back to top

Ulica Kazandžiluk

Ulica Kazandžiluk – ulica zanatlija na Baščaršiji.

Ukoliko ste ikada prošetali Baščaršijom i prošli kroz uske uličice primijetili ste da su imena ulica veoma posebna, gdje svako ime predstvalja poseban dio čaršije gdje se razvio jedan od zanata.

Neki od njih danas su izumrli ili premješteni ali kao podsjetnik tu idalje stoji tabla s natpisom ulice.

Ulica Kazandžiluk započinje nekoliko metara od čaršijske džamije i vodi do Bravadžiluka. Samo ime dobila je po majstorima ovog impresivnog zanata, kazandžijama. Kazandžijska čaršije je kao i ostatak zanatskih dijelova osnovana u 16. stoljeću.

Tako danas imamo ulicu Sarači, Bravadžiluk, Kovači… 16. stoljeće se u Sarajevo smatra kao period kada je razvoj cijelog grada bio najizraženiji, danas poznato kao ”Zlatno doba”.

Postojalo je preko 1200 zanatskih radnji širom čaršije. Jedna od njih kroz sve ove godine, iako je malo promijenila mušterije, poznata po starom zanatu izrade predmeta od bakra s prekrasnim motivima tipičnim za Bosanskohercegovačku tradiciju.

Tada je Kazandžijskoj čaršiji pripadalo i mali trg (Mali kazandžiluk) u obližnjoj Luledžinoj ulici, gdje su kazandžije imali magaze. Sam začetak obilježila je izrada kazana za vojsku, a kasnije se izraživalo posuđe, pa i predmeti za svakodnevnu upotrebu.

Ibrik, džezve, demirlije, table su samo dio onoga što su proizvodili u ”zlatno doba” koje se često zna spomenuti i to s razlogom.

ulica kazandžiluk
Ulica Kazandžiluk u Sarajevu

Ulica Kazandžiluk – ko su bile kazandžije?

Kazandžije su tada proizvodile preko stotinu različitih vrsta predmeta. Danas se zanat kazandžija ipak zadržao u kazandžijskoj ulici. Kazandžijska čaršija podignuta je na zamljištu veoma bogatog Sarajlije, koji je ujedno i zanatlija, Sagrakči hadži Mahmuda, koji je poznat tome što je podigao džamiju na Ulomljenici.

Svaki turist koji posjeti Sarajevo uvijek želi kupiti neki suvenir upravo u ovoj ulici ali ukoliko ne zna nekoliko trikova može se desiti da će kupiti nešto što je daleko od ručnog rada ali i Bosne i Hercegovine, napravljeno vjerovatno u Turskoj ili Kini zakamuflirano kao domaće.

Jedan od savjeta koji uvijek volim svima dati je vrlo jednostavan, a uvijek tačan.

Ukoliko je predmet šaren, sigurno nije kuckan u jednoj od radnjica. Pored toga svaki zanatlija će na dno džezve ili šečerluka uvijek staviti pečat sa svojim imenom.

Slijedeći put kada posjetite Sarajevo sigurno nema greške pri odabiru. Zašto ne pored instagram fotografije, sa sobom ponijeti i pravi dio stare Bosanske čaršije.

Sarajevo je od davnina poznato po zanatlijskim radionicama, a kazandžije su bili jedni od najcijenjenijih majstora.

Tradicija obrade bakra u ovom dijelu grada seže u vrijeme osmanske vladavine u Bosni, te se nastavila sve do današnjih dana.

Zanatske Radnje u ulici Kazandžiluk

Ulica Kazandžiluk pruža autentičan doživljaj starih zanata i tradicionalnog načina života u Sarajevu.

Posjetioci ove ulice mogu osjetiti atmosferu prošlih vremena, sa zvucima kovanja bakra i mirisom svježe ispoliranih bakrenih posuda.

U radnjama se mogu naći različiti ručno rađeni bakreni proizvodi – od tradicionalnih džezvi za kafu, tanjira, posuda, pa do suvenira i umjetničkih predmeta.

ulica kazandžiluk
Baščaršija

Ulica Kazandžiluk postala je turistička Atrakcija

Kazandžiluk je popularna destinacija za turiste koji žele doživjeti autentični duh Sarajeva i njegovu bogatu historiju. Posjet ulici nudi jedinstveno iskustvo kupovine, kao i mogućnost da se vidi kako se zanati prenose s generacije na generaciju.

Osim što je mjesto za kupovinu, Kazandžiluk je i mjesto gdje posjetitelji mogu naučiti o bosanskoj kulturi, tradiciji i historiji. Mnogi kazandžije će rado podijeliti priče o svom zanatu i historiji ovog jedinstvenog mjesta.

Posjet Kazandžiluku pruža dublji uvid u kulturno naslijeđe Sarajeva, ističući značaj očuvanja tradicionalnih zanata i njihovu ulogu u savremenom društvu. Ulica nije samo mjesto trgovine, već i simbol otpornosti i ponosa Sarajeva u očuvanju svoje kulturne i historijske baštine.

Baščaršija, smještena u srcu Sarajeva, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih dijelova grada, često opisan kao njegovo kulturno i historijsko srce.

Ovaj stari trgovački centar iz osmanskog perioda danas je živahno mjesto prepuno uskih ulica i malih trgova, bogato historijom, kulturom, tradicionalnim zanatima i autentičnom bosanskom kuhinjom.

Glavne ulice i znamenitosti na Baščaršiji

  • Bravadžiluk: Poznata po brojnim radnjama koje prodaju bravarske proizvode. Ova ulica nekada je bila centar za bravare u Sarajevu.
  • Kazandžiluk: Kao što je već opisano, ova ulica je dom tradicionalnih kazandžija, majstora koji rade s bakrom.
  • Sarači: Jedna od glavnih ulica u Baščaršiji, puna različitih trgovina, suvenira, te tradicionalne hrane i pića.
  • Abadžiluk: Ulica poznata po abadžijama, majstorima koji se bave preradom vune i izradom tradicionalnih odjevnih predmeta.
ulica kazandžiluk
Ulica Kazandžiluk

Trgovi i Okolina

Sebilj: Poznati drveni sebilj (česma) na centralnom trgu Baščaršije predstavlja jedan od simbola grada. Legenda kaže da svako ko popije vodu s Sebilja, zauvijek će se vratiti u Sarajevo.

Gazi Husrev-begova džamija: Smještena u blizini Baščaršije, ova džamija je jedan od najvažnijih i najljepših primjera osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Iskustvo i Kultura

Trgovine i Zanati: Ulice Baščaršije su ispunjene trgovinama u kojima se mogu kupiti rukotvorine, nakit, tekstil, tradicionalni predmeti, kao i suveniri.

Gastronomija: Ako ne znate gdje jesti u Sarajevu onda je Baščaršija jedan od odličnih izbora.

Osim trgovina, Baščaršija je poznata i po brojnim restoranima i kafanama u kojima se služe tradicionalna jela poput ćevapa, bureka, baklave, bosanskog lonca i drugih specijaliteta.

Važnost

Baščaršija ne samo da je turistička atrakcija, već je i vitalni dio kulturnog i socijalnog života Sarajeva.

Posjet Baščaršiji nudi jedinstven uvid u duh, povijest i kulturu Sarajeva, a šetnja njenim ulicama omogućava posjetiocima da osjete puls jedne od najstarijih i najčarobnijih četvrti u jugoistočnoj Evropi.

Upoznajte Sarajevo uz ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima