back to top

Drugi internacionalni festival horske muzike novogradskoj publici priredio nezaboravnu noć

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad sinoć je održan 2. internacionalni festival horske muzike. Festival je okupio više od 200 učesnika iz pet regionalnih i evropskih zemalja koji su svojim nastupima oduševili publiku predstavljajući bogatstvo i raznolikosti horske muzike.

Festivalsku večer u Novom Gradu otvorio je novogradski hor “Šapat srca“ sevdalinkom „Ne klepeći nanulama“, nakon čega su nastupili horovi “Degirmenlik aknicilar belediyesi altin kalpler korosu” iz Turskog Kipra, “Gradski hor” JU Centra za kulturu Bijelo Polje iz Crne Gore, ženski hor austrijsko-bh kulturnog udruženja “Mimoze” iz Beča i ženski hor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre “Istarske gondže” iz Pule iz Hrvatske.

Manifestaciju su otvorili direktor Festivala Sahudin Kačar i predstavnica Službe za kulturu obrazovanje i sport Općine Novi Grad Naliha Šabanović.

Direktor „BH Folk Festa“ i Internacionalnog festivala horova Sahudin Kačar pozdravio je publiku i istakao da je jako sretan što se centralna manifestacija 2. internacionalnog festivala horskog pjevanja održava u Općini Novi Grad Sarajevi i na Dan zlatnih ljiljana, naglasivši da se sa ovog festvala šalje slika veselog, razigranog, širokogrudnog i multikulturalnog bosanskog čovjeka.

„Horsko muziciranje spada u sami vrh kulturnih djelatnosti i u tom smislu smo željeli da damo doprinos afirmaciji horskog pjevanja i podstaknemo prije svega profesore i nastavnike u školama i u kluturno-umjetničkim društvima da na neki način razvijaju taj oblik kulturno-umjetničkog izražaja. Došli smo na inicijativu da osnujemo Internacionalni festival horske muzike, i 2023. godine tim ljudi je tu inicijativu proveo u djelo. Posebnu čast i zadovljstvo mi predstavlja što smo večeras na ovoj centralnoj manifestaciji u općini Novi Grad Sarajevo, jer ova Općina posebno njeguje značajne datume i ličnosti kao što je Dan zlatnih ljiljana, na što sam izuzetno ponosan. Ovaj festival šalje jednu posebnu sliku, drugu dimenziju u teškim vremenima u kojima se nalazimo. Mi vidimo da iz Sarajeva i Bosne idu neke teške teme koje nedolikuju ni ovom društvu, ni multikulturalnosti, ni širokogrudnosti bosanskog čovjeka, a ovaj horski festival šalje pravu sliku veselog, razigranog Bosanca“, izjavio je gospodin Kačar.

Jedna od učesnica Festivala i članica novogradskog hora „Šapat srca“, Almira Džanko kazala je da im je čast što su upravo oni otvorili centralnu manifstaciju u Općini Novi Grad i izrazila nadu da će im nastup na ovam festivalu donijeti možda i nove prilike da njihov rad upozna i šira publika.

„Hor „Šapat srca“ već više od 10 godina njeguje islamsku duhovnu muziku i bosanskohercegovačku pjesmu sevdalinku. Do sada smo nastupali na više od 200 različitih nastupa, a ovo je prvi put da nastupamo na ovom Internacionalnom festivalu horske muzike i posebna nam je čast što smo večeras domaćini i otvorili ovu centralnu manifestaciju. Samo učešće na ovom festivalu pruža nam priliku da upoznamo horove iz drugih država i pokažemo naš talenat i široj publici“, izjavila je Almira Džanko.

Nakon nastupa horova publici se obratila i profesorica i predsjednica žirija Internacionalog festivala horske muzike prof. dr. Ana Babić uputivši poruku da njegujemo našu domovinu Bosnu, bosanski identitet, našu posebnost i raznolikost riječima:„Nastavite voljeti Bosnu i to će biti razlog da se opet sastanemo.“

Drugi internacionalni festival horske muzike otvoren je 08. maja u svečanoj sali u Domu Armije, dok je centralna manifestacija održana u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad. Festival horske muzike realizuje se u organizaciji Asocijacije „BH Folk Fest Sarajevo“ i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo.

PRESS OPĆINE

 


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima