back to top

MOGU LI NAS PSI RAZUMJETI? EVO ŠTO JE POKAZALA NOVA STUDIJA

Nova studija moždanih valova, objavljena u časopisu Current Biology, sugerira da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka aktivira pamćenje za predmete s kojima su povezani.

  • Ovo nam pokazuje da to nije samo ljudska sposobnost – rekla je za AFP autorica istraživanja Lilla Magyari sa Sveučilišta Loránd-Eötvös u Mađarskoj. Pitanje razumiju li PSI riječi ili situaciju, kao što je ton koji se koristi ili određeni kontekst, dugo je bilo neriješeno i nauka nije mogla dati jasne odgovore.

U prošlosti je nekoliko laboratorijskih testova pokazalo da PSI, uz nekoliko iznimaka, nisu sposobni donijeti predmete nakon što čuju njihove nazive. Mnogi stručnjaci tvrdili su da ih zapravo ne potiče ono što im govorimo, već kako i kada to činimo. Tako na primjer kad vlasnik vikne psu ‘donesi štap’ i PAS ga donese to ne dokazuje da zna što znači riječ ‘štap’.

Moždani valovi

Za ovu novu studiju Lilla Magyari i njeni kolege koristili su neinvazivnu tehniku ​​snimanja mozga na 18 pasa. Koristeći elektrode postavljene na njihove lobanje, bilježili su moždanu aktivnost.

Njihovi su vlasnici govorili riječi za igračke koje su im bile najpoznatije, a zatim su im pokazali ili odgovarajući predmet ili drugi predmet. Nakon analize EEG snimaka, tim je otkrio različite obrasce mozga kada su psima pokazani odgovarajući predmeti ili drugi predmeti.

Ova vrsta pokusa, koji se desetljećima koristi na ljudima, smatra se dokazom razumijevanja značenja i također ima prednost što ne zahtijeva od psa da vrati predmet kako bi dokazao svoje znanje.

  • Otkrili smo ovaj učinak kod 14 pasa – rekla je koautorica studije Marianna Boros za AFP, dokazujući da sposobnost nije ograničena na ‘nekoliko iznimnih pasa’. Čak i četiri koja su ‘pala’ na testu, možda su jednostavno testirana na pogrešnim riječima, dodala je.

Sposobnost pasa da donesu određenu igračku nakon što čuju njezin naziv prije se smatrala darom, rekla je za AFP Holly Root-Gutteridge, stručnjakinja za ponašanje pasa na Sveučilištu Lincoln u Engleskoj.

Reakcija mozga

Na primjer, poznati PSI pasmine border collie – Chaser i Rico, mogli su pronaći i izvaditi određene igračke iz velikih gomila, ali su smatrani iznimkama, rekla je. Ali nova studija ‘pokazuje da cijeli niz pasa uči nazive predmeta u smislu reakcije mozga, čak i ako to ne pokazuju ponašanjem’, rekla je Root-Gutteridge.

Studija ‘pruža dodatne dokaze da PSI možda razumiju ljudske glasove puno bolje nego što im to obično pripisujemo’, rekao je Federico Rossano, kognitivni znanstvenik s UC San Diego.

No, nisu svi stručnjaci bili jednako oduševljeni. Clive Wynne, stručnjak za ponašanje pasa s Državnog sveučilišta u Arizoni, rekao je za AFP da je “podijeljen” u pogledu ovih rezultata.

MOGU LI NAS PSI RAZUMJETI? EVO ŠTO JE POKAZALA NOVA STUDIJA first appeared on Hayat.ba.

PSI-razumjeti-evo-sto-je-pokazala-nova-studija/1138868/”>hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima