri.

Brzina i preciznost lopte su ključni faktori u odbojci, a igrači se trude kontrolirati loptu koristeći različite udarce, kao što su servis, prijem, smeč, i blok. Pravila igre također uključuju specifične zahtjeve za dimenzijama i težinom lopte kako bi osigurala ravnotežu između snage i kontroliranja tijekom igre. Odbojkaška lopta je srce sporta, omogućavajući igračima da pokažu svoje vještine i strateške sposobnosti na terenu.

odbojka rezultati live
Odbojka rezultati live

Elementi tehnike igre

Servis

Servis je ključni element u igri odbojke i predstavlja početak svakog poena. Igrač koji servira stoji na poziciji pozadi desno u terenskoj rotaciji. Cilj servisa je poslati loptu preko mreže i unutar protivničkog terena kako bi započeo napad svoje ekipe. Servis može biti izveden različitim tehnikama, a osnovna svrha je otežati protivničkom timu kontrolu nad loptom i postići direktan poen ili prisiliti protivnika na teški prijem.

Postoje različite tehnike servisa u odbojci. Jedna od najčešćih je gornji servis, gdje igrač udara loptu otvorenom rukom s gornje strane. Osim toga, postoje i servisi s donje strane, kao što je podbacivanje ili servis iz skoka. Pravila nalažu da servis mora biti izveden unutar određene vremenske granice nakon što sudija da znak za servis. Igrač mora stajati unutar određenih linija na poziciji za servis, a lopta se ne smije dotaknuti terena ili mrežu prije nego što je udara.

Uspješan servis može postaviti ton za cijeli poen i pružiti prednost ekipi. Servis također može biti taktički oružje, koristeći različite brzine, smjerove i visine kako bi zbunio protivnika. Igrači koji su stručnjaci u servisu često su od velike vrijednosti za svoje ekipe jer mogu kontrolirati tok igre i stvarati prilike za poene svoje ekipe.

Odbijanje podlakticama prijem servisa ili obrana polja

Odbijanje servisa ili obrana polja podlakticama je ključna tehnika u odbojci koja se koristi kako bi se kontrolirala brza i nisko letjela lopta, kao što je servis protivnika. Ovaj tip prijema je često poznat kao “podlaktica” ili “forearm pass.” Tehnika uključuje koristenje unutarnjeg dijela podlaktice da bi se prihvatila lopta i uputila prema svojim suigračima.

Prilikom izvođenja prijema podlakticom, igrač stoji s nogama postavljenim u širini ramena i savijenim nogama kako bi osigurao stabilnost. Ruke su ispružene ispred tijela, a podlaktice su paralelne jedna drugoj. Kada servis protivnika dolazi prema vama, podlaktice se koriste da bi se prihvatio udarac. Važno je da se podlaktice koriste za apsorbiranje energije od udarca, omogućavajući igraču da kontrolira loptu i postavi je u željenom smjeru prema svojim suigračima.

Ova tehnika zahtijeva vježbu i preciznost, jer je cilj igrača ne samo prihvatiti loptu, već i usmjeriti je prema svom timu kako bi mogli izvesti uspješan napad. Prijem podlakticom je neophodan element igre odbojke, posebno u situacijama kada je brza reakcija na servis ključna za očuvanje kontrole nad poenom.

Dizanje

Dizanje je ključna tehnika u odbojci koja se koristi kako bi se postavila lopta na pravilnu visinu i poziciju za napad. Ovo je drugi korak u napadu nakon prijema servisa, a cilj je omogućiti napadačima da udare loptu prema protivničkom terenu s preciznošću i snagom. Dizanje se obično izvodi rukama, a igrač koji izvodi dizanje naziva se dizačem.

Da bi se izvelo uspješno dizanje, igrač mora imati dobru tehniku i preciznost. Dizač stoji bliže mreži u uspravnom položaju, s rukama postavljenim iznad glave. Kada lopta dolazi prema njemu, koristi prste i zglobove da bi nježno podigao loptu. Osnovna svrha dizanja je postaviti loptu na pravilnu visinu i poziciju za napad, tako da napadači mogu udariti loptu prema protivničkom terenu s optimalnom kutijom i snagom.

Dizanje je ključno za napadački dio igre, a vještine dizača često određuju uspješnost tima. Dizači moraju brzo procijeniti situaciju na terenu, komunicirati sa suigračima i pravilno postaviti loptu kako bi omogućili efikasan napad. Ova tehnika zahtijeva mnogo vježbe i iskustva kako bi se postigla preciznost i konzistencija u igri.

Američki fudbal rezultati

Pucanje smeč

Smeč, poznat i kao napad, je jedna od najuzbudljivijih i ključnih tehnika u odbojci. Ova tehnika omogućava igraču da udari loptu snažno prema protivničkom terenu s ciljem osvajanja poena. Smeč se često izvodi iznad mreže kako bi se prevarili protivnici i postigli poen.

Da bi se izveo uspješan smeč, igrač mora imati dobru tehniku i snagu. Osnovna svrha smeča je završiti poen, pa igrači često ciljaju prazne dijelove terena na protivničkoj strani ili pokušavaju preći mrežu iznad ruku protivnika. Smeč se izvodi uz pomoć jakih mišića nogu i trupa kako bi se generirala snaga i visina za udarac. Ruke igrača prate pokret tijela i udaraju loptu sa snažnim zamahom nad glavom. Preciznost i brzina su ključni faktori za uspješan smeč, a vještine napadača često čine razliku u igri.

Smeč je spektakularan dio igre koji zahtijeva veliku vještinu i koordinaciju. Napadači moraju biti spremni na brze reakcije i pravilno pozicioniranje kako bi iskoristili priliku za smeč. Ova tehnika često donosi najuzbudljivije trenutke u odbojci i često je ključ za osvajanje poena i mečeva.

Blok

Blokiranje je ključna defanzivna tehnika u odbojci koja se koristi kako bi se spriječilo protivničko napadno udaranje lopte i osvojili poeni za svoju ekipu. Blok se izvodi na mreži, gdje igrači pokušavaju zaustaviti putanju lopte tako da je blokiraju i vratiču je natrag prema protivničkom terenu. Blokiranje je esencijalna tehnika kako bi se smanjila učinkovitost protivničkog napada.

Da bi se izveo uspješan blok, igrači moraju imati dobru visinu, skočnost i koordinaciju. Osnovni cilj bloka je postaviti ruke iznad mreže i zatvoriti putanju lopte prema protivničkom terenu. Blokirači moraju brzo reagirati na protivnički napad, podići se u zrak i postaviti ruke na pravilnom mjestu kako bi zaustavili loptu. Osim fizičkih sposobnosti, komunikacija između blokirača i ostalih igrača na terenu je ključna za uspješan blok.

Blokiranje je ne samo defanzivna, već i psihološka taktika koja može demoralizirati protivničku ekipu i podići moral svoje ekipe. Uspješno blokiranje može donijeti direktno osvojen poen i promijeniti tijek meča. Zbog toga su blokirači često ključni igrači u timu i često su visoko cijenjeni zbog svojih vještina u zaustavljanju protivničkog napada.

odbojka rezultati live
Odbojka rezultati live

Odbojkaška natjecanja

Natjecanja za reprezentacije
Odbojka na Olimpijskim igrama
Svjetsko prvenstvo u odbojci
Svjetsko prvenstvo u odbojci za žene
Svjetski kup u odbojci
Svjetska liga u odbojci
Svjetski Grand Prix za žene
Europsko prvenstvo u odbojci
Europsko prvenstvo u odbojci za žene
Azijska odbojkaška prvenstva
Azijska odbojkaška prvenstva za žene

BEJZBOL REZULTATI UŽIVO
ODBOJKA REZULTATI
AMERIČKI NOGOMET REZULTATI
TENIS REZULTATI UŽIVO