back to top

Vijećnica i Inat kuća

Sarajevska Vijećnica i Inat kuća imaju zajedničku historiju i neobičnu priču.

Mnogi bi se složili da je Vijećnica jedan od najljepših simbola Sarajeva. Poslije Sebilja koji je nekako simbol za sve osmansko u ovom gradu, a Vijećnica kao svjedok svemu onome što je donijela Austro-ugarska, nesigurnost, oklijevanje ali i mnogo ljepote i raznolikosti. 

Za ovu našu Vijećnicu mnogi bi rekli da je kao feniks koji se diže iz pepela ali polako doći ćemo i do tog dijela. Da bi se uvidjela prava važnost ove građevine otići ćemo na sami početak. 

Sarajevska Vijećnica historija

Nakon početka okupacije Austro – ugarske 1878. godine oformljeno je prvo Gradsko poglavarstvo grada Sarajeva koji i nije baš imalo poseban dom koji bi Sarajevo predstavljao na pravi način. 

Tako da je tadašnja, potpuno nova i nepoznata, vlast odlučila sagraditi nešto čime će se ovaj grad moći ponositi. 

Sama Vijećnica ne bi bila od tolike važnosti danas da se ne nalazi na atraktivnoj lokaciji na kojoj je.

Lokacija predstavlja sami ulaz u grad s istočne strane koji je u to doba bio najvažniji jer je put iz Carigrada, kako se kod Slavena nazivao Istanbul. 

Stoga kad bi gosti dolazili u Sarajevo prvo što bi na ulazu uočili je prelijepa Vijećnica. Sama izgradnja Vijećnice je bila povjerena prvo Karlu Paržiku.

Tadašnji gradonačelnik Sarajeva Benjamin Kalaj nije odobrio nacrte, a Karl kao vrsni arhitekta i umjetnik nije želio mijenjati svoj dizajn. 

Tako da je projekt povjeren Aleksandru Viteku. Zaljubljenik u svoju umjetnosti s velikim zadovoljstvom je prihvatio projekat. 

Da bi samu Vijećnicu sagradio u Pseudo – maurskom stilu bilo je potrebno da proučava građevine tog stila u Kairu, što nam govori koliko je ustvari bio predan svom zadatku.

vijecnica i inat kuca
Sarajevska Vijećnica i Inat kuća imaju zajedničku historiju i neobičnu priču.

U istom stilu izgrađena je Gimnazija u Mostaru.  

Kada se vratio izgradnja Vijećnice je započela. Trougaona ljepotica je podigla svoje zidove, no postojao je jedan problem. Zbog veličine zgrade ali i prozora bila je jako mračna bez skoro imalo prirodne svjetlosti. 

Aleksandra je ovo jako mučilo danima i noćima je pokušao pronaći rješenje ali nažalost nije uspio pa je sam sebi oduzeo život u nedovršenoj Vijećnici. Upravo je ovo jedan od razloga zašto kruže priče da je ukleta. 

No ubrzo nakon Ćiril Iveković je dobio šansu da dovrši posao. U suštini je podigao samo stakleni kroz koji je ujedno i riješio problem ali je na kraju sve zasluge ipak uzeo sebi. 

Vijećnica je do drugog svjetskog rata bila dog gradskog vijeća, dok je nakon drugog postala nacionalna biblioteka. 

Za vrijeme agresije neprijatelj je imao namjeru uništiti ovaj dragulj u čemu je i uspio 25. augusta 1992. godine uništivši skoro dva miliona knjiga.

No neustrašiva je poput samog Sarajeva pa je 2014. godine zasjala kao nikada prije, još i lješa nego prije. 

sarajevska vijecnica i inat kuca
Sarajevska Vijećnica i Inat kuća imaju zajedničku historiju i neobičnu priču.

Kako je nastala Inat kuća

Dok s druge strane Miljacke preko Šeher – Ćehajine ćuprije stoji još jedan simbol grada, Inat kuća.

Inat kuća je nekada u Osmansko doba bila s desne strane rijeke ali kada su Austro – ugari došli i htjeli da grade tramvajsku prugu i glavnu cestu smetala je zajedno sa još dva hana. 

Mnogi će reći da je smetala Vijećnici ali fotografije iz tog perioda pokazuju da je pored Vijećnice jedno vrijeme stajala i ova stara Bosanska kućica.

Hanovi su prodati odmah ali vlasnik kuće nije je htio prodati nikada su mu nudili duplo više dukata nego što vrijedi. 

sarajevska vijecnica i inat kuca
Inat kuća

On je samo predstavljao ono što su svi u to vrijeme osjećali. Nakon skoro 400 godina osmanske vladavine pokleknuti pred novom vlasti nije bilo tako lako.

Nagovarali su ga dugo dok napokon nije pristao na prodaju ali pod jednim uvjetom. 

Naredio je da kuću prenesu ciglu po ciglu na drugu stranu rijeke i morala je izgledati potpuno isto.

Što bi se reklo učinio je to iz inata, pa se priča da je sjedio na sred mosta s cigarom u ruci i pratio ih kako prenose cigle s jedne strane na drugu.

Tako i dan danas ova dva simbola ponosno gledaju jedan u drugi sretni što su i dalje tu da svjedoče historiji.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima