TENIS REZULTATI UŽIVO

TENIS REZULTATI UŽIVO

Tenis rezultati uživo najtraženiji su pojam na našem portalu, što samo po sebi govori koliko je tenis izvanredan sport koji se igra i voli širom svijeta, a njegova popularnost ne jenjava iz godine u godinu. Ovaj sport, poznat po svojoj eleganciji i preciznosti, ima dugu i bogatu historiju. U ovom članku ćemo istražiti svijet tenisa, istaknuti njegove osnovne karakteristike i razgovarati o tome zašto je postao jedan od najomiljenijih sportova na svijetu.

Prva asocijacija na tenis često su teniski tereni i rekete, ali ovaj sport nudi mnogo više od toga. Tenis je igra snage i izdržljivosti, ali takođe i igra taktike i strategije. Igrači moraju da kombinuju brzinu i preciznost kako bi pobijedili svoje protivnike. Ovaj izazov čini tenis jednim od najzahtjevnijih sportova, ali istovremeno i najnagradnijih.

Odbojka rezultati

Tenis je također jedan od rijetkih sportova koji se igraju i pojedinačno i u parovima. Ovo omogućava raznolikost i omiljenost kod različitih generacija i ljubitelja sporta. Bez obzira na to da li ste rekreativac koji igra tenis sa prijateljima ili profesionalni igrač koji se takmiči na najvećim turnirima, ovaj sport pruža neograničenu zabavu i izazov.

Tenis rezultati danas

Teniski rezultati danas su lako dostupni svim zaljubljenicima u ovaj sport, zahvaljujući online portalu 033.ba. Ovaj portal omogućava ljubiteljima tenisa da uživo prate najnovije rezultate mečeva širom svijeta, bilo da se radi o velikim Grand Slam turnirima ili manjim takmičenjima. S obzirom na brzinu i dinamiku teniskih mečeva, mogućnost praćenja rezultata u realnom vremenu je neprocjenjiva za sve navijače.

tenis rezultati uživo
TENIS REZULTATI UŽIVO

Na portalu 033.ba, korisnici mogu pronaći detaljne informacije o svakom teniskom meču, uključujući rezultate po setovima, statistiku igrača, i mnoge druge korisne podatke. Bez obzira da li pratite svoje omiljene igrače ili se jednostavno interesujete za aktuelne teniske dešavanja, ovaj portal vam pruža sve što vam je potrebno da ostanete informisani i u toku sa svijetom tenisa.

Pored rezultata, portal 033.ba također nudi i vijesti, analize i komentare stručnjaka, čime pruža sveobuhvatan izvor informacija o tenisu. Ovaj portal je neprocjenjiv resurs za sve koji cijene ovaj sport i žele biti u toku sa najnovijim događajima na teniskim terenima širom svijeta.

Tenis rezultati jučer – Statistike, prognoze, sve na jednom mjestu

Za sve ljubitelje tenisa, jučerašnji rezultati su često podjednako važni kao i današnji. U potrazi za kompletnim pregledom teniskih događaja koji su se odigrali juče, postoji mjesto gdje možete pronaći sve što vam je potrebno – na jednom odabranoj platformi. Ova platforma nudi ne samo rezultate, već i obimne statistike i prognoze koje omogućavaju dublje razumijevanje dešavanja na terenima širom svijeta.

Kada su u pitanju statistike, ovaj izvor informacija pruža detaljne analize igrača i mečeva, uključujući procene performansi, servisne statistike, i mnoge druge relevantne podatke. To omogućava ljubiteljima tenisa da dublje analiziraju igru svojih omiljenih igrača i bolje razumeju dinamiku teniskih mečeva. Osim toga, ova platforma također nudi prognoze za buduće mečeve, što je korisno za one koji vole klađenje na tenis.

tenis rezultati uživo
TENIS REZULTATI UŽIVO

Sve ovo na jednom mjestu čini teniske rezultate jučer mnogo više od pukog praćenja rezultata. To je alat za razumevanje, analizu i uživanje u svetu tenisa na dublji način. Bez obzira da li ste strastveni obožavalac ovog sporta ili tražite informacije za klađenje, ova platforma nudi sveobuhvatnu uslugu kako bi zadovoljila sve potrebe i interesovanja ljubitelja tenisa.

Teniski teren: Izgled, dimenzije i različite vrste podloga – tenis rezultati uživo 24 sata dnevno

Teniski teren je središnji element ovog izvanrednog sporta, a njegove dimenzije i izgled igraju ključnu ulogu u igri. Standardni teniski teren ima dužinu od 23,77 metara i širinu od 8,23 metara za singl mečeve, dok su za dubl mečeve tereni širi, sa širinom od 10,97 metara. Osim toga, mreža se nalazi na visini od 91,4 centimetra (za singl) ili 107 centimetara (za dubl) na sredini terena.

Terenske površine u tenisu mogu varirati, a najčešće korištene vrste podloga su beton, trava, i šljaka. Betonski tereni su tvrdi i brzi, često korišteni za profesionalne turnire poput US Opena. Travnati tereni, s druge strane, pružaju brzu površinu sa niskim odskokom lopte i koriste se na prestižnom Wimbledonu. Šljaka je sporija podloga koja omogućava sporije i kontrolisane razmjene udaraca, a često se koristi na turnirima poput Roland Garrosa, poznatog i kao French Open.

Linije na teniskom terenu također su od velike važnosti. Na terenu se nalaze bočne linije (osnovne linije), bočne linije za dubl, servisne linije, i srednja linija. Srednja linija deli teren na dve polovine, dok servisne linije označavaju prostor odakle se igrači serviraju. Također, mreža je postavljena u sredini terena, podjednako udaljena od obje osnovne linije za singl mečeve.

tenis rezultati uživo
TENIS REZULTATI UŽIVO

Svaka podloga i dimenzija terena zahtijeva različite strategije i tehnike igre. Igrači moraju prilagoditi svoj stil igre u skladu s podlogom kako bi postigli najbolje rezultate. Ove različite površine čine tenis izuzetno raznolikim sportom, gdje igrači moraju biti vešti u različitim uslovima kako bi ostvarili uspeh na različitim turnirima i terenima širom sveta.

Historija i razvoj tenisa – tenis uživo

Historija tenisa je duga i bogata, a ovaj sport je evoluirao kroz vekove kako bi postao ono što danas poznajemo. Počeci tenisa sežu unazad u 12. vek u Francuskoj, gdje se igrala igra pod nazivom “jeu de paume” ili “igra šake”. Ova igra je podrazumijevala udaranje lopte rukom preko mreže, bez upotrebe reketa. Kasnije, u 16. veku, dodavanjem reketa u igru, tenis je postao popularniji i razvio se u formu koju danas prepoznajemo.

U 19. veku, tenis se proširio širom Evrope i postao je poznat kao “lawn tennis”. Pravila igre su postala preciznija, uključujući i uvodjenje terena sa mrežom na sredini. Prvi turniri počeli su se održavati, a Wimbledon, koji je prvi put održan 1877. godine, postao je jedan od najprestižnijih teniskih turnira na svetu. U istom periodu, tenis se proširio u Ameriku, gdje je stekao veliku popularnost.

U 20. veku, tenis je postao svepopularniji širom sveta. Početak profesionalizacije tenisa omogućio je igračima da zarađuju od ovog sporta, što je dovelo do rasta konkurencije i poboljšanja igračkih veština. Uvođenjem Open era 1968. godine, tenis se otvorio za profesionalne igrače širom sveta, a Grand Slam turniri postali su vrhunac teniskih takmičenja.

tenis rezultati uživo
TENIS REZULTATI UŽIVO

Razvoj tehnologije, kao što su moderni reketa i teniske lopte, također je imao veliki uticaj na tenis. Teniski mečevi se danas mogu pratiti uživo putem televizije i interneta, što omogućava globalnu publiku da uživa u svetskim turnirima i prati svoje omiljene igrače.

Tenis je postao više od sporta, postao je globalni fenomen i način života za mnoge. Ova igra privlači igrače svih uzrasta i pozadina i nastavlja se razvijati, s novim talentima koji dolaze na scenu i donose svoj jedinstveni doprinos ovoj fascinantnoj igri.

Tenis pravila igre

Pravila igre tenisa su detaljna i precizno definisana kako bi se osigurala fer i sportska konkurencija između igrača. Evo detaljnog objašnjenja pravila igre, izuzev principa bodovanja:

 1. Servis: Svaki gem (igrački segment) počinje servisom. Igrač koji servira mora stajati unutar zadnjeg dijela terena, na dijagonalno suprotnoj strani od svog protivnika. Servis se izvodi tako da lopticu baci u vazduh i udari je reketaom preko mreže prema terenu protivnika. Servis mora biti izvan igračevog terena, dijagonalno prema suparniku.
 2. Dvostruki servis: Ako igrač napravi grešku u prvom servisu, ima pravo na drugi servis. Drugi servis je izgubljen ako i on ne prođe uspešno.
 3. Položaj igrača: Igrači se smatraju u igri dok su na terenu, tj. unutar linija koje označavaju granice terena. Tokom poena, igrači mogu slobodno kretati, ali se moraju pridržavati pravila o položaju tokom servisa.
 4. Reketna zona: Lopta se smatra u igri sve dok ne dodirne tlo izvan granica terena ili predstavnike terena (npr. mrežu ili stvari oko terena) ili igrača. Ako lopta dotakne liniju, smatra se da je u igri.
 5. Bodovanje: Pravilo bodovanja u tenisu je suštinski deo igre, ali nije uključeno u princip bodovanja. Poeni se dodeljuju u slijedećem redosledu: “15”, “30”, “40”, a ukoliko oba igrača imaju 40, igra se naziva “deuce”. Nakon deuce-a, igrač mora osvojiti dva uzastopna poena da bi dobio gem.
 6. Promjena strana terena: Nakon svakog neparnog gema (1, 3, 5, itd.), igrači mijenjaju strane terena. Ovo se radi kako bi se osigurala jednakost uslova, jer se faktori poput svjetla, vjetra i podloge mogu razlikovati s jedne strane terena na drugu.
 7. Pauze između poena: Nakon svakog poena, igrači imaju nekoliko trenutaka za odmor i pripremu za sljedeći poen. Pauze su kratke, ali igrači obično koriste ovo vrijeme za razmišljanje o strategiji i oporavak.
 8. Završetak igre: Igrač koji osvoji šest gemova, uz minimalnu razliku od dva gema u odnosu na protivnika, pobjeđuje set. Meč se obično igra na dva ili tri dobivena seta, ovisno o turniru ili dogovoru unaprijed.

Kako se boduje u tenisu?

Bodovanje u tenisu je sistem koji se koristi za praćenje i utvrđivanje pobjednika svakog seta i meča. Tenis koristi jedinstven sistem bodovanja, a evo kako se boduje u tenisu:

 1. Početak poena: Svaki poen u tenisu počinje servisom. Igrač koji servira prvi udara lopticu preko mreže prema terenu suparnika. Igrač koji prima servis pokušava vratiti lopticu natrag preko mreže na protivnikovu stranu.
 2. 15 – 30 – 40 – igrač: Bodovanje u tenisu ide redosledom 15, 30, 40 i “igrač” (koji se često naziva i “deuce” u određenim situacijama). Prvi poen osvojen od strane igrača naziva se “15”, drugi “30”, treći “40”, a ako igrač osvoji i četvrti poen, dobija gem. Međutim, ako oba igrača imaju 40 poena, situacija se naziva “igrač” ili “deuce”.
 3. Prednost i gem: Nakon “deuce” situacije, igrač mora osvojiti dva uzastopna poena da bi dobio gem. Prvi poen nakon deuce-a daje prednost igraču i naziva se “prednost”. Ako igrač osvoji još jedan poen nakon “prednosti”, dobija gem.
 4. Setovi: Igrač koji osvoji šest gemova, uz minimalnu razliku od dva gema u odnosu na protivnika, dobija set. Međutim, ukoliko rezultat bude 6-6, igra se produžuje tzv. “tie-break” igrom, u kojoj se prvi igrač koji osvoji sedam poena, uz minimalnu razliku od dva poena, dobija set.
 5. Meč: Teniski meč se igra na osnovu broja dobijenih setova. Obično je potrebno osvojiti dva od tri seta (u muškim mečevima) ili dva od tri ili tri od pet setova (u ženskim mečevima) da bi se osvojio meč. U pojedinim turnirima i ligama postoje različite varijacije u pravilima za osvajanje meča.
 6. Bodovanje u tie-breaku: Tie-break je specifična situacija u kojoj se odlučuje set nakon izjednačenog rezultata 6-6. U tie-breaku, igrači serviraju po poenima, a prvi igrač koji osvoji sedam poena, uz minimalnu razliku od dva poena, dobija set. Bodovi u tie-breaku se broje redom, na primjer, 7-6 (osam poena do sedam).

Ovo su osnovna pravila bodovanja u tenisu. Bodovanje može biti složeno zbog mogućnosti izjednačenih rezultata i specifičnosti tie-break situacija, ali ovaj sistem omogućava dinamične i uzbudljive mečeve koji su karakteristični za ovaj sport.

Tenis parovi, dubl i miks

Tenis se može igrati pojedinačno ili u parovima, što dodaje raznolikost ovom sportu. Igra u parovima zahtijeva posebnu dinamiku i taktiku, a postoje različite vrste parova, uključujući muški i ženski dubl, kao i mješoviti dubl (kada igraju muškarac i žena zajedno).

 1. Muški i ženski dubl: U muškom i ženskom dublu, svaki tim čine dva igrača istog pola. Osnovna pravila dubla su slična pojedinačnom tenisu, ali postoje neke specifičnosti. Na primjer, igrači se izmjenjuju u serviranju, a često se koristi koordinacija između partnera kako bi se pobijedili protivnici. Taktika u dublu često uključuje brzu koordinaciju između partnera i različite strategije.
 2. Mješoviti dubl: Mješoviti dubl je varijacija igre u parovima u kojoj svaki tim čine muškarac i žena. Ovo dodaje dodatnu dimenziju igri jer igrači različitog pola moraju prilagoditi svoj stil igre i komunicirati sa partnerom suprotnog pola. Mješoviti dubl je često popularan na različitim teniskim turnirima, uključujući Olimpijske igre.
 3. Specifične taktike: Igrači u dublu i mješovitom dublu često koriste različite taktike u odnosu na pojedinačni tenis. Na primjer, često se koristi “pozicija na mreži” gdje jedan igrač stoji bliže mreži kako bi presekao i napao lopticu, dok drugi igrač stoji bliže osnovnoj liniji kako bi pokrio veći dio terena. Timska komunikacija i brza reakcija na loptu postaju ključni elementi uspeha u igri parova.
 4. Bodovanje: Bodovanje u dublu i mješovitom dublu ostaje isto kao u pojedinačnom tenisu, s tim da igrači u parovima osvajaju bodove za svoj tim. Pravila o prednosti i gemovima ostaju ista, a cilj je osvojiti više gemova od protivnika kako bi se pobijedilo u meču.
 5. Zabava i dinamika: Igra u parovima, bilo da se radi o dublu ili mješovitom dublu, često je veoma zabavna i dinamična. Partneri mogu podržavati jedni druge na terenu, komunicirati i zajedno raditi na strategiji kako bi nadmudrili protivnike. Ova forma tenisa često privlači publiku svojom zabavnom i timskom dinamikom.

Igra u parovima u tenisu dodaje poseban šarm ovom sportu i pruža igračima i gledateljima jedinstveno iskustvo. Specifičnosti i taktike ovih vrsta igre čine ih izazovnim i uzbudljivim na svoj način.