back to top

Poznate znamenitosti u Sarajevu

Najbolje poznate znamenitosti koje morate posjetiti u Sarajevu

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, zbog tradicije i historije koje su stare nekoliko stoljeća nudi mnogo lokacija i znamenitosti za posjetiti. Zbog toga otkrivamo vam koje su to poznate znamenitosti u Sarajevu koje je neophodno da posjetite.

Od džamija i kula iz osmanskog perioda, austrougarskih građevina do prelijepih izletišta u prirodi i vidikovaca ovaj grad zaista nudi mnogo toga.

Kada namjeravate posjetitit Sarajevo preporučujemo vam da dobro isplanirate i organizirate put. Pogotovo ako ćete ostati samo dan – dva. Na taj način ćete uspjeti da posjetitie sve što ste zamislili i da upoznate ovaj čuveni balkanski grad.

Svi smo upoznati sa Baščaršijom i da je to jedan od simbola glavnog grada BiH. Pored Sebilja koji se nalazi u samom centru Baščaršije nalazi se još značajnih znamenitosti koje vrijedi pogledati.

Gazi  Husrev – begova džamija

Gazi Husrev – beg smatra se jednom od najvećih vakifa grada Sarajeva. Za njegovo vrijeme podigao je džamije, medrese, biblioteke, sahat kule, dućane, hanove i hamame.

Danas njegova ostavština se smatra jednim od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini. Sve građevine dovoljno svjedoče o kulturi i tradiciji jednoga vremena koji se još uvijek osjeti.

Posebno se ističe Gazi Hurev – begova džamija koja je izgrađena 1531. godine. Također, i ona se ubraja u jedne od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu.

Smatra se da je džamiju projektovao Adžem Esir Ali iz Tabriza koji je važio za glavne arhitekte u Osmanskom carstvu.

Džamiju krasi kupola prečnika 13 m i visinom od 26 m. Na nju se nadovezuje polukupola i manje kupole iznad bočnih prostora.

Ispred džamije se nalazi šadrvan čija voda služi za obavljanje abdesta tj. umivanje prije molitve. Trenutni oblik šadrvana s kupolom datira iz 1893. godine. Ono što je interesantno je da od 1531. godine na istom mjestu je stajao bunar.

Pored šadrvana uz džamiju se nalaze dva turbeta u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Hurev – beg, a kasnije i njegov saradnik Murad – beg Tardić.

Gazi Hurev – begova džamija je od 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom. Nacionalni spomenik se sastoji od: džamije, Gazi Husrev-begovog i Murat-begovog turbeta, dvorišta sa grobljem, abdesthanom sa vrućim česmama, šadrvana, muvekkithane i mjesta starog mekteba.

Ono što još džamiju izdvaja je njena unutrašnjost koja unosi mir i ostavlja sve bez daha. Džamija s razlogom se smatra značajnim znamenitostima ne samo za Sarajevo već i za cijelu BiH.

Zanimljivo je da je ovo prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine. Uz Ferhadijinu džamiju u Banja Luci i Aladžu u Foči, Gazi Hurev – begova džamija ubraja se u najznačajnije.

poznate znamenitosti u sarajevu
Poznate znamenitosti u Sarajevu

Stara pravoslavna crkva i Saborna crkva

U gradu se osjeti spoj različitih nacija, kultura i vjera. Nedaleko od Baščaršije, na početku Titove ulice, nalazi se Stara pravoslavna crkva.

Također, i ona spada u najstarije i najznačajnije sakralne objekte u Sarajevu. Prvi put se spominje 1539. godine ali smatra se da je izgrađenima na temeljima još starije crkve. Izgrađena je u karakterističnom srednjovjekovnom bizantskom stilu.

Unutrašnjost crkve je rizinica drvoklesarskog umijeća i ikonopisne umjetnosti. Crkva sadrži petu po redu vrijednosti zbirku ikona u svijetu.

Proglašena je Nacionalnim spomenikom 2006. godine u prvoj polovini septembra. Nacionalni spomenik se sastoji od crkve, crkvenog dvorišta, zgrade Muzeja, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa.

Saborna crkva se nalazi na listi najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Nalazi se u blizini Ekonomskog fakulteta, sa desne strane Miljacke.

Gradnja crkve je započeta 1863. godine i trajala je 11 godina. Svi radovi su završeni 1. maja 1874. godine. Dozvolu za igradnju je odobrio sultan Abdul Aziz.

Sama crkva je izgrađena od dobrovoljnih priloga građana Sarajeva i okolnih mjesta, te dubrovačkih, beogradskih, bečkih i tršćanskih trgovaca. Postoji određen zapis u kojem stoji da je čak i sam sultan bio jedan od onik koji su dali svoj prilog za izgradnju crkve.

Katedrala Srca Isusova

Šetnjom kroz Sarajevo uočit ćete razne znamenite vjerske objekte. Na najvećoj šetnici nalazi se Katedrala Srca Isusova

Izgrađena je na inicijativu nadbiskupa Josipa Stadlera koji je još od 1882. godine počeo tražiti pogodno mjesto na kojem će se izgraditi katedrala.

Gradnja Katedrale Srca Isusova započeta je 1884. godine, a završena 1887. godine. Ispred same Katedrale nalazi se podignut spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je 1997. godine u ovoj katedrali održao misu prilikom njegove posjete Sarajevu.

katedrala srca isusova
Poznate znamenitosti u Sarajevu

Gradska Vijećnica

U Bosni i Hercegovini su kroz historiju ispreplitale različita carstva, kraljevine i monarhije. Najviše uticaja imali su Osmansko carstvo i Austro – Ugarska Monarhija po čemu najbolje govore sve građevine koje su prisutne i danas.

Među njima se najviše ističe Gradska Vijećnica. Na jednom od izlaza sa bačaršije nalazi se Gradska vijećnica koja je izgrađena u prepoznatljivo pseudo-maurskom stilu prema uzoru na džamiju Hasana II u Kairu.

Više osoba je radilo na prvim projektima ove vijećnice. Prvi ju je projektovao Karlo Paražik. No, tadašnjem ministru Benjaminu Kalaju se nije svidjela pa je zrada novog projekta povjerenja Alexandru Witteku. Nakon njegovo samoubistva njegov projekat je povjeren Ćirilu M. Ivekoviću.

Izgradnja Vijećnice trajala je od 1892. do 1894. godine, a službeno sa radom je počela 1896. godine.  Postala je sinonima austrouarskog perioda u BiH, te je 2006. godine proglašena  Nacionalnim spomenikom.

Prije njene izgradnje vezuje se jedna zanimljiva priča o inatu i kući.

Nakon što je određena lokacija gradnje Vijećnice, na desnoj obali Miljacke vlast je odlučila da je potrebno srušiti dva restorana i jednu kuću.

Vlasnik kuće bio je stari Benderija, starosjeditelj Sarajeva, on nije dozvolio da mu se kuća ruši. Nakon dugih pregovora njegov uvjet za pristanak bio je da mu isplate u dukatima i prenesu njegovu kuću na drugu stranu obale, opeku po opeku.

Vlast je pristala na i izgradila kuću na drugoj strani rijeke. Od tada se ona naziva Inat kuća i mnogima je ovo dokaz bosanske tvrdoglavosti.

Inat kuća je od 1997. godine pretvorena u tradicionalni restoran, a ispred kuće stoji natpis koji glasi:

”Bila sam na onoj strani, ali pređoh vamo iz inata.”

Pored Gradske Vijećnice, Inat kuća se zasigurno ubraja u popularne znamenitosti u Sarajevu koje vrijedi posjetiti.

vijecnica i inat kuca
Poznate znamenitosti u Sarajevu

Vječna vatra

Na samom ulazu u ulicu Ferhadiju nalazi se Vječna vatra – spomenik svim boginulim borcima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Spomenik je napravljen 6. aprila 1946. godine na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije.

Sarajevski mostovi imaju dušu

Na rijeci Miljackoj još od osmanskog carstva izgrađeno je više mostova koji spajaju dvije obale u gradu. Svaki od njih je poseban na svoj način i priča priču za sebe.

Latinska ćuprija je jedan od posebnijih mostova, posebno u pogledu historije. Smatra se jednim od najstarijh mostova u Sarajevu.

U njegoovj blizini Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je ujedno bio i povod za Prvi svjetski rat. Most je sve do 1992. godine nosio ime Principov most. No, nakon toga se vratilo njegovo izvorno ime Latinska ćuprija.

Najstariji most u Sarajevu je Kozija ćuprija. Izgrađena za vrijeme osmanskog carstva nalazi se izvan samoga grada. On je tada predstavljao put prema tadašnjoj prijestolnici carstva Istanbulu.

Ostali mostovi koji se ističu su Šeher – Ćehajina ćuprija pored Vijećnice, most Festina Lente, Eiffelov most, Careva ćuprija i most Suade i Olge.

poznate znamenitosti u sarajevu
Latinska ćuprija

Poznate znamenitosti u Sarajevu – Sebilj  

Kada se spominju znamenitosti u ovog gradu neizostavan je Sebilj koji je postao simbol i srce Sarajeva. Nalazi se u središnjem dijelu čaršije, a izgrađen je 1913. godine.

Prije toga stariji Sebilj je izgrađen 1753. godine nešto udaljeniji od mjesta na kojem se danas nalazi. Nakon velikog požara, koji je zahvatio cijeli grad,njegovi ostaci su porušeni.

Danas je i dalje srce ovog grada, a po uzoru na njega u više balkanskih gradova izgrađene su replike. Ovaj dio čaršije se naziva i Trg golubova zbog toga što se uvijek nalazi veliki broj golubova koje hrane Sarajlije i mnogi turisti.

Trebevićka žičara

Trebevićka žičara pružit će vam najbolji pogled na grad Sarajevo. U blizini Sarajevske vijećnice možete se zaputiti na Sarajevsku ili Trebevićku žičaru te priuštiti bolji pogled na sve ljepote ovoga grada.

Sarajlije je nazivaju i uspinjačom, a nakon rata prvi put je puštena u pogon 2018. godine na radost mnogih.

Svakim danom od 09:00 do 17:00 možete koristiti usluge famozne žičare. Za sve državljane BiH dvosmjerna karta košta 6 KM, dok za turiste košta 20 KM.

Žičara će vas odvesti do pluća grada, u prirodu za samo osam minuta. Na Trebeviću također možete uživati u enstvarnoj prirodi i pogledu, kao i prošetati ili popiti kafu.

poznate znamenitosti u sarajevu
Poznate znamenitosti u Sarajevu

Despića kuća

Nedaleko od Latinske ćuprije nalazi se čuvena Despića kuća. Ona prikazuje kulturu stanovanja bogate, trgovačke pravoslavne porodice Despić. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Interesantna je gradnja kuće koja je podijeljena u nekoliko faza kroz tri različita perioda. Najstariji dio kuće datira još iz 17. stoljeća.

Porodica Despić je kuću poklonila gradu Sarajevu zajedno sa još jednim objektom gdje je danas smješten Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti.

Veliki historijski značaj kuće leži u činjenici da du se u njoj odigravale prve klasične pozorišne predstave, tako da se jednim djelom Despić kuća smatra pretačom suvremenog pozorišta u Sarajevu.

Ukoliko planirate posjetiti Sarajevo zasigurno je da se nećete pokajati. Na svakom uglu grada možete pronaći zanimljive građevine koje kriju u sebi važne, interesantne i poučne priče.

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima