back to top

28. godišnjica reintegracije Grbavice: Mališani odali počast bacanjem crvenih ruža u Miljacku

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 28. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju je prisustvovao načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, a sa Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić učenici osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo simbolično su bacilli i crvene ruže.

U okviru obilježavanja 28. godišnjice reintegracije pomenutih naselja položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, a tokom dana će biti odata počast i na spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: 28. godišnjica reintegracije Grbavice

radiosarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima