Sastojci:
Za podlogu za tortu
2 jajeta
prstohvat soli
70 g šećera
1 kašika meda
20 g putera
30 ml mlijeka
65 g brašna
10 g kakao praha
Za palačinke
180 g brašna
35 g kakao praha
prstohvat soli
10 g šećera
3 jajeta
260 ml toplog mlijeka
160 ml ključale vode
60 g meda
25 ml ulja
Za fil
250 g krem sira
45 g šećera u prahu + 45 g šećera u prahu
150 ml grčkog jogurta
250 ml slatke pavlake
20 g meda
Za posipanje
šećer u prahu
Za podlogu za tortu
Umutite jaja s malo soli i šećerom, pa dodaje med, puter i mlijeko, a potom uz mešanje prosijano brašno i kakao, pa mutite još malo.
Sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite u oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni. Ostavite da se hladi.
Za palačinke
Pomiješajte u jednoj činiji prosijano brašno i kakao, pa dodajte prstohvat soli i šećer. Dodajte jaja, pa počnite da mutite žicom, uz dodavanje mlijeka. Sipajte vodu i sve dobro promiješajte, pa propustite kroz cediljku da se riješite gromuljica. Dodajte otopljen med i ulje, dobro umutite žicom, pa ostavite da odstoji pokriveno oko 20 minuta.
Sipajte kutlačom u podmazanu tavu i pržite palačinke kao inače.
Za fil
Sipajte u činiju krem sir, pa mu dodajte 45 g šećera u prahu i grčki jogurt, pa umutite mikserom. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa još 45 g šećera u prahu, pa kad se lijepo zgusne, dodajte to u smjesu sa krem sirom i mutite još malo.
Dodajte otopljen med, mutite još malo.
Redanje torte
Na palačinku nanesite fil, pa je preklopite na pola, namažite odozgo i ponovo poreklopite, kao u snimku, i tako dok ne potrošite sve palačinke.
Stavite na tacnu podlogu za tortu (koru koju ste napravili), namažite na nju fil obilato i ravno, pa urolajte namazanu i presavijenu palačinku i stavite na sredinu podloge. Potom oko nje nastavite da slažete ostale palačinke, koje će se lijepiti jedna za drugu uz pomoć fila. Obavezno na kraju stavite obruč od kalupa za torte da bi se dobro fiksiralo.
Stavite u frižider na najmanje 3-4 sata, idealno preko noći.
Sutradan pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO: