back to top

Pekić i Handžić ugostili učenike OŠ “Safvet-beg Bašagić”

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Jelena Pekić i Vibor Handžić, ugostili su učenice i učenike OŠ “Safvet-beg Bašagić”, koje su predvodile direktorica škole, Aida Hamidović i nastavnica, Selma Karović.

Učenici ove škole su prošle godine osvojili prvo mjesto na općinskom takmičenju “Projekt građanin” iz oblasti nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu “Maloljetnici – sve češći konzumenti snusa”.

Snus je nikotinski proizvod bez dima, pakovan u vrećicama koje su slične vrećicama čaja, a konzumira se tako što se vrećica stavi između gornje usne i desni. 

Kako su istakli u razgovoru s čelnicima Skupštine KS, tokom projekta kreirali su plakate na kojima su prikazane posljedice konzumiranja snusa, a sve s ciljem da se što više djece upozna o posljedicama konzumiranja koji uzrokuje kancer, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, ovisnost i mnoge druge zdravstvene probleme.

“Problem je što su maloljetnici sve češći konzumenti snusa, čije je konzumiranje zabranjeno u zemljama Evropske unije, osim u Švedskoj koja je proizvođač. Mi se zalažemo da se njegovo korištenje zabrani i u BiH, kako bi kreirali sigurnije okruženje za mlade”, rekli su učenici, koji su tokom današnje posjete imali priliku da se upoznaju s radom Skupštine i Vlade KS teoretski i praktično kroz simulaciju sjednice.

Direktorica Hamidović zahvalila se čelnicima Skupštine KS na gostoprimstvu, istakavši da ovakve posjete učenicima predstavljaju posebno iskustvo.

“Bila nam je čast što ste nas ugostili. Učenici naše škole su prošle godine osvojili veliki broj diploma, medalja i nagrada na općinskim i kantonalnim takmičenjima, a istim tempom nastavljamo i ove godine. Na konkretnom projektu naši učenici pokazali su veliku odgovornost, angažman i brigu o svojoj zajednici”, rekla je Hamidović.

Dopredsjedavajući Pekić i Handžić naglasili su da ulaganje u odgoj i obrazovanje mora biti u vrhu prioriteta, te da su ponosni na proaktivne mlade ljude koji već sada rade na unapređenju svijesti društva. Također su dodali da su oduševljeni kako su se učenici snašli u ulogama skupštinskih zastupnica i zastupnika.

Inače, dopredsjedavajuća Pekić je prošle godine u Skupštini KS pokrenula inicijativu prema Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za kreiranje programa prevencije upotrebe snusa od strane maloljetnih osoba u osnovnim i srednjim školama na području KS.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima