back to top

ČAJ OD KAMILICE MOŽE VAM POBOLJŠATI ZDRAVLJE

Svjesno ili ne, čaj od kamilice može u potpunosti poboljšati zdravlje. Biljka koja potječe iz Londona, jednogodišnja je, visoka od 20 do 50 centimetara i ima mnoga ljekovita svojstva.

Stručnjaci su utvrdili prednosti kamilice.

Dobar je čaj koji se preporučuje ženama koje pate od bolnih menstruacija. U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima; koristi se i za ubrzano zarastanje rane te za sprečavanje gnojenja. Učinkovita je i protiv raznih bolova.  U obliku losiona ili obloga biljka uspješno liječi upalu očnih kapaka. Poznato je da žene u nordijskim zemljama, „sjevernjačke plavuše“, održavaju zlaćani sjaj svoje kose pomoću kamilice.

Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Kamilica otklanja kamence, sprečava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima, teškoće s menstruacijom, gliste. 

Čaj od kamilice odavno se koristi za poticanje smirenosti, a biljka može pomoći u liječenju opće tjeskobe, napominje Robinett. U dugotrajnoj studiji na 93 sudionika, istraživači su otkrili da konzumacija ekstrakta kamilice farmaceutske kvalitete značajno smanjuje umjerene do teške simptome generaliziranog anksioznog poremećaja. Slično tome, meta-analiza je otkrila da je kamilica sigurna i učinkovita u liječenju generaliziranih anksioznih poremećaja nakon dva i četiri tjedna korištenja, iako nije pomogla u ublažavanju stanja tjeskobe.

Ipak, nijedna od ovih studija nije posebno analizirala učinke čaja od kamilice. Trenutačno nema mnogo istraživanja o mehanizmima koji stoje iza potencijalnog učinka kamilice na smanjenje anksioznosti. Međutim, flavonoidi biljke mogu biti faktor koji pridonosi, jer mogu utjecati na neurotransmisiju dopamina, GABA i noradrenalina ili regulirati funkciju hipotalamus – hipofiza – adrenokortikalne osovine, što može igrati ulogu u odgovoru na stres. Može poboljšati san.

Više o ljekovitom bilju, govorit ćemo u novom izdanju emisije „Anatomija života“ u subotu od 16:30h. Možete i vi postavljati pitanja. A kako?

U večernjim izdanjima „Anatomije života“ kroz cijelu sedmicu od 21:50 imate priliku čuti i edukativne savjete i istraživanja stručnjaka. Upravo se tu nalazi i QR-kod. Skenirajte ga, registrujte se. S lijeve strane se nalaze teme o kojima smo govorili. Posljednja tema je najaktuelnija „Melanomi i fitoterapije“. Iskoristite priliku i postavite pitanje, naši stručnjaci, doktori će vrlo rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

(S.Melez)

ČAJ OD KAMILICE MOŽE VAM POBOLJŠATI ZDRAVLJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima