Ukoliko vam se jede nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, neka vaš izbor bude slatka krompir torta sa čokoladom. Lako se sprema, jer nije potrebno mutiti i peći kore, kuvati fil i satima stajati pored šporeta dok svi sastojci ne budu gotovi.
Sastojci:
1 kg krompira
250 g mljevenog keksa
250 g mljevenih oraha
250 g šećera u prahu
50 g kakao praha
200 g čokolade
250 ml slatke pavlake
2 supene kašike ruma
Priprema:
Krompir ogulite, narežite na kocke i stavite da se kuva. Kada bude gotov procijedite ga, ispasirajte i ostavite da se hladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mljeveni keks, kakao prah, ispasirani krompir i mljevene orahe, pa sve dobro sjedinite. U šerpici rastopite 100 grama čokolade, pa vruću čokoladu dodajte smjesi, sipajte rum i još jednom sve dobro sjedinite.
Smjesu za tortu prebacite u kalup i ostavite je u frižideru. Kada se ohladi i stegne pripremite glazuru. Umutite slatku pavlaku da dobijete šlag, dodajte joj 100 grama rastopljene čokolade, sve dobro izmiješajte i prelijte preko torte.
Ostavite još sat vremena u frižideru, a nakon toga torta je spremna za služenje!
BONUS VIDEO: