back to top

71-GODIŠNJAK PROGLAŠEN KRIVIM ZA UBISTVO U DŽAMIJI U ODENSEU

Porota Suda u danskom gradu Odenseu izrekla je u ponedjeljak ujutro osuđujuću presudu u slučaju protiv 71-godišnjeg muškarca, koji je u pritvoru od 29. juna prošle godine, piše danski lokalni list Fyens Stiftstidende.

Osuđujućom presudom sud je pratio tvrdnje tužilaštva da je Husnija Tiro imao namjeru da ubije kada je 28. juna prošle godine u poslijepodnevnim satima ušao u Bosanski klub i džamiju u ulici Lisesmindevej u Odenseu sa šrafcigerom i napao Sidika Gunića.

Nekoliko minuta kasnije na istoj lokaciji je uhapšen, nakon što je 75-godišnjem Sidiku Guniću zadao 50 uboda i 17 posjekotina svojim šrafcigerom. Sidik Gunić je umro dan i po kasnije.

U obrazloženju osuđujuće presude sud odbacuje obrazloženje Husnije Tira da ga je prvi napao 75-godišnji Sidik Gunić.

To obrazloženje se ne slaže sa utvrđenom štetom i iskazom koji je sud saslušao.

I sud smatra dokazanim da je Husnija Tiro barem morao smatrati da je “pretežno vjerovatno” da će Sidik Gunić umrijeti od zadobijenih povreda.

Stoga je imao namjeru da ubije. Ovaj 71-godišnjak je proglašen krivim i za teško nasilje nad jednim od svjedoka koji je pokušao priskočiti u pomoć Sidiku Guniću.

Tužilac i odbrana sada moraju nastaviti sa kaznom na koju misle da bi Husnija Tiro trebao biti osuđen.

Državno tužilaštvo je ranije zatražilo trajnu deportaciju 71-godišnjeg muškarca, koji je u Dansku došao iz Bosne 1993. godine.

71-godišnjak je psihički ispitan i ne smatra se da je u vrijeme zločina bio neuračunljiv.

On nije mentalno retardiran, ali se procjenjuje da je psihički poremećen – ali nedovoljno da dobije svrsishodno drugačiju sankciju od uobičajenog zatvora.

Kazna za ubistvo je kazna zatvora od pet godina do doživotnog zatvora.

U ime porodice Sidika Gunića, advokat je podnio zahtjev za odštetu u ukupnom iznosu od 892.400 danskih kruna.

75-godišnji Sidik Gunić smrtno je povrijeđen od više od 50 uboda i posjekotina kada ga je 28. juna prošle godine napao 71-godišnjak Husnija Tiro koji je bio naoružan šrafcigerom kada je ušao u Bosanski klub i džamiju u ulici Lisesmindevej 1 u Odenseu.

Prema vlastitom objašnjenju, muškarac je došao na razgovor sa novim imamom džamije kako bi mu se ukinula zabrana ulaska u prostorije, koju je imao od kada je 2018. godine osuđen za nasilje nad tadašnjim predsjednikom kluba.

Napadača su otkrili svjedoci dok je ubijao Sidika Gunića, nekoliko trenutaka nakon što je ušao u kuću u ulici Lisesmindevej, a nakon pokušaja da ga zaustave, alarmirali su policiju, koja je stigla četiri minuta kasnije.

71-godišnji muškarac je još uvijek bio na licu mjesta, a uhapšen je i optužen za teški napad.

Optužba je kasnije preinačena u optužbu za ubistvo iz nehata, kada je Sidik Gunić preminuo oko dan i po kasnije od posljedica uboda nožem u glavu.

Ovaj 71-godišnjak je u pritvoru otkako je izveden na sudsko saslušanje dan nakon napada.

Tužilaštvo je zatražilo da muškarac, koji je 90-ih godina prošlog vijeka došao u Dansku iz Bosne, bude osuđen za ubistvo i deportovan.

Nakon osuđujuće presude u ponedjeljak ujutro, tužilaštvo i odbrana će pristupiti izricanju kazne za koju smatraju da treba da bude izrečena, a potom će sud glasati o kazni.

(E.F./ Fyens Stiftstidende/ BHGlas.dk)

The post 71-GODIŠNJAK PROGLAŠEN KRIVIM ZA UBISTVO U DŽAMIJI U ODENSEU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima