SIMPTOMI DIJABETESA: KOD DJECE IH ČESTO NEMA, OTKRIJE SE TEK KAD DRUGA BOLEST NE PROLAZI

simptomi dijabetesa: kod djece ih često nema, otkrije se tek kad druga bolest ne prolazi

Kod dužeg tinjanja bolesti mogu se javiti i utrnulost i žarenje u rukama i nogama, pa i tegobe vezane uz seksualni život (česte infekcije, ranice, problemi s erekcijom).

  • Simptomi su obično nešto izraženiji kod dijabetesa tip 1, koji je zato ponekad lakše detektirati. S druge strane, dijabetes tip 2 godinama može tinjati uz relativno blago povišene vrijednosti šećera u krvi i uglavnom bez simptoma, ili su oni blagi, pa ih oboljeli često neće prepoznati, kaže dr. Rahelić. Zato je važno barem jednom godišnje u sklopu sistematskog pregleda obaviti mjerenje šećera u krvi, kako bi se na vrijeme uočile povišene vrijednosti i mijenjale životne navike te usporio razvoj bolesti,  dodaje.
  • Doduše, zadnjih godina primjećuje se i to da i dijabetes tip 1 kod mladih ljudi nerijetko prolazi ispod radara. Kako je riječ o bolesti koja se često javlja u pubertetu, neki od simptoma lako se mogu povezati sa sportskim i školskim obavezama djeteta i zanemariti. Tako se sve češće događa da se dijabetes tip 1 kod adolescenata otkrije tek kad nastupi ozbiljna komplikacija dijabetesa, dijabetička ketoacidoza, upozorava dr. Rahelić te dodaje kako je važno da roditelji imaju na umu da pojačana žeđ ili napadi gladi nisu uvijek rezultat napornih školskih obaveza ili treninga na koje dijete odlazi nakon škole.

Dijabetička ketoacidoza je stanje koje može biti opasno po život. Nastaje zbog nedostatka inzulina i visoke razine hormona stresa u tijelu, kad ono ne koristi glukozu kao izvor energije, već sagorijeva masti.

Pritom se stvaraju ketonska tijela, a razina šećera u krvi raste i on se ‘prelijeva’ u mokraću, povlačeći vodu i soli iz tijela. Zbog toga se javlja učestalo i obilno mokrenje, uz pojačanu žeđ i povećani unos tekućine.

(24sata.hr)

SIMPTOMI DIJABETESA: KOD DJECE IH ČESTO NEMA, OTKRIJE SE TEK KAD DRUGA BOLEST NE PROLAZI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima