back to top

BROJ JEDAN MEĐU HRANOM KOJA SE POVEZUJE SA DIJABETESOM

Međutim, postoji nada u ranu jednostavnu prilagodbu vaše prehrane i načina života kako biste smanjili rizik od razvoja ove kronične bolesti.

Jednoglasni konsenzus među stručnjacima za pretilost je da redovita konzumacija rafiniranog šećera značajno povećava rizik od dijabetesa. dr. Maria Teresa Anton, dr.med., iz Pritikin Longevity Centera, naglašava da pretjerani unos šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, ključnog faktora u razvoju dijabetesa. dr. Rekha Kumar, MD, glavni medicinski službenik Founda, upozorava protiv pića zaslađenih šećerom poput voćnih sokova i gaziranih pića, koja su bogata kalorijama i fruktozom, što pogoršava inzulinsku rezistenciju, piše magazin Parade.

Dok povremeno uživanje nije štetno, uobičajeno konzumiranje slatkih poslastica i hrane s visokim udjelom ugljikohidrata može destabilizirati razinu šećera u krvi, opterećujući inzulinski odgovor tijela. Umjerenost i kontrola porcija su ključni, potkrijepljeni praktičnim savjetima kao što su mjerenje porcija hrane, hidratacija prije jela i polagano jedenje kako biste spriječili prejedanje.

Osim rafiniranog šećera, izbjegavanje visoko prerađenih ugljikohidrata i zasićenih masti ključno je za prevenciju dijabetesa. dr. Anton preporučuje da se klonite namirnica poput bijelog hljeba, slatkih žitarica i pržene hrane kako biste promicali cjelokupno zdravlje i učinkovito upravljali rizikom od dijabetesa.

broj jedan među hranom koja se povezuje sa dijabetesom
BROJ JEDAN MEĐU HRANOM KOJA SE POVEZUJE SA DIJABETESOM

Umjesto slatkih grickalica i prerađene hrane, usredotočite se na uključivanje više povrća, vlakana i nemasnih proteina u svoju prehranu. dr. Kumar predlaže uživanje u salatama uz obroke i konzumiranje hrane bogate vlaknima poput slanutka, zobi, graha, jabuka i krušaka kako bi se podržala regulacija šećera u krvi.

Nadopunjavanje promjena prehrane redovitom tjelesnom aktivnošću ključno je u prevenciji dijabetesa. Ciljajte na najmanje 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno, poput hodanja, trčanja, tenisa, planinarenja ili vožnje bicikla, jer aktivni mišići učinkovitije prerađuju šećer.

Osim prehrane i tjelovježbe, dajte prednost upravljanju stresom i adekvatnom spavanju jer hronični stres i nedostatak sna mogu poremetiti nivo hormona i pridonijeti inzulinskoj rezistenciji. dr. Anton naglašava važnost holističkog pristupa dobrobiti u prevenciji dijabetesa i promicanju dugovječnosti.

Suplementacija vitaminom D i magnezijem također može pomoći u održavanju osjetljivosti na inzulin, ali bitno je posavjetovati se s liječnikom prije početka uzimanja novih lijekova ili dodataka.

Donošenjem informiranih odluka o prehrani, održavanjem tjelesne aktivnosti, upravljanjem stresom i davanjem prioriteta snu, možete značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i uživati ​​u zdravijem i dužem životu.

BROJ JEDAN MEĐU HRANOM KOJA SE POVEZUJE SA DIJABETESOM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima