back to top

BALKANSKI SPECIJALITET Danas napravite savršenu kljukušu

Ova ukusna poslastica ne samo da će vas zadovoljiti, već će vam pružiti i osjećaj topline i nostalgije. U nastavku, otkrićete kako stvoriti tu magiju u vlastitoj kuhinji, koristeći jednostavne korake i fantastičan recept za kljukušu.

Sastojci:

dva jajeta

1 prašak za pecivo

500 gr brašna

slatko mlijeko

so

2-3 supene kašike ulja

400 g pavlake

1 bijeli luk

Priprema:

Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrena tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.

Čim porumeni izvaditi i vrelo izlomiti na zalogajiće.

U međuvremenu očistiti i isjeckati nekoliko glavica bijelog luka i sastaviti sa pavlakom i malo posoliti.

U posebnu posudu staviti 100-150 gr maslaca.

Komadiće tijesta preliti ovim “sosom”, sve “zacvrkati” topljenim maslacom.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima