RUKOMET REZULTATI

RUKOMET REZULTATI

Rukomet rezultati dostupni su na sportskoj platformi domećeg portala javno.ba

rukomet rezultati uživo

Svi rezultati i aktuelnosti na jednom mjestu, na našem portalu.

Rukomet rezultati, jedan je od naših besplatnih servisa na portalu.

Ukoliko ste fanatik za sport i sportsko klađenje pripremili smo rezultate uživo za fudbal, košarku, rukomet, hokej i odbojku!

Ipak ova stranica posvećena je rukometu pa ćemo se u nastavku fokusirati upravo na ovaj atraktivan sport.

Rukomet rezultati su dostupni 24 sata dnevno.

Rukomet je dinamičan brz i eksplozivan sport

Rukomet je dinamičan i uzbudljiv sport koji se igra širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj timski sport kombinira brzinu, snagu i taktičku inteligenciju kako bi stvorio jedinstveno sportsko iskustvo. U ovom tekstu ćemo istražiti osnove rukometa, njegove korene, pravila igre i popularnost među sportašima i navijačima.

Rukomet se igra sa sedam igrača u svakom timu, uključujući golmana. Glavni cilj igre je postizanje golova protivničkom timu tako što se lopta ubaci u protivnički gol. Igrači koriste različite tehnike dodavanja i šuta kako bi prevazišli odbranu suparničkog tima. Brzina igre je ključna, jer timovi često napadaju i brane uz veliku dinamiku.

Rukomet ima bogatu istoriju, a njegovi koreni sežu u Evropu sredinom 19. vijeka. Danas, rukomet je postao globalni sport sa brojnim turnirima i takmičenjima, uključujući Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo. Bosna i Hercegovina također ima značajnu ulogu u svijetu rukometa, sa talentiranim igračima koji su se istakli na međunarodnoj sceni.

Pravila rukometa su precizno definisana i strogo se primjenjuju. Timovi se takmiče u četiri četvrtine, a pobjednik je tim koji postigne više golova. Osim toga, igrači moraju poštovati pravila o driblanju, dodavanju i odbrani. Također, postoji ograničenje za boravak u sedmom metru, gdje se igrači suočavaju s dodatnim izazovima u postizanju golova.

Rukomet je sport koji privlači mnoge ljude zbog svoje akcije, taktike i timskog duha. Gledanje rukometaša kako demonstriraju svoje vještine na terenu pruža uzbuđenje i inspiraciju za mnoge ljude, uključujući mlade sportaše. Ovaj sport promoviše fizičku aktivnost, saradnju i fer plej, čineći ga dragocjenim doprinosom sportskoj zajednici.

Na kraju, rukomet je više od igre; to je strast i način života za mnoge pojedince i timove širom svijeta. Sa svojom bogatom istorijom i svjetlim budućim perspektivama, rukomet ostaje jedan od najuzbudljivijih sportova koji spaja ljude iz različitih kultura i pozadina, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Objasnimo rukomet pravila igre kako bi bila jasnija svima koji su zainteresirani za ovaj sport.

rukomet rezultati bih
Rukomet rezultati BiH Popularan sport kojeg je zanemarila država

Rukomet pravila igre

Svaki sport ima svoj set pravila, a rukomet nije iznimka. Ovo su najvažnija pravila igre u rukometu koja igrači i sudije moraju pažljivo pratiti kako bi osigurali fair play i uzbudljive utakmice.

 1. Broj igrača: Svaki tim u rukometu sastoji se od sedam igrača, uključujući golmana. Cilj je postići što više golova u protivnički gol dok se brani vlastiti gol. Golman je jedini igrač koji smije koristiti ruke u svakoj situaciji unutar svog šesterca.

 2. Teretna crta: Teretna crta, poznata i kao “sedmi metar,” igra ključnu ulogu u rukometu. Igrači ne smiju ostati unutar ovog prostora, osim golmana, prilikom napada ili obrane. To osigurava da se igra odvija s odgovarajućom udaljenošću od gola.

 3. Driblanje: Igrači smiju driblati loptu, ali ne smiju više puta uzastopno dodavati i ponovno primati loptu bez driblanja. Ova pravila ograničavaju zadržavanje lopte u rukama i potiču brzu i dinamičnu igru.

 4. Nedopuštena kontaktna igra: Rukomet je kontaktni sport, ali postoji niz pravila koja reguliraju kakav kontakt je dozvoljen. Grubi kontakt, udaranje, povlačenje i slični nedopušteni kontakti kažnjavaju se slobodnim udarcem ili čak isključenjem iz igre.

 5. Slobodni udarci: Kada se prekrši pravilo, sudija dodjeljuje slobodni udarac protivničkom timu. Ovisno o ozbiljnosti prekršaja, slobodni udarac se izvodi s različitih mjesta na terenu. Slobodni udarac često predstavlja priliku za brz napad ili precizno izvođenje udarca prema golu.

 6. Isključenje igrača: Igrači koji prave ozbiljne prekršaje mogu biti isključeni iz igre na određeno vrijeme. Ovo stvara priliku za brojčanu prednost suparničkog tima i često ima veliki utjecaj na ishod utakmice.

 7. Vremenska ograničenja: Svaka četvrtina rukometne utakmice traje 30 minuta. Međutim, ovo vrijeme se zaustavlja tijekom prekida, što znači da ukupno trajanje utakmice može biti duže.

 8. Cilj postignut u okviru vremena: Gol se priznaje samo ako je postignut unutar vremenskog okvira za tu akciju. To znači da gol neće biti priznat ako je postignut nakon što je zvučni signal označio kraj vremena.

 9. Kaznene stope: Sudije imaju ovlasti kazniti igrače ili trenere zbog nedoličnog ponašanja. Ovo može uključivati ​​izricanje opomena, diskvalifikaciju ili izricanje kazni timovima.

Pravila rukometa su precizna i strogo se primjenjuju kako bi se osigurala sportska pravičnost i sigurnost igrača. Razumijevanje ovih pravila ključno je kako za igrače tako i za gledatelje kako bi mogli u potpunosti uživati u uzbuđenju ovog dinamičnog sporta.

rukomet rezultati uživo

Rukomet rezultati Hrvatska je svjetska velesila u rukometu

Rukometni teren ima specifične dimenzije i linije koje igraju ključnu ulogu u dinamici igre. Evo pregleda tih elemenata:

Dimenzije terena: Rukometni teren je pravokutnog oblika i relativno kompaktan u usporedbi s drugim sportskim terenima. Standardne dimenzije rukometnog terena su oko 40 metara u dužinu i 20 metara u širinu. Ovo je ukupna površina terena na kojoj se igra utakmica.

Golovi: Na svakoj strani terena nalazi se gol koji se sastoji od okomitih stupova i horizontalne trake. Visina gola je 2 metra, a širina između stupova je 3 metra. Ovaj gol prostor je gdje igrači pokušavaju postići golove protivničkom timu, a golman suparničkog tima brani svoj gol.

Linije terena: Na rukometnom terenu postoje različite linije koje igraju ključnu ulogu u pravilima igre.

 • Srednja linija: Ova linija dijeli teren na dvije polovine i služi kao polazna točka za igru nakon svakog početnog udarca i za izvođenje slobodnih udaraca.

 • Linija šesterca: Ova linija se nalazi 6 metara ispred gola i označava prostor gdje igrači ne smiju ostati dok napadaju. Golman je jedini igrač koji smije boraviti unutar šesterca.

 • Sedma metar linija: Također poznata kao teretna crta, sedma metar linija je 7 metara ispred gola i označava udaljenost iz koje se izvode slobodni udarci. Igrači suparničkog tima moraju biti izvan ovog prostora dok se izvodi slobodni udarac.

 • Bočne linije: Bočne linije označavaju granice terena i igrači moraju ostati unutar ovih linija dok su u igri. Osim toga, bočne linije igraju ulogu prilikom izvođenja auta.

 • Gol-aut linija: Ovo je linija koja se nalazi između golova i označava prostor iz kojeg se izvode auti. Lopta mora preći ovu liniju kako bi se utakmica nastavila nakon prekida.

Sve ove linije i dimenzije terena su od suštinskog značaja za pravilno igranje rukometa. One pomažu u definiranju različitih zona i prostora unutar terena te osiguravaju da se igra odvija po precizno definiranim pravilima, čime se osigurava fer i uzbudljiva igra.

rukomet rezultati
RUKOMET REZULTATI

Rezultati rukomet uživo na 033.ba portalu su dostupni 27/7. Važno je uvijek biti u korak sa aktuelnim rezultatima i promjenama.

Tu su svi rezultati rukometa BIH, rukomet Srbija, Hrvatski rukomet rezultati i najnoviji rezultati iz svijeta rukometa uživo.