back to top

Zlatna pravila za sprječavanje klima uređaja da postane neprijatelj

Ljeto je donijelo sa sobom rasprave o korištenju klima uređaja. Dok neki tvrde da ih ne treba uključivati da se izbjegnu zdravstveni problemi, drugi ih pale čim osjete toplotu. Stručnjaci preporučuju određene smjernice kako postići kompromis.

U ljetnim mjesecima, kada su temperature visoke, klima uređaji postaju naša pomoć u borbi protiv vrućine. Međutim, važno je da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne prelazi 8 stepeni, a idealna temperatura u prostoriji je do 24 stepena. Ignorisanje ovih savjeta može dovesti do zdravstvenih problema.

 

Kakve su posljedice prekomjerne upotrebe klima uređaja?

Nepravilna upotreba klima uređaja može izazvati zdravstvene probleme, posebno kod osjetljivih osoba i pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima. Osim srčanih problema, mogu se javiti i bolovi u mišićima lica i vratu. Preporučuje se postepeni prelazak iz toplijeg u hladniji prostor i izbjegavanje naglih promjena temperature.

Ljekari upozoravaju da ekstremne temperaturne razlike nisu dobre za srce, čak ni za zdrave osobe, a posebno loše utiču na hronične bolesnike.

Korištenje klima uređaja u automobilu takođe zahtijeva oprez zbog naglih promjena temperature koje mogu štetiti organizmu. Vozači trebaju voditi računa da se pažljivo rashlađuju kako bi izbjegli zdravstvene probleme.

 

Kako se pravilno koristi klima uređaj sa bebom?

Bebama treba posvetiti posebnu pažnju prilikom korištenja klima uređaja, kako bi se izbjegle negativne posljedice. Važno je izbjegavati direktan mlaz hladnog zraka na bebu i postepeno prilagođavati temperaturu.

Hroničnim bolesnicima se posebno preporučuje oprez prilikom korištenja klima uređaja, jer nagla promjena temperature može loše uticati na njihovo zdravlje. Redovno održavanje i čišćenje klima uređaja takođe su od velike važnosti kako bi se spriječio razvoj štetnih mikroorganizama.

Izvor: ( www.dominfo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima