Emina Husedžinović Ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u Domu mladih

Bosanskohercegovačka dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović, koja je već 25 godina jedna od nosioca modne scene u našoj zemlji, u petak u sarajevskom Domu mladih u 20 sati predstavit će novu kolekciju iz ciklusa “Secesija” VIII.

Ova kolekcija se sastoji od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

emina husedžinović ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u domu mladih

Kolekcije “Maska III – Emocije”, “Transformacije i modifikacije”, “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda” sigurno će osvojiti simpatije ljubitelja mode u glavnom gradu Bosne i Hercegovoine.

emina husedžinović ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u domu mladih

Nove kreacije Emine Husedžinović Ibrahimović nosile su modeli Lara Sutović i Ejla Prguda, koje su pozirale fotografu Mladenu Blagojeviću, a za make up bile su zadužene Melisa Ćurić i Šejla Ćurić. Reviju u Domu mladih organizira udruženje “Urban-Etno” koje postoji od 2004. godine, a osmi put organizuje samostalni projekat Secesija, koji je podržan od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Fondacije za scensku i likovnu umjetnost.

emina husedžinović ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u domu mladih

Emina je poznata kao kreatorka koja ne odstupa od svoje vizije mode i, samim tim, njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima kolekcija “Maska III- Emocije”, intenzivnim monokromatskim bojama modela asocira različite osjećaje, “Transformacije i modifikacije” koja ima za cilj da od jednog odijevnog predmeta nastaje drugi. ”Bosanska baština i moda” i “Bosanske kraljice II” kroz svoj opus provlači tradicionalne konstrukcijske forme i načine ručnog ukrašavanja odjeće.

– U kolekciji “Maska III EMOCIJE” modeli su tematski povezani terminom maska koja u ovom slučaju predstavlja pokrivalo za glavu u obliku vela. Bijeli model nas asocira na čistoću i nevinost, ružičasti na veselje, žuti na ljubomoru, crveni na ljubav, zeleni nas relaksira, a crna kao najelegantnija boja podsjeća nas na smrt. Modeli su povezani sa pokrivalom za glavu i 3D instalacijama u vidu modnih dodataka. Moda je jedan od najvažnijih društvenih i gospodarskih fenomena našeg vremena, stoga je ona jedan od najosnovnijih pokazatelja „ukusa epohe“, koji je temelj estetskog i kritičkog vrednovanja povijesnog razdoblja. Moda pripada ljudima. Ona oslikava ono što jesmo, s njom poručujemo ono što želimo biti – kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.

Naša uspješna kreatorka ističe da je osnovna razlika između savremene mode u odnosu na tradicionalnu iz 19. vijeka u Bosni i Hercegovini u konstrukciji.

– Konstrukcija je bila zasnovana na geometrijskim formama, a sad se primjenjuje konstrukcija koja je zasnovana na visoko sofisticiranim inženjerskim proračunima. Modni dizajn je primijenjena umjetnost jer modni dizajner-kreator, koristeći se likovnim elementima i estetskim principima, izražava svoje osjećaje i stvara originalnu harmoničnu i estetski vrijednu kreaciju. Inspiracija za kolekciju pod nazivom “Transformacije i modifikacije” je u transformaciji forme odijevnog predmeta, daje efekt da se jedan model transformiše u drugi. Dvije kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda”, koje donose glamur i raskoš, koji je primjenljiv kroz sve historijske faze modifikacije etnološkog kostima kroz koje je naša zemlja prolazila. Ove kolekcije ukazuju na neminovnost promjene, vječno balansiranje između utjecaja u oblačenju Istoka i Zapada, nezaustavljivi proces smjene vlasti, kao i izmjene načina odijevanja i običaja. Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode, koja naglašava krhost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirani su i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza u paleti boja od svijetlo ružičaste do crne osvježenoj crvenom i tamno zelenim tonovima – kaže na kraju Husedžinović Ibrahimović.

(Zene.ba)

The post Emina Husedžinović Ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u Domu mladih appeared first on Žene.ba.

zene.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima