back to top

Velike daire (Hadžimuratovića daire) u Sarajevu

Hadžimuratovića Daire, poznate i kao Velike Daire, u Sarajevu su historijski značajna urbanističko-arhitektonska cjelina.

Ove građevine su u velikoj mjeri sačuvale karakteristike osmanske arhitekture i urbanizma, što je tipično za razvoj sarajevske čaršije u osmanskom periodu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 22. do 28. maja 2007. godine, donijela je odluku da Hadžimuratovića Daire budu proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena pod vodstvom članova Komisije: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajući Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Važnost odluke za očuvanje kulturne baštine

Ovo proglašenje ističe važnost Hadžimuratovića Daira kao ključnih elemenata kulturnog identiteta Sarajeva i kao primjer bogate historijske arhitekture grada.

Njihovo očuvanje kao nacionalnog spomenika osigurava zaštitu i promociju kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

velike daire (hadžimuratovića daire)
Velike daire (Hadžimuratovića daire)

Daire u Sarajevu: Historijski Trgovački Kompleks u Ulici Halači

Daire u Sarajevu nalaze se u ulici Halači, u srcu Starog grada, blizu Baščaršijskog trga. Ulica Halači, formirana u 16. stoljeću, dobila je ime po zanatlijama halačima koji su se bavili obradom pamuka i vune te izradom jorgana.

Riječ “daira” arapskog je porijekla i znači krug ili kružnica. U arhitektonskom kontekstu, daira označava skup trgovačkih magaza oko zajedničkog dvorišta pod jednim krovom s jednim zajedničkim ulazom.

U Sarajevu su postojale samo pet daira, sve nastale u 18. stoljeću nakon velikog požara 1697. godine. Lokacije daira uključuju ulicu Halači, područje blizu stare Careve ćuprije, pored Čekrekčijine džamije, uz Staru pravoslavnu crkvu, i u današnjoj Kundurdžiluk ulici.

Historija Hadžimuratovića Daire

Hadžimuratovića daire u Halačima izgrađena je prije januara 1776. godine od strane sarajevskog trgovca Hadži Ibrahima, sina Hadži Muratovog.

Restauracija je izvršena 1952. godine od strane Muzeja grada Sarajeva pod nadzorom Juraja Neidharta. Adaptacija i rekonstrukcija izvedena je 1964. za potrebe Ugostiteljskog preduzeća „Beograd“ – Sarajevo.

Objekt su koristili i „Merhamet“ i ugostiteljsko preduzeće „Balkan“. Objekat je mješovitog vlasništva – privatnog i vakufskog.

Arhitektonske Karakteristike

Daire se sastoje od trinaest jednospratnih magaza oko kvadratnog dvorišta. Vanjski zidovi, izgrađeni od kamena i cigle, imaju donju zonu od nepravilno klesanog kamena i gornju zonu od cigle. Unutrašnji zidovi magaza su masivni i vidljive su njihove kamene strukture.

Art Kuća Sevdaha u Velikim Dairama

Ovaj prostor čuva sjećanje na sevdalinku i njezine čuvene izvođače, sadržeći biografije, instrumente, nagrade, plakate, arhivske snimke, odjeću i druge predmete vezane za bosansku narodnu pjesmu.

Muzej Art Kuća Sevdaha predstavlja odu tradiciji sevdalinke u Sarajevu.

Muzej Art kuća sevdaha u Sarajevu posvećen je očuvanju i promociji tradicionalne gradske lirske pjesme – sevdalinke, te slavi živote i rad čuvenih izvođača sevdaha.

velike daire (hadžimuratovića daire)
Art kuća Sevdaha/foto: sevdalinka.info

Lokacija u Historijskom Prostoru Velikih Daira

Smješten u prostoru Velikih daira na Baščaršiji, koje su izgrađene u doba osmanske vladavine kao skladišta za roba sarajevskih trgovaca, Muzej Art kuća sevdaha predstavlja spoj historije i kulture.

Muzejska Kolekcija

Nekadašnje magaze Velikih daira danas su dom muzejskoj postavci koja obuhvata predmete koji su pripadali velikanima sevdaha poput Himze Polovine, Zaima Imamovića, Ismeta Alajbegovića – Šerbe, Safeta Isovića, Zehre Deović, Nade Mamule, Zore Dubljević i drugih. Posjetitelji mogu vidjeti njihove biografije, instrumente, značajne nagrade, plakate, arhivske snimke i odjeću koju su nosili.

velike daire (hadžimuratovića daire)
Velike daire (Hadžimuratovića daire)

Sevdah kahva i suvenirnica

U srcu Velikih daira, u natkrivenom dvorištu, nalazi se Sevdah kahva, gdje posjetitelji mogu uživati u kahvi i melodijama sevdalinki.

Također, u Muzeju je smještena suvenirnica koja nudi širok izbor CD-ova, knjiga i brojnih drugih predmeta inspiriranih sevdahom.

Značaj Muzeja za Kulturu Sarajeva

Muzej Art kuća sevdaha igra važnu ulogu u očuvanju kulturne baštine Sarajeva, pružajući posjetiteljima uvid u bogatu tradiciju sevdalinke kao ključnog elementa bosanske kulturne historije.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima