back to top

ĆUFTE SA SLANINOM U SOSU OD SIRA Gurmanski ručak za cijelu porodicu

Sastojci:

1 glavica karfiola
700 g mljevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
4,5 kašičice soli
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica origana
1 kašičica crnog bibera
1 kašičica senfa
2 jaja
50 g tvrdog sira
400 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
3 krompira
50 g putera
100 ml mlijeka
mladi luk

Priprema:

Glavicu karfiola ubacite u šerpu, prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite i kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. U mljeveno meso dodajte isjeckan crni luk, usitnjen bijeli luk, kašičicu soli, origano, slatku papriku, 1/2 kašičice crnog bibera, senf i jaja, pa dobro promiješajte. Prokuvanom karfiolu uklonite središnji tvrdi dio, pa podijelite na cvjetove. Od mesa napravite loptice, pa ih spljoštite i dodajte po cvijet karfiola u sredinu. Preklopite meso, oblikujte malo rukama loptice i umotajte u list slanine. Pržite u malo dubljem ulju sa obe strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale cvjetove karfiola pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom, pa dodajte mlijeko, 1/2 kašičice soli, ostatak crnog bibera i muškatni oraščić, pa umutite štapnim mikserom. Prelijte ćufteu tavi ovim sosom, pa ih poklopite. Krčkajte oko 10 minuta na laganijoj vatri. U međuvremenu, isjeckajte krompir, stavite u šerpu, nalijte vodu, dodajte kašičicu soli i kuvajte 30-40 minuta, procijedite, pa ponovo dodajte kašičicu soli, puter, mleko i napravite pire. Isecite mladi luk pa ga pospite po čuftama. Služite uz pire.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima