HOKEJ REZULTATI

Hokej rezultati uživo dostupni su na sportskoj platformi news portala 033.ba i javno.ba

Saznaj sve šta te zanima o Hokeju, prati rezultate najpopularnijih klubova i reprezentacija u svijetu i regionu. Hokej rezultati, samo je jedan od besplatnih livescore servisa na našem portalu.

hokej rezultati uživo

Za sportske fanatike i zaljubljenike u klađenje tu su: rezultate uživo za fudbal 24, livescore košarka rezultati, uživo rukomet rezultati i odbojku! Ali ovaj dio naše platforme je posvećen hokeju pa u nastavku saznajte sve o ovom popularnom sportu na ledu. Hokej rezultati ti dostupni 24 sata dnevno u realnom vremenu zato sačuvaj ovaj sajt i uključi obavijesti.

Hokej rezultati i historija hokeja

Hokej na ledu je sport s dugom i bogatom istorijom koja seže sve do 19. veka. Iako postoje brojni izvori koji tvrde da su prve forme ovog sporta postojale mnogo ranije, generalno se smatra da je moderni hokej na ledu začet u Kanadi.

Prva poznata utakmica održana je 1875. godine u Montrealu. Igra se odvijala na ledenom terenu i uključivala je pravila koja su bila kombinacija postojećih sportova poput field hokeja i lacrossa. Nedugo nakon toga, sport je počeo da dobija na popularnosti i širio se ne samo po Kanadi, već i u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama.

Rastom popularnosti, hokej na ledu je doživeo niz transformacija kada su u pitanju pravila, oprema i stilovi igre. Prva profesionalna liga, National Hockey Association (NHA), osnovana je 1910. godine, a iz nje je 1917. godine nastala danas globalno poznata National Hockey League (NHL).

NHL je imala veliki uticaj na razvoj sporta, uključujući uvođenje mnogih inovacija poput zamrzavanja paka, televizijskih prenosa i upotrebe video snimaka za reviziju spornih odluka tokom igre.

Na međunarodnom planu, hokej na ledu je postao jedan od glavnih sportova na Zimskim Olimpijskim Igrama. Prvi olimpijski turnir u hokeju na ledu održan je 1920. godine kao deo Letnjih Olimpijskih Igara u Antverpu, Belgija, što je možda iznenađujuće za mnoge. Tek od 1924. godine, hokej je postao standardni deo Zimskih Olimpijskih Igara.

Osim toga, održavaju se i razni svetski šampionati, Evropska prvenstva i drugi međunarodni turniri koji doprinose sve većoj globalnoj popularnosti ovog dinamičnog sporta.

hokej rezultati uživo

Hokej rezultati u realnom vremenu

Hokej rezultati i pravila igre

Hokej na ledu je dinamičan timski sport koji ima svoj specifičan set pravila kako bi se osigurala fer i bezbedna igra. Pravila variraju od lige do lige i od nivoa do nivoa, ali osnovna pravila su uglavnom ista.

Igra se igra između dva tima od šest igrača svaki (pet igrača na terenu i jedan golman), na pravougaonom ledenom terenu sa zaobljenim uglovima. Cilj je postići što više golova tako što će pak (gumeni disk) biti poslat u protivnički gol. Svaka utakmica je podeljena na tri trećine, svaka traje 20 minuta s tim da sat staje svaki put kada se igra prekine. Prelazak preko crta na ledu, ili “offside,” jedno je od osnovnih pravila koje reguliše napredovanje tima prema protivničkom golmanu.

Igrač ne može ući u protivničku zonu pre paka. Ako se to desi, igra se prekida i izvodi se “face-off” (suočavanje) na određenom mestu na ledu. Još jedno ključno pravilo je pravilo o “icingu”, koje se primenjuje kada igrač iz svoje zone pošalje pak preko crvene linije i preko protivničke gol linije, a pak nije dodirnut od strane protivničkog tima. Takođe, postoji niz pravila koja se odnose na prekršaje i kazne.

Na primjer, “checking” ili fizički kontakt je dozvoljen, ali samo pod određenim uslovima. Ilegalni kontakt, kao što su udaranje sa leđa, visoki udarci ili korišćenje palice za udaranje protivnika, može rezultirati kaznom. Kazne mogu varirati od dvominutnih isključenja do trajnih isključenja iz igre, zavisno od ozbiljnosti prekršaja.

Hokej rezultati i oprema za Hokej

Oprema za hokej na ledu nije samo neophodna za učestvovanje u igri, već i od suštinskog značaja za zaštitu igrača od povreda. Standardna oprema za igrače uključuje kacigu s vizirjem ili kavezom za zaštitu lica, ramena i lakatne štitnike, rukavice, hokejaške gaće, štitnike za kolena i potkolenice, kao i hokejaške klizaljke.

Osim toga, svaki igrač koristi hokejašku palicu koja može biti napravljena od različitih materijala, uključujući drvo i kompozitne materijale. Različite pozicije na terenu mogu zahtevati specifične tipove opreme. Na primer, napadači često koriste lakše palice za bolju agilnost, dok odbrambeni igrači mogu koristiti teže palice za jače udarce. Kada je reč o golmanima, njihova oprema je znatno drugačija i dizajnirana tako da maksimizuje površinu tela koju mogu koristiti da zaustave pak.

Oprema golmana uključuje specijalizovanu kacigu sa maskom, veće i šire rukavice za hvatanje paka, kao i bloker za odbranu udaraca. Takođe koriste specijalizovane štitnike za noge koji su širi i teži u poređenju sa standardnim štitnicima, kao i dodatne jastučiće i zaštitu za grudi i trbuh. Veoma je važno da ova oprema bude dobro prilagođena svakom golmanu kako bi omogućila maksimalnu pokretljivost i zaštitu.

Bez obzira na poziciju i nivo veštine, kvalitetna i dobro očuvana oprema je ključna za bezbednost i efikasnost na ledu. Oprema mora biti redovno proveravana i održavana, a oštećene ili dotrajale komponente moraju biti zamenjene.

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača i brendova koji nude različite stilove i tipove opreme, omogućavajući igračima da izaberu ono što najbolje odgovara njihovim potrebama i stilu igre. Izbor prave opreme može imati značajan uticaj na performanse igrača, tako da je važno investirati vreme i resurse u njen odabir i održavanje.

hokej rezultati
Hokej rezultati sa terena

Teren za Hokej na ledu

Teren za hokej na ledu je pravougaonog oblika i prekriven ledom kako bi omogućio brzo i glatko kretanje igrača i paka. Standardne dimenzije terena u NHL-u (National Hockey League) su 61 metar dužine i 26 metara širine, mada ove dimenzije mogu varirati zavisno od lige i nivoa na kojem se igra.

Teren je obično oivičen ogradom, poznatom kao “dasher boards,” koja služi za zaštitu igrača i publike, ali i kao deo igrališta po kojem se pak može odbijati. Na svakom kraju terena nalazi se gol, koji je širok 1,83 metra i visok 1,22 metra. Površina leda je podeljena na različite zone i sektore pomoću linija.

Na sredini terena se nalazi crvena linija koja teren deli na dve polovine. Osim toga, tu su i dve plave linije koje dodatno dele teren na tri zone: defanzivnu, neutralnu i ofanzivnu zonu za svaki tim.

U blizini svakog gola nalazi se “crease,” ili prostor u obliku polukruga, koji je dizajniran da zaštiti golmana od direktne kolizije s igračima. Jedna od najpoznatijih specifičnosti hokejaškog terena je kaznena klupa, ili “penalty box,” gde igrači koji su kažnjeni zbog prekršaja moraju provesti određeno vreme.

Takođe, postoji i prostor za trenere i rezervne igrače koji se obično nalazi između dve kaznene klupe. Drugi elementi koji mogu biti prisutni, u zavisnosti od arene, uključuju prostor za kamere i novinare, kao i različite vrste osvetljenja i ekrana za ponavljanje snimaka koji omogućuju publici i igračima da bolje prate dešavanja na terenu.

HOKEJ REZULTATI – Kako početi igrati hokej?

Početak igranja hokeja na ledu može biti izazovan, ali veoma je nagrađujući za one koji su spremni da se posvete ovom dinamičnom sportu. Prvi korak je odlazak na javno klizanje kako biste stekli osnovne veštine klizanja, koje su temelj za svaki aspekt hokeja. Osim toga, preporučljivo je da potražite početne kurseve hokeja ili klizanja gdje profesionalni instruktori mogu pružiti osnovne tehnike i savete koji će vam pomoći da se brže razvijate.

Početnički kursevi obično pokrivaju osnovne tehnike kao što su pokretanje, zaustavljanje, osnovni manevari i kako da efikasno koristite palicu. Nakon što steknete osnovne veštine, sledeći korak je prikupljanje neophodne opreme.

Kao početnik, možete iznajmiti ili kupiti polovnu opremu dok ne odlučite da se ozbiljnije posvetite sportu. Međutim, neki elementi opreme, kao što su kaciga i klizaljke, trebalo bi da budu novi i dobro prilagođeni vama radi maksimalne sigurnosti i performansi. Većina hokejaških klubova i trening centara ima opremu za iznajmljivanje ili prodaju, pa se informišite o opcijama koje su vam dostupne.

Kada steknete osnovne veštine i opremite se, vreme je da se uključite u timsku dinamiku. Pridruživanje lokalnom hokejaškom timu ili ligi može biti odličan način za napredovanje. Ne samo da ćete imati priliku da vežbate i igrajući stvarne utakmice, već ćete se i socijalizovati sa ljudima koji dele vašu strast prema hokeju.

Takođe, učestvovanje u timskim treninzima i utakmicama pruža vam priliku da se upoznate sa taktikama, strategijama i drugim naprednim aspektima igre. Ako ste ozbiljni u nameri da se dalje razvijate, možete čak i razmisliti o angažovanju privatnog trenera.

hokej rezultati uživo

Hokej rezultati uživo u realnom vremenu

Hokej rezultati i zanimljivosti

Najstariji Profesionalni Tim: Montreal Canadiens su najstariji profesionalni hokejaški tim, osnovan 1909. godine. Oni su takođe i tim sa najviše osvojenih Stanley Cup titula u NHL-u.

Izvor Zambonija: Zamboni, mašine koje pripremaju led za hokejaške utakmice, izmišljene su 1949. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Od tada su postale neizostavan deo hokeja na ledu.

Žene u Hokeju: Iako je hokej na ledu uglavnom muški sport, ženski hokej je sve popularniji. Ženski hokej je postao deo Zimskih Olimpijskih igara 1998. godine u Naganu, Japan.

Najduža Utakmica: Najduža utakmica u istoriji NHL-a odigrana je 1936. godine između Detroit Red Wingsa i Montreal Maroonsa. Utakmica je trajala preko 176 minuta, što je gotovo tri puta duže od regularnog vremena.

“Hat Trick”: Izraz “hat trick” koristi se kada jedan igrač postigne tri gola u jednoj utakmici. Prema legendi, ovaj izraz potiče od tradicije u kojoj se igraču koji postigne tri gola poklanja šešir.

“Original Six”: Izraz “Original Six” odnosi se na šest timova koji su činili NHL pre velikog proširenja lige 1967. godine. Ovi timovi su: Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers i Toronto Maple Leafs.

Krvavi Sport: Hokej na ledu ima reputaciju “krvavog” sporta zbog brojnih tuča i povreda koje su uobičajene na utakmicama. Međutim, tuče su sve manje prisutne u modernom hokeju zbog strožih pravila.

Brzina Paka: Pak u hokeju na ledu može putovati brzinama do 100 milja na sat (oko 160 km/h) prilikom jakih udaraca, što ga čini jednim od najbržih objekata u timskim sportovima.

Najmlađi Kapiten: Sidney Crosby je postao najmlađi kapiten u istoriji NHL-a koji je osvojio Stanley Cup. Imao je samo 21 godinu kada je predvodio Pittsburgh Penguins do titule 2009. godine.

Međunarodni Domet: Iako je hokej najpopularniji u Severnoj Americi, sport je stekao popularnost širom sveta, sa nacionalnim timovima i ligama u zemljama kao što su Rusija, Švedska, Finska i mnogim drugim.