back to top

Ukrasne zdjele i vaze

Dekorativne zdjele i vaze su prekrasni ukrasni elementi sa praktičnom svrhom. Svaki prostor možeš osvježiti sa nekom dekorativnom zdjelom ili vazom, bez obzira da li su prazne ili sa nečim napunjene. Pravilnim odabirom oblika i dizajna, mogu postati ukras sami po sebi.

ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze

Zbog velikog broja materijala i oblika dekorativnih vaza i zdjela, važno je razmisliti o tome šta ti zaista treba prije kupovine. Tri ključne karakteristike koje su specifične za svaku vazu ili zdjelu su od velike važnosti.

Prvo je bitno razumjeti koliko ti velika zdjela ili vaza treba. Da li je to mala zdjelica za nekoliko slatkiša na stolu? Možda trebaš veliku zdjelu za voće koja će biti ukras trpezarije? Kako velika treba biti vaza? Za jedan cvijet ili cijeli buket? Možda mala vaza za cvijeće sa livade? Sva ova pitanja su ključna prije nego što kupiš vazu ili zdjelu.

Da bi nova vaza zaista bila ukras u dnevnoj sobi ili nova zdjela se uklopila u dizajn kuhinje, važno je razmisliti o bojama i oblicima koje želiš unijeti u prostor. Hoće li boje biti slične tonovima u prostoriji? Možda želiš kontrast ili dramatičan stil. Boja i stil nove vaze ili zdjele će imati veliki utjecaj na ukupan izgled prostora.

Budući da se vaze i zdjele mogu napraviti od različitih materijala, pokušaj unaprijed ograničiti izbor. Materijal možeš odabrati prema drugim materijalima u prostoriji ili prema namjeni vaze ili zdjele. Ako je soba puna stakla, staklena vaza će lijepo upotpuniti stil, dok će glinena zdjela pristajati rustikalnom okruženju. Razmisli o prostoru koji uređuješ i šta će se najbolje uklopiti u njega.

 

Izvor: ( www.dominfo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima