Ali, on je i prava super hrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocjenim nutrijentima. I zeleni i bijeli dio su jestivi, a okus mu je blaži od običnog luka pa ga i djeca mogu lakše prihvatiti.
A što sve skrivaju te vitke zeleno bijele stapke? Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne tvari koji imaju moćna antioksidalna, protuupalna i protumikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre.
Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija, ali i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitamina C jača imunitet, a za dnevno preporučenu dozu tog vitamina dovoljno je pojesti pola šalice mladog luka dnevno.
Ali, osim što se možete zaštiti od dosadnih prehlada, redovitom konzumacijom mladog luka možete poboljšati i probavu. Naime, on sadrži vlakna koja pospješuju kretanje stolice, ima blagotvoran učinak na otečena crijeva i održava probavni sustav visoko aktivnim. Mladi luk pomaže i u održavanju normalnih vrijednosti tlaka jer obiluje kalijem, a uz to i povećava proizvodnju dobrog ili HDL holesterola te smanjuje količinu lošeg ili LDL kolesterola te tako pomaže u smanjenju rizika za srčani i moždani udar te druge kardiovaskularne bolesti.
Mladi luk sadrži magnezij koji je ključan mineral za pravilnu mišićnu funkciju. Stoga je odličan izbor za ublažavanje grčeva i bolova u mišićima, a juha od ovog čudesnog povrća može trenutačno ublažiti bol i nelagodu nakon intenzivne tjelovježbe.
Tu je i kalcij kojim je mladi luk bogat, a koji kosti asimiliraju čime se održava potrebna gustoća kostiju i fleksibilnost pokreta. Udio kalija pomaže tjelesnim stanicama i tkivima da apsorbiraju više minerala, što je također dobro za zdravlje kostiju. Prema nekim istraživanjima, može pomoći i u liječenju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa tako što smanjuje bol i upalu.
Za zdravu kožu i oči
Sadrži i sve što je potrebno za liječenje anemije, odnosno dovoljno željeza, ali i C vitamina koji omogućuje njegovu apsorpciju.
Brojna su istraživanja pokazala da smanjuje upalu u koži te je blagotvoran kod brojnih kožnih problema. Aminokiseline koje sadrži pomažu u izgradnji zdravih stanica kože te smanjuju crvenilo i oticanje upaljene kože.
Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima antioksidalna svojstva koja pomažu u prevenciji oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, smanjuju pojavu akni i tamnih mrlja te smiruju nadraženu kožu. Osim za kožu, dobar je i za oči jer sadrži karotenoide lutein i zeaksantin te vitamin A, a oni imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju te zaštiti od upala, ali i makularne degeneracije koja za posljedicu može imati gubitak vida.
Mladi luk je izuzetno zdrava i sigurna namirnica, no neki ljudi ga, kao i običan luk, teško podnose. Stoga bi ga osobe s osjetljivim želucem ili one koje boluju od gastritisa trebale konzumirati u ograničenim količinama.
To ne znači da ga se morate u potpunosti odreći jer bi to bilo šteta s obzirom na dobrobiti za zdravlje koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja kod vas neće izazivati tegobe. Još jedna skupina ljudi trebala bi biti oprezna s prevelikom konzumacijom mladog luka, a to su oni koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk obiluje vitaminom K koji ima suprotan učinak od lijekova protiv zgrušavanja krvi, no i u ovom slučaju vrijedi savjet da ga se ne trebate odreći u potpunosti, već da samo provjerite sa svojim liječnikom u kojoj količini je za vas konzumacija tog povrća sigurna, piše Jutarnji list.
JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA NA SVIJETU, ALI MLADI LUK NE SMIJU SVI JESTI first appeared on Hayat.ba.