Delić na obilježavanju Dana djeteta u Centru za rani rast i razvoj, s djecom i roditeljima – 033.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, posjetio je danas Centar za rani rast i razvoj, koji djeluje u okviru SOS dječijih sela u Sarajevu. Tako je simbolično obilježen Dan djeteta, ali i ukazano na važnost praćenja djece u ranoj dobi, njihovog razvoja i podrške porodicama s djecom s poteškoćama u razvoju. 

Tokom radionice, organizovane povodom tog dana, ministar Delić družio se s djecom i roditeljima iz zajednice i alternativne brige, a u izjavi za medije istakao je važnost postojanja i djelovanja centara za rani rast i razvoj istaknuvši da se BiH i dalje suočava sa brojnim izazovima kad je riječ o ranom otkrivanju poteškoća u razvoju i adekvatnim intervencijama.

Neke od prepreka u ostvarivanju punog razvoja u ranom djetinjstvu uključuju nedostatak resursa, kao i nizak nivo informisanosti o dostupnim uslugama među najranjivijim kategorijama stanovništva. 

– Upravo iz tog razloga, evidentna je potreba za jačanjem postojećeg Centra za rani rast i razvoj i uspostavljanjem dodatnih centara u Federaciji BiH, da bismo osigurali održive i kvalitetne usluge inkluzivnog razvoja u ranom djetinjstvu naročito za ugrožene i društveno isključene porodice s djecom i djecu koja ne idu u vrtiće – izjavio je ministar Delić. 

Uspostava sistema rane detekcije i intervencije za djecu u riziku i s razvojnim poteškoćama i stručna podrška porodicama s djecom u zajednici prepoznati su u Strategiji razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u FBiH i Zakonu o socijalnim uslugama, koji se pripremaju za upućivanje u parlamentarnu proceduru. 

– Svi naši prioriteti i sva naša nastojanja uvijek su u interesu djece. Nastavit ćemo ulagati dodatne napore za stvaranje formalnog ambijenta i svih potrebnih uvjeta za zdrav rast i razvoj djece u FBiH – dodao je ministar.

Direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo, Adnan Alikadić,  kazao je da u Centru godišnje usluge dobije više od 300 djece i više od 150 roditelja.

– Na grupni i individualni rad djeca dolaze veoma rado. Radimo duže od 10 godina, a nikad nismo objavili poziv. Roditelji sa djecom dolaze po preporuci prijatelja, komšija, onih koji su već korisnici naših usluga. Sretni smo da nas je Općina Novi Grad prepoznala kao stabilne partnere i nadamo se da ćemo usluge Centra ubuduće proširiti i na druge lokalne zajednice – kazao je Alikadić.

Ministar Delić osvrnuo se i na trenutno stanje u Gazi, podsjetivši da se u Gazi svakodnevno krše prava djeteta i to bez ikakvih sankcija i odgovara svijeta koji to gleda. 

– Danas je Dan djeteta i uz sve što radimo i što pokušavamo uraditi, da bismo osigurali zdravo i sretno okruženje za odrastanje naše djece, ne mogu a da ne osjećam nemir zbog onoga što se dešava djeci u Gazi; tamo ubijaju djecu dok jedu, dok se igraju. Ubijaju ih na spavanju. Ubijaju ih u bolničkim sobama. Djeca Gaze su gladna, bez vode i osnovnih uvjeta za život, a društvo ovog modernog svijeta demokratije i zaštite ljudskih prava sve to gleda i ne reaguje. Čak ne reaguje ni na ubijanje uposlenika međunarodnih dječijih organizacija koji svoje živote ostavljaju u ruševinama Gaze. Ovo je pad civilizacijskih vrijednosti koji niko i ništa ne može opravdati. Nama ovo posebno teško pada jer mi smo djeca rata. Mi smo ubijanje živjeli pune četiri godine i zato patnju djece u Gazi doživljavamo ne samo kao ljudsku patnju, već i kao vlastitu – kazao je. 

Tim riječima ministar Delić osvrnuo se na kršenje prava i ubijanje djece u Gazi nadajući se da će se odazvati na pozive međunarodnih dječijih organizacija koje djeluju na području Gaze i zaustaviti ubijanje i nasilje nad djecom Gaze – navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.  

www.tvsa.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima