back to top

PSI SU I DOBRI ZA ZDRAVLJE

PAS-I-CIVJEK-.png” class=”attachment-large size-large wp-post-image” alt=”” loading=”lazy” />

Nova studija istraživača sa Sveučilišta Konkuk u Seulu sugerira da PSI mogu značajno pomoći ljudima u smanjenju nivoa stresa te poboljšanju sposobnosti koncentracije i kreativnosti.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima, uključujući “sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, njegovanje, fotografiranje, grljenje i šetanje”, prenosi Dnevnik.zimo.hr.

Rezultati su pokazali da su različite vrste interakcija imale različite učinke na ispitanike. Na primjer, igranje, maženje i njegovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim valovima kod sudionika, što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa. Posebno je istaknuto da je igranje sa psima imalo pozitivan utjecaj na opuštanje i koncentraciju.

Nadalje, šetanje psa pokazalo se značajnim u utjecaju na opuštanje, što je potvrđeno mjerenjem snage alfa moždanih valova.

Ovi rezultati sugeriraju da specifične aktivnosti sa psima mogu potaknuti snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost, olakšavajući povećanu moždanu aktivnost. Ova otkrića mogu imati šire implikacije na razumijevanje veze između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca te pružiti dodatnu podršku za ulogu pasa u poboljšanju mentalnog zdravlja ljudi.

PSI SU I DOBRI ZA ZDRAVLJE first appeared on Hayat.ba.

PSI-su-i-dobri-za-zdravlje/1135629/”>hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima