PSIHOLOGINJA UPOZORAVA NA FRAZU KOJU NE BISMO TREBALI GOVORITI DJETETU: ŠTETNA JE

psihologinja upozorava na frazu koju ne bismo trebali govoriti djetetu: štetna je

Kako objašnjava dječja psihologinja Tovah Klein, određene fraze roditelji bi trebali izbjegavati izgovarati pred djetetom, a jedna od njih posebno je štetna.

”Ti si preosjetljiv/a” rečenica je kojoj se mnogi roditelji koriste kada dijete žele na nešto nagovoriti ili su nezadovoljni njegovim ponašanjem, uglavnom plakanjem ili negodovanjem. Psihologinja tvrdi da je ovo vrlo štetna izjava koja može dovesti do mnogih problema kod djeteta. Čak naglašava da ova faza pripada određenoj vrsti manipulacije jer posramljuje dijete zbog njegovih emocija.

  • Možda se dijete opet svađa sa svojim bratom ili sestrom, iznenada se pretvara da ne čuje zahtjeve roditelja ili odbija učiniti nešto što je prije radilo bez ikakvih problema. Sve to može naljutiti roditelja, a ova fraza često se koristi kada nastojimo smiriti dijete”, objašnjava Klein koja dodaje kako upravo ova rečenica uzrokuje više štete nego koristi.
  • Umjesto da smiri dijete, ono će se samo osjećati lošije zbog samoga sebe. Isto tako, bilo kakvo posramljivanje djeteta zbog njegovih emocija, bez obzira na to plače li, ljuti se ili je jednostavno nezadovoljno pa se povlači u sebe, djeluje negativno na njegov mentalni razvoj. Iskazivanje emocija nikada nije loše, naročito ako je dijete još malo”, upozorava.

Kako kaže psihologinja, djeca ne znaju dovoljno dobro kontrolirati svoje osjećaje i emocije poput odraslih, a komentar poput ”previše si osjetljiv/a” zapravo im samo govori da nešto s njima nije u redu.

(Index.hr./E. P.)

PSIHOLOGINJA UPOZORAVA NA FRAZU KOJU NE BISMO TREBALI GOVORITI DJETETU: ŠTETNA JE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima