back to top

Digitalna transformacija će oblikovati budućnost BiH – Poslovne novine

Na finalnom događaju u Sarajevu, predstavljeni su rezultati velikog projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME”, koji su podržali Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Jedna od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME je podrška razvoju Digitalnih inovacijskih habova (DIH) u Bosni i Hercegovini, sa ciljem razvoja ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP).

Općeniti stav je da će digitalna transformacija oblikovati budućnost BiH.

Daniel Bagwitz, državni direktor GIZ-a za BiH i Crnu Goru, istakao je uspjehe projekta do sada i važnost daljeg razvoja inovacija i digitalizacije u BiH.

Digitalna transformacija će oblikovati budućnost BiH - Poslovne novine

Evropska unija kontinuirano radi na jačanju poslovne infrastrukture na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, kako bi povećala prosperitet i stabilnost u regionu.

Stephano Ellero, Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH, naglasio je važnost saradnje i razvoja digitalizacije za mlade ljude i cjelokupno društvo.

Ministar saobraćaja i komunikacija u Vijeću ministara BiH, Edin Forto, istakao je važnost pilot-projekata za integraciju u zajedničke projekte i podršku digitalnih inovacionih habova.

digitalna transformacija će oblikovati budućnost bih - poslovne novine
Digitalna transformacija će oblikovati budućnost BiH - Poslovne novine

Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), istakao je značaj institucionalne podrške za digitalnu transformaciju u BiH.

Ukupno 6,1 milion EUR je uloženo u projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME” i digitalnu transformaciju preduzeća u BiH kroz sredstva EU i Vlade Njemačke.

Više informacija o projektu dostupno je na https://eu4digitalsme.ba/.

Izvor: ( poslovnenovine.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima