back to top

Nagrada Davorin Popović: Počast regionalnom glazbenom naslijeđu

Davorin je regionalna muzička nagrada koja je dodjeljivana mnogi niz godina.

Regionalna glazbena scena na Balkanu obiluje talentiranim glazbenicima, izvođačima i autorima koji su svojom glazbom ostavili neizbrisiv trag kako u lokalnom, tako i u globalnom smislu.

U ovom tekstu ćemo se posvetiti Regionalnoj muzičkoj nagradi Indexi i glazbeniku Davorinu Popoviću, te njihovom značaju u očuvanju i promociji ovog glazbenog naslijeđa.

Davorin Popović – Glas koji se ne zaboravlja

Davorin Popović je bio pjevač i autor rođen 22. rujna 1946. godine u Subotici, Hrvatska. Postao je prepoznatljiv po svojem nevjerojatnom vokalu i jedinstvenom izričaju. Davorin Popović je bio jedan od najistaknutijih glazbenika bivše Jugoslavije i njegova karijera ostavlja dubok trag u regionalnoj glazbenoj povijesti.

Njegova suradnja s grupom “Indexi” bila je ključna za oblikovanje glazbene scene tog vremena. Pjesme poput “Bacila je sve niz rijeku”, “Sanjam” i “Negdje na kraju u zraku” su postale evergreeni koji su obilježili mnoge generacije. Njegov prepoznatljiv glas i emotivne interpretacije pjesama ostavljaju dubok trag u srcima slušatelja.

Nažalost, Davorin Popović je preminuo prerano, 20. kolovoza 2001. godine, ali njegova glazba i dalje živi kao inspiracija mnogim mladim glazbenicima na Balkanu.

nagrada davorin popović: počast regionalnom glazbenom naslijeđu
Nagrada Davorin Popović: Počast regionalnom glazbenom naslijeđu

Nagrada Indexi – Čuvanje glazbenog naslijeđa

Nagrada Indexi je nazvana u čast grupe “Indexi” i Davorina Popovića kako bi se očuvala uspomena na njihov izniman doprinos regionalnoj glazbenoj sceni. Ova nagrada promovira visokokvalitetnu glazbu i prepoznaje glazbenike koji su nastavili put izvrsnosti koji su postavili glazbenici poput Davorina Popovića i grupe “Indexi”.

Nagrada Indexi se dodjeljuje glazbenicima, producentima i autorima koji su se istaknuli svojim doprinosom regionalnoj glazbi. Cilj ove nagrade je poticanje kreativnosti, inovacije te očuvanje vrijedne glazbene baštine koju su stvorili glazbenici poput Davorina Popovića i grupe “Indexi.”

Ovaj događaj okuplja glazbenike iz cijelog Balkana, pružajući im priliku da se međusobno inspiriraju, surađuju i dijele svoj talenat s publikom. Također je prilika za mlade umjetnike da se upoznaju s glazbenim veteranima i usavrše svoje vještine.

Nagrada Indexi i Davorin Popović

Nagrada Indexi i glazbenik Davorin Popović predstavljaju dva značajna faktora u očuvanju regionalne glazbene baštine. Njihov doprinos glazbenoj sceni Balkana ostaje neizbrisiv i inspirira nove generacije umjetnika. Kroz ovakve inicijative, kao što je Nagrada Indexi, očuvamo i slavimo bogatu glazbenu prošlost regije, istovremeno potičući njezin budući razvoj.

Davorin Popović biografija

Davorin Popović bio je pjevač zabavne i pop-rock glazbe porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Ostao je najzapamćeniji po svojim vokalnim izvedbama u jugoslavenskoj zabavnoj glazbenoj grupi po imenu Indexi. Ostvario je i zapaženu solističku karijeru u kojoj se nešto više približio standardnom pop-rock formatu.

Obrazovanje

Popović je studirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Privatni život

Ovaj popularni pjevač zabavne glazbe rođen je 23.9.1946. godine u Sarajevu. Njegov otac Stjepan, porijeklom Hvaranin, bio je uredski službenik, a majka Tereza stomatologinja.

Osim kao Davorin Popović, bio je poznat i pod nadimcima Dačo, Pjevač i Pimpek. Ovaj treći živopisni nadimak zaradio je još u djetinjstvu zbog male izrasline iznad svoga lijevog uha.

Iako je njegova glazbena karijera definitivno ono po čemu je najpoznatiji, Popović se jedno vrijeme bavio i sportom. Od dječačkih su ga dana zanimali rukomet i košarka. Jedno je vrijeme kao mladić čak bio na glasu kao jedan od najperspektivnijih mladih košarkaških bekova u Sarajevu. Da nije postao pjevač, mogao je biti sportska zvijezda, no prema njegovom vlastitom priznanju, daljnji život mu je odredila ljubav prema glazbi.

Sportom se aktivno bavio sve do svoje dvadeset i druge godine, to jest do 1968. Do tog vremena, okušao se na pozicijama košarkaškog kluba Mlada Bosna (koji je kasnije promijenio ime u Željezničar). Nastupio je u petstotinjak košarkaških utakmica.

Sa suprugom Sanjom oženio se 1991. godine, i s njom je dobio sina Daria.

Umro je 18.6.2001. godine u Sarajevu od raka gušterače.

nagrada davorin popović: počast regionalnom glazbenom naslijeđu
Nagrada Davorin Popović: Počast regionalnom glazbenom naslijeđu

Posao

Prvi Davorinovi bendovi zvali su se Lutalice i Pauci, a Indeksima se priključio 1964. godine. Bio je frontmen Indexa čak 37 godina, točnije do 2001., kad su i sami Indexi prestali sa svojim djelovanjem.
Jedan od prvih doista zapaženih nastupa dogodio se 1967. godine. Bilo je to na sarajevskom festivalu po imenu Vaš šlager sezone koji je u zvjezdanu orbitu lansirao više mladih jugoslavenskih glazbenih zvijezda. Iste godine su svirali i na festivalu u Opatiji, te odradili manju turneju po SSSR-u.

Sastav je bio na vrhuncu popularnosti tijekom 70-ih i 80-ih godina, ali su ostali vrlo popularni i u 90-ima. Usprkos brojnim promjenama u postavi benda, na glasu su kao jedna od najdugovječnijih glazbenih grupa iz bivše Jugoslavije. Njihovu se glazbu danas obično opisuje epitetima poput pop-rock i prog-rock.

Diskografija Indexa dosta je netipična za bend njihove veličine i dugovječnosti. Naime, u gotovo četiri desetljeća svoga postojanja, Indexi su, tehnički gledano, izdali svega dva službena studijska albuma. To su albumi Modra rijeka (1978.) i Kameni cvjetovi (1999.). Ostatak hitova iz svoje plodne diskografije ovaj je bend izdao razasute po brojnim singlicama i EP pločama. Ovi su materijali povremeno bili sabirani na razne kompilacije kako bi bili učinjeni dostupnima širim masama obožavatelja. Indexi su tako tijekom svoga postojanja, uz samo dva studijska albuma, izdali čak dvanaest kompilacijskih albuma.

Osim u Indexima, Davorin Popović je ostvario i zapaženu solističku karijeru, u kojoj se nešto više približio standardnom pop-rock formatu.

Imao je i neke usputne glazbene izlete, poput snimanja pjesme „Žute dunje“ za glazbu u bosanskohercegovačkom filmu Kuduz redatelja Ademira Kedovića iz 1989. godine. Također, tijekom osamdesetih je često nastupao i s dječjim zborom po imenu Mostarske kiše.

Tijekom svoje solističke karijere, Davorin Popović je izdao tri studijska albuma: Svaka je ljubav ista (osim one prave) (1975.), S tobom dijelim sve (1984., izdao Diskoton) i S tobom dijelim sve (1996., izdao Croatia Records). Iako drugi i treći studijski album nose identičan naslov, radi se zapravo o zasebnim albumima s posve različitim pjesmama. Osim toga, na svakom je njegovom solo albumu svirao netko od članova iz njegove matične grupe Indexi.

Popovićev prvi solo album zapravo je u studiju snimila kompletna postava tadašnjih Indexa, a Indexi su pratili Popovića i na solo turneji. Tako i Popovićeva solistička diskografija nije izbjegla poneku netipičnost.

Kao neke od najpopularnijih pjesama koje je Davorin Popović obilježio svojim glasom mogu se izdvojiti naslovi Indexa poput „Bacila je sve niz rijeku“, „Sve ove godine“, „Plima“, „Jedan čovjek i jedna žena“, „Sanjam“, „Ti si mi bila naj, naj“, „U jednim plavim očima“, „Predaj se, srce“, itd.

nagrada davorin popović: počast regionalnom glazbenom naslijeđu
Nagrada Davorin Popović: Počast regionalnom glazbenom naslijeđu

Najveća postignuća

Davorin Popović je 1995. godine zastupao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu s pjesmom „21. vijek“. Na kraju je Bosna i Hercegovina te godine zauzela 19. mjesto na natjecanju. Prije toga je dva puta konkurirao na izborima za predstavnika Jugoslavije i BiH na Eurosongu. Prvi put je to bilo 1967. godine (s Indexima), a drugi put 1993. godine.

Zajedno s Indexima dobio je prestižnu domaću nagradu po imenu Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva. Također, dobitnik je i Estradne nagrade Jugoslavije.

Nakon smrti, Popović je pokopan u sarajevskoj Aleji velikana na groblju Bare, gdje počivaju mnogi sarajevski značajni građani.

Godine 2002. u njegovu je čast nova bosanskohercegovačka glazbena nagrada prozvana Nagrada Davorin. Na prvoj dodjeli ove nagrade, Indexima je dodijeljena nagrada za životno djelo. Godine 2008. godine, na zahtjev Popovićeve supruge, nagrada Davorin dobiva novo ime – Nagrada Indexi.

Popović je u znak sjećanja dobio i vlastitu ulicu u Sarajevu, kao i spomenik postavljen iza zgrade predsjedništva BiH. Ipak, njegova supruga Sanja nije bila zadovoljna ulicom nazvanom po njezinom suprugu, jer radi se o ulici u Aerodromskom naselju na periferiji Sarajeva.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima