back to top

UBLAŽITE BEBINE GRČEVE UZ OVE METODE

Bebe obično najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač izazvan grčevima ima svoje karakteristične znakove. Prema informacijama od strane ljekara, grčevi se mogu prepoznati ako beba intenzivno plače, teško se smiruje, steže pesnice, te grči i opruža noge.

Važno je napomenuti da, iako su grčevi čest uzrok plača kod beba, svi dodatni simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici ili povišene temperature mogu biti znakovi drugih zdravstvenih stanja, za koje se preporučuje konzultacija s ljekarom ili pedijatrom.

Kako ublažiti grčeve?

Svaka beba  drugačije proživljava grčeve i reaguje na njih, pa biste zato trebali probati više opcija kako biste otkrili način koji će umiriti vašu bebu. Evo nekoliko prijedloga:

Držite bebu u naručju uz dodir kože na kožu, bez ikakvih pokreta i zvukova, jer će  tako beba moći da osjeti vašu kožu i mirise, sluša otkucaje srca, a što je za nju umirujuće.

Probajte da prostorija u kojoj beba boravi bude topla i smirujuća te je čvrsto uvijte u deku i ljuljajte je u naručju. Ako možete, držite je u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.

Blaga masaža bebinog stomaka u smjeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena prije njega.

Ukoliko beba pije mlijeko na flašicu, provjerite širinu otvora na cucli, s tim da za novorođenče treba birati najmanji otvor, a su skladu sa uzrastom bebe birajte veći otvor.  

Ukoliko dojite bebu, možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka.

Ako se beba hrani formulom, razmotrite prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hranite bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.

Ono što bi također moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku.

Posavjetujte se sa pedijatrom oko preparata koji služe za ublažavanje grčeva, ali nijedan od tih preparata nemojte uzimati na svoju ruku.

Osim toga, neki pedijatri preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula. To je još jedan postupak koji sprječava nagomilavanje vazduha u stomaku, koje može biti bolno za bebu.

UBLAŽITE BEBINE GRČEVE UZ OVE METODE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima