back to top

SITUACIJE KADA JE ŠUTNJA ZLATA VRIJEDNA

Postoji nekoliko situacija u kojima je bolje šutjeti kako se kasnije ne bismo gorko pokajali ili napraviti još veću štetu.

Kada vas ispituju o vašem ličnom životu

Mnogi ljudi su veoma znatiželjni po pitanju tuđih života, zanimaju ih intimni detalji, čak iako vam nisu bliski prijatelji… Ne odgovarajte na neumjesna pitanja i na ona koja zadiru u vašu privatnost. Kada vas pitaju za neke detalje iz ličnog života, najbolje je da se samo tajanstveno osmjehnete i prećutite. Morate da postavite granice i da se zbog toga ne osjećate glupo.

Kada drugi ogovaraju ili pričaju tuđe tajne

Znajte da oni koji ogovaraju druge pred vama skoro izvjesno ogovaraju i vas pred njima. Tračarenje je mnogima moralna hrana, stoga nemojte da im dajete materijala niti da u tome učestvujete jer na prvom mjestu nije lijepo niti moralno, a i nehotice možete reći nešto zbog čega ćete se kasnije kajati. Ako traže od vas da date svoje mišljenje, pokušajte da ga vješto izbjegnete, diplomatskim odgovorom.

Ako ne znate ništa o određenoj temi

Gdje god da se nalazite, u krugu prijatelja ili na poslu, u nekom trenutku razgovor može da dođe do teme koju ne poznajete. Najbolje je da prećutite izjašnjavanje ili da priznate da ne znate ništa o tome, nego da iznosite proizvoljna mišljenja i primjedbe.

Kada je neko napravio veliku grešku, a niste mu nadređeni

Često smo svjedoci tuđih grešaka. Ako toj osobi niste nadređeni, nema potrebe da joj trljate na nos grešku niti da je kritikujete ili osuđujete, šta god da je u pitanju. Ne znate sve okolnosti koje su se desile niti zbog čega je greška nastala…

SITUACIJE KADA JE ŠUTNJA ZLATA VRIJEDNA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima