back to top

Anabela Atijas o borbi sa OPAKOM BOLEŠĆU “To su stvari koje u svom organizmu ne primjećujemo jer nas ne bole”

Kada je imala 20 godina pjevačica Anabela Atijas vodila je tešku borbu sa opakom bolešću, a prije nekoliko godina progovorila je o tome.

Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sjećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedjeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija – pričala je tada Anabela.

Ona je i otkrila koliko je bitan samopregled, ali i brza reakcija ljekara.

– U Švedskoj se operacije ne zakazuju tako lako, ja sam tada na sreću imala papire, ali nisam bila upoznata sa tim kako to ide tamo. Danas kad shvatim kojom su me brzinom operisali shvatam da nisu željeli da rizikuju da to pređe u nešto gore. Doktor mi je rekao kad me je operisao da je srećan što se sve tako brzo završilo jer je to već krenulo da prelazi u neki loš oblik. Brzom reakcijom ljekara meni je spasen život, ali samokontola je isto jednako bitna. Na sreću nisam išla ni na kakve hemoterapije, imala sam samo hormonsku terapiju. Pet godina poslije operacije je bitno kontrolisati, a poslije pet godina ne postoji mogućnost recidiva – rekla je ona, prenosi Blic.

Anabela je  priznala da je postala mnogo obazrivija kada je njeno zdravlje u pitanju.

– Uvijek odreagujem kada nešto primjetim, sada poznajem svoje tijelo više nego ranije. Znam kako otprilike izgledaju te opasne kvržice, znam da ne bole i da su veoma tvrde, i da se po tome razlikuju od ostalih. Ne treba doživjeti stres na svaku kvržicu u našem tijelu, ali treba biti obazriv, a ja sam postala mnogo obazrivija. Igrom slučaja mi je u malom mozgu ostalo to masiranje dojki pri tuširanju – tada je rekla Anabela.

Ona je otkrila da je prolazila i kroz jedan pakao, budući da joj rezultati na ginekološkom pregledu nisu bili dobri, te apeluje na sve žene da redovno odlaze na ginekološke preglede.

– Ta bolest je jako podmukla i osjetimo je onda kada bude prekasno. To su stvari koje na svom organizmu ne primjećujemo jer nas ne bole. Pogotovu na tim nekim nevidljivim mjestima ne treba zanemariti ni ženske reproduktivne organe. Redovno posjećivanje ginekologa je jako bitno. Ja vrlo često odradim i taj papa test jer mi se jednom desilo da mi je bio loš i isto tako je doktorka brzo odragovala, pa sam uspjela ljekovima da izliječim taj virus koji mi se nakačio i koji može da izazove opaku bolest – priznala je Anabela.

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a ovaj karcinom je jedan od najučestalijih kod žena.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima