back to top

Live kamere BiH

Live kamere BiH se osvježavaju svakih 10 sekundi.

Live kamere BiH – Kamere granični prijelazi

Uvod u Live Kamere BiH: Live kamere su postale neizostavan dio modernog informacijskog društva. U Bosni i Hercegovini, ove kamere igraju ključnu ulogu u praćenju aktuelnih događaja u stvarnom vremenu. Bez obzira da li ste zainteresovani za vremenske uslove, saobraćajne informacije, turističke atrakcije ili jednostavno želite vidjeti kako izgleda neki dio zemlje u trenutku, live kamere vam pružaju mogućnost da to uradite s udobnosti svog doma.

Kako Live Kamere BiH Funkcionišu: Live kamere u Bosni i Hercegovini postavljene su na raznim ključnim lokacijama širom zemlje. Ove kamere su povezane s internetom i šalju video snimke u stvarnom vremenu na specifične web stranice ili platforme za praćenje. To znači da svako ko ima pristup internetu može pratiti događaje i stanje na određenoj lokaciji u stvarnom vremenu.

Praktična Upotreba Live Kamere BiH: Live kamere imaju mnoge praktične primjene. Na primjer, vozači često koriste kamere postavljene duž puta kako bi provjerili uslove na putevima prije nego što krenu na putovanje. Također, turisti mogu koristiti live kamere da bi istražili turističke destinacije prije nego što odluče da ih posjete. Također, ove kamere su korisne i u praćenju vremenskih uslova, poplava ili drugih prirodnih katastrofa.

Praćenje Turističkih Atrakcija: Za turiste koji planiraju posjetu Bosni i Hercegovini, live kamere su neprocjenjiv resurs. Možete pogledati uživo kako izgleda Stari Most u Mostaru ili panorama Sarajeva prije nego što krenete na putovanje. Ovo vam omogućava da se bolje pripremite za svoje putovanje i znate šta očekivati.

live kamere bih
Live kamere BiH

Bezbednost i Sigurnost: Live kamere također igraju značajnu ulogu u povećanju bezbjednosti i sigurnosti. Na primjer, nadzorne kamere na javnim mjestima mogu pomoći u sprečavanju kriminala i praćenju sigurnosti građana. Ovo dodatno osnažuje lokalne vlasti i građane da budu svjesni dešavanja u svojoj okolini.

Live Kamere BiH u Turizmu: Pogledajte Najlepše Lokacije BiH Online

Virtualno Putovanje kroz BiH: Primjena live kamera u turizmu omogućava ljudima širom svijeta da virtuelno putuju kroz najlepše lokacije Bosne i Hercegovine. Ovo je posebno korisno za potencijalne turiste koji žele da istraže zemlju pre nego što se odluče za putovanje. Pomoću live kamera, mogu da vide predivne prirodne pejzaže, kulturne spomenike i istorijske gradove iz udobnosti svog doma.

aerial picture of gray stone tower beside river and town
Live kamere BiH

Upoznavanje Kulturne Baštine: Bosna i Hercegovina bogata je kulturnom baštinom, a live kamere omogućavaju turistima da se upuste u duboko kulturološko iskustvo. Mogu pratiti svakodnevni život u tradicionalnim selima, posmatrati običaje i festivali, te čak prisustvovati virtuelnim obilascima muzeja i istorijskih lokaliteta.

Pomoć Putnicima: Za putnike koji se već nalaze u zemlji, live kamere su neprocjenjive. Mogu pratiti vremenske uslove, gustinu saobraćaja i gužve na turističkim destinacijama. Ovo im omogućava da bolje planiraju svoje aktivnosti i izbjegnu nepotrebne čekanja.

Unapređenje Turističkog Iskustva: Live kamere unapređuju turističko iskustvo tako što omogućavaju realan uvid u destinaciju. Na primjer, putnici mogu pratiti zalazak sunca na prekrasnim planinama ili živopisnim jezerima uživo, čime se stvara nezaboravno iskustvo.

live kamere bih
Live kamere BiH

Promocija Turizma: Za turističke agencije i lokalne vlasti, live kamere su odličan način da promovišu turističke destinacije. Prikazivanje atraktivnih lokacija u realnom vremenu privlači pažnju potencijalnih posjetilaca i podstiče turističku industriju.

Sigurnost i Privatnost Uzevši u Obzir Live Kamere BiH

live kamere bih
Live kamere BiH

Live kamere BiH gradova su također korisne i za promicanje turizma i privlačenje novih posjetitelja. Uz pomoć ovih kamera, gradovi mogu pokazati svoje najbolje strane i privući turiste da ih posjete. Kamere mogu biti korisne i za praćenje velikih događaja u gradu, poput koncerata ili sportskih natjecanja.

Uz to, live kamere BiH gradova mogu pružiti i dodatnu sigurnost. Kamere mogu pomoći u praćenju i sprečavanju kriminalnih aktivnosti u gradu, te u olakšavanju reakcije hitnih službi u slučaju nužde.

Ukratko, live kamere gradova su korisne za mnoge različite svrhe, bilo da se radi o turizmu, sigurnosti ili istraživanju novih mjesta. One pružaju posjetiteljima priliku da se bolje upoznaju s gradovima iz udobnosti vlastitog doma, što je vrlo korisno u ovim modernim vremenima.

Live kamere BiH

Live kamere u BIH su postavljene u svrhu prvenstveno praćenja I sigurnosti saobraćaja. U Bosni I Hercegovini web kamere su postavljene na više od 62 lokacije.

Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine pokrenuo je projekt  pod nazivom “ Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u Bosni I Hercegovini”.

U tom projektu su, dakle, postavljene 62 kamere. Plan je osim toga bio da se web kamere stave na još lokacija. Osim toga u planu je modernizovanje postojećih kamera.

Live kamere BiH svrha

Live kamere BiH su postavljene u svrhu modernijeg i bržeg sistema informaisanja. Vozači u svakom momentu mogu putem web kamera vidjeti kakav je saobraćaj, da li postoje gužve, zastoji, kao I kakva je situacija na graničnim prelazima.

Web kamere služe za bolje planiranje putovanja, te da svakako izbjegnete nervozu i stres u saobraćaju.

Ovakav vid informisanja je zapravo I praćenje raznih dijelova kako bi se na vrijeme uočila neka nepoželjna situacija na bh cestama. Pomoću web kamera prate se raskrsnice, granični prelazi, planinski prevoji, te urbana mjesta.

live kamere bih
Live kamere BiH

Gdje su sve postavljene web kamere

Neke od Live Web kamera su postavljene na sljedećim lokacijama:

 • M-6 Stolac-Čapljina
 • M-17 Mostar – Čapljina
 • M-17.4 Mostar- Čitluk
 • M-17.4 Čitluk – Ljubuški (Tromeđa)
 • M-6.1 Mostar – Široki Brijeg
 • M-17 Mostar (Vrapčići)
 • M-17 Jablanica (motel Maksumić)
 • M-17.5 Jablanica – Risovac (Doljani)
 • M-17.5 Risovac - Blidinje
 • M-6.1 Široki Brijeg
 • M- 6.1 Posušje – Tomislavgrad
 • M - 6.1 Tomislavgrad- Livno
 • M-15 Livno-Šujica
 • M-16 Šujica Kupres
 • M – 16 Kupres Bugojno
 • M-15 Glamoč- Mliništa
 • M-14.2 Drvar-Petrovac
 • M-5 Jajce
 • M-5 Vitez
 • M-5 Kiseljak
 • M-17 Žepče- Maglaj
 • GP Neum II (izlaz)
 • GP Neum I (izlaz)
 • GP Gabela Polje (izlaz)
 • GP Zavirići (izlaz)
 • GP Orahovlje (izlaz)
 • GP Gorica (izlaz)
 • GP Osje  Izlaz)
 • GP Strmica (izlaz)
 • GP Orašje (izlaz)
 • GP Svilaj (izlaz)

Sigurnost tokom vožnje

Mnogo je bitno da poštujete sva pravila kao vozač. Tokom ulaska u auto odmah je bitno podesiti sjedište, staviti pojas, prije kretanja uključiti sve potrebne opcije kako ne biste imali dodatna ometanja.

Uvijek vozite propisanom brzinom, te nikako ne sjedajte za volan ukoliko ste u lošem stanju. Odgovoran vozač je onaj koji pazi sebe, ali i ostale u saobraćaju, onaj koji je svjestan da mali trenutak nepažnje može dovesti do kobnih posljedica.

Ukoliko se nekim slučajem osjećate loše tokom vožnje, savjetujemo da se zaustavite na prvom proširenju, odnosno mjestu pogodnom za zaustavljanje, te da zamolite za pomoć ukoliko ste sami.

Ukoliko primjetite na putu da se nešto desilo, nesreća, sudar ili slično – savjetujemo ukoliko ste u mogućnosti da se zaustavite I pomognete, pozovete hitnu ili policiju.Saobraćaj je nepredvidiv, te iako ste nekim putem išli mnogo puta – nikada nije isto.Obratite pažnju u kojim terminima su gužve. Ako možete idite nekim sporednim putevima kako biste izbjegli gužvu.

Obratite pažnju da li su pojas stavili osobe koje su na zadnjem sjedištu. U nekim automobilima postoje upozorenja u slučaju nevezivanja pojasa, međutim ponekad kada je u pitanju zadnje sjedište to nije slučaj, te je potrebno napomenuti članove porodice ili prijatelje radi sigurnosti. U mnogim slučajevima pojas i jastuci su spasili živote, te svakako ne treba zanemariti taj dio.

Prije dužih putovanja pregledajte auto

Ako planirate na neko duže putovanje obavezno odradite servis, pregledajte auto. Provjerite stvari poput ulja, cijevi, guma I slično. Ljeti obavezno provjerite funkcioniranje klime kako biste na vrijeme mogli uraditi popravku.

Prije ljeta i odvezite auto u ovlašteni servis

Da li vam se ikada desilo  da trebate na odmor, a onda odjednom se nešto pokvarilo. Zovete nekoliko servisa, automehaničara, autoelektričara – ali svi su zauzeti ili na godišnjem.

A vama hitno treba popravka. Kako biste izbjegli ovakve stresne situacije, najbolje je da prije ljeta, odnosno nešto prije odmora I putovanja odvezete auto na provjeru.

Osim ovoga mnogo je bitno da uradite mali I veliki servis kada je potrebno, te da dočekujete sitne popravke ukoliko tokom godine se desi nešto – a obzirom da se auto vremenom “troši”, budite svakako svjesni činjenice da trebate ulagati u svog ljubimca.

Bez obzira kakvo auto imate – morate u njega ulagati kako biste prije svega bili sigurni I vi I ostali u saobraćaju, ali i radi estetike, trajanja, izgleda, udobnosti.

granični prelazi hak kamere live kamere bih
granični prelazi

Šta se savjetuje u slučaju da se nađete u saobraćajnoj gužvi

Ukoliko ste se našli u saobraćajnoj gužvi iz BIHAMK-a navode da ostanite strpljivi i uvijek poštujte saobraćajna pravila i propise.

Mnogo je bitno da budete savjesni i odgovorni vozači, jer u saobraćaju svakim danom sve više nedužnih osoba bude povrijeđeno ili izgubi život.

Moramo biti svjesni činjenice da se u autima nalaze djeca, bolesni i stari ljudi, te da nesavjesna vožnja za njih može imati kobne posljedice. U nastavku prenosimo  savjete za sigurnu vožnju u saobraćajnim gužvama koje navode iz BIHAMK-a:

 • Kada mijenjate saobraćajnu traku uvijek koristite pokazivač smjera, tj. žmigavac.
 • Da biste pratili područje oko vašeg vozila uvijek koristite ogledala, a posebno morate da vodite računa o mrtvom uglu.
 • Uvijek koristite saobraćajnu traku za ubrzanje kako biste se sigurno uključili u saobraćaj.
 • Izbjegavajte agresivnu vožnju.
 • Izbjegavajte kretanje u periodima dana kada je najveća gužva.
 • Držite sigurnu udaljenost između vašeg vozila i vozila ispred. Na taj način ćete izbjeći česta kočenja i saobraćajne nesreće, a posebno udare u zadnji dio vozila.
 • Pažljivo pratite saobraćaj ispred sebe. Kada vozila ispred vas koče skinite nogu s papučice gasa kako biste postupno usporili prije kočenja. Budite oprezni da ne kočite naglo.
 • U vožnji morate biti fokusirani izbjegavajući ometanja poput jela ili korištenja mobitela.
 stanje na graničnim prelazima bih live kamere bih
Live kamere BiH

Kako saznati stanje na putevima

Osim servisa live kamere BiH, na našem sajtu možete pratiti i Stanje na graničnim prelazima BiH, možete pozvati Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 ili poslušajte medijske izvještaje kako biste izbjegli područja u kojem su se već formirale kolone i saobraćajne gužve.

Ako ste zabrinuti da ćete naići na gust saobraćaj tokom putovanja, odvojite malo vremena prije nego što krenete i planirajte alternativnu rutu.

PREPORUKE