back to top

Najbolje prirodne boje za farbanje jaja

Naravno, jaja možete ofarbati pomoću fabričkih boja, ali zašto to raditi kada na raspolaganju imate prirodne sastojke koji daju identičan rezultat? Vjerujemo da većinu namirnica koje su potrebne za prirodno farbanje jaja već imate u vašoj kuhinji, a evo i na koji način da to uradite.

Procedura farbanja je ista za sve boje (osim za zadnju, srebrnu): litri vode dodajte dvije kašike alkoholnog sirćeta, prokuvajte i dodajte sastojke za boju, smanjite temperaturu i kuvajte pola sata. Dobijenu mješavinu ostavite da se ohladi i procijedite prije nego dodate jaja.

Žuta boja: U ključalu vodu dodajte 30 grama (otprilike tri kašike) kurkume. Budite oprezni, jer je kurkuma poznata po tome da može ostaviti mrlje na koži pa bi možda bilo mudro da nosite rukavice.

Ružičasta boja: U ključalu vodu dodajte 550 grama narendane cvekle.

Plava boja: U ključalu vodu dodajte 400 grama narendanog crvenog ili ljubičastog kupusa. Ako jaja držite pola sata u dobijenoj vodi dobićete crvenkastu boju. Da biste dobili boju kao sa slike, jaja ostavite u vodi preko noći, u frižideru.

Narandžasta boja: U ključalu vodu dodajte 550 grama ljuske crvenog luka. Kada se jaja kuvaju skupa s ljuskom, dobije se braonkasto-crvena nijansa, a ako želite svjetliju narandžastu nijansu, jaja potopite u dobijenu vodu i ostavite ih u frižider preko noći.

Srebrna boja: U litru vode dodajte 750 grama zaleđenih borovnica. Smjesu ostavite da dostigne sobnu temperaturu i procijedite. Jaja potopite u dobijenu vodu i ostavite ih u frižider preko noći.

Autor: minimagazin.info

www.minimagazin.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima