back to top

EU investira 280.000 eura za razvoj Bjelašnice i Igmana – Poslovni časopis

Na Bjelašnici je predstavljen sveobuhvatan Master plan čiji je cilj transformacija Bjelašnice i Igmana, omiljenih olimpijskih planina građana Sarajeva i šire. Dizajniranje Master plana je finansirala Evropska unija u vrijednosti od 280.000 EUR.

Na Bjelašnici je predstavljen sveobuhvatan Master plan čiji je cilj transformacija Bjelašnice i Igmana, omiljenih olimpijskih planina građana Sarajeva i šire. Dizajniranje Master plana je finansirala Evropska unija u vrijednosti od 280.000 EUR. Namjena plana je stvaranje održivih, pristupačnih centara za cjelogodišnje rekreativne aktivnosti, namijenjenih kako ljubiteljima zimskih i ljetnih sportova, tako i planinarima i ljubiteljima prirode.

Kroz poboljšanje infrastrukture i očuvanje prirodnog okruženja, EU želi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da povećaju privlačnost Bjelašnice i Igmana istovremeno osiguravajući mnogobrojne benefite i za lokalne zajednice, poručio je ambasador Sattler.

“Danas govorimo o budućnosti olimpijske ljepotice Bjelašnice i Igmana, o Master planu čiju je izradu finansijski pomogla Evropska unija. Podržavamo ove aktivnosti jer vjerujemo u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost na evropskom putu. Istovremeno, ovo je jedan od signala razvoja i napretka i iskorištenja ove prelijepe prirode kojom raspolažete. Jedino je promjena konstantna, a promjena podrazumijeva i odgovarajuće prilagođavanje. Razgovarali smo o tome kako da ostvarimo da Bjelašnica i Igman, pored postojećeg zimskog turizma, osiguraju i ljetnju ponudu. Hvala svim nivoima vlasti na timskom radu i angažmanu, jer jedino tako možemo osigurati istinski rezultat”, rekao je ambassador Sattler.

Lokalne zajednice aktivno će biti uključene u planiranje i implementaciju Master plana kako bi se osiguralo da koristi od razvoja turizma budu inkluzivne i održive. Cilj je stvaranje ekosistema u kojem turizam cvjeta uz zaštitu životne sredine i prosperitet zajednice.

Premijer Uk kazao je da je Master plan došao u pravom trenutku te da će kristalizirati viziju Vlade u budućim pravcima djelovanja.

“Želimo Bjelašnici i Igmanu da vratimo stari olipmijski sjaj i da postanu regionalni turistički centar sa sadržajima za turiste i građane tokom 365 dana. Zahvaljujući upravi preduzeća ZIO’ 84, mnogo toga je urađeno u proteklom periodu, stabilizovano je finansijsko poslovanje firme, rekonstuisana postojeća infrastruktura te pripremljena dokumetacija i planovi za realizaciju Master plana. Zahvalan sam delegaciji EU na namjeri da nam budu značajna podrška i ovom segmentu privrede”, istakao je premijer.

Podsjetio je da se zahvaljujući višemilionskim nepovratnim finansijskim sredstvima Evropske unije u Kantonu realizuju brojni projekti kao što su rekonstrukcija Palate pravde, te projekti NetZeroCities i Muzej Ars Aevi.”

“Ovo što danas prezentiramo je zaista vrijedno čuda. Sretan sam što su ministri u Vladi Kantona, premijer Kantona i moje kolege na političkoj sceni upravo oni koji istinski vole i cijene Bjelašnicu i Igman. Nastavit ćemo zajedno raditi na razvoju ovog prostora” – obećao je i ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.

“Istinski sam radostan što danas zajedno možemo podijeliti ovaj važan trenutak za našu zajednicu. Nakon dugog niza godina konačno će započeti izrada Master plana za Bjelašnicu – Igman. Ovi olimpijski biseri zaslužuju da postanu moderni skijaški centri, ali i da pruže obilje sadržaja tokom ljetnih mjeseci, iskorištavajući svoj prirodni i ekonomski potencijal. Vlada Kantona Sarajevo prepoznala je važnost Bjelašnice i Igmana za naš kanton te je uložila značajna sredstva u ovaj projekat. Vjerujemo da možemo postati regionalni centar turizma, razvoja i prosperiteta kroz privredu, sport i kulturu. Danas već vidimo rezultate milionskih ulaganja, a naš cilj je nastaviti unapređivati kvalitet života na ovom području, i u Sarajevu. Posebno želim čestitati rukovodstvu ZOI 84 na hrabrosti i predanosti u implementaciji ovog projekta. Svjesni smo izazova koje donose izmijenjeni prirodni uslovi i društvene promjene, te ćemo pažljivo voditi računa o svim segmentima kako bismo osigurali najbolji mogući razvoj Olimpijskog centra.”

Domaćin događaja je bio KJP ZOI 84 d.o.o. Sarajevo koji je zakonski sljednik Organizacionog odbora XIV zimske olimpijade i koji upravlja ski centrom Bjelašnica – Igman. Direktor ZOI ’84 Jasmin Mehić poručio je da Bjelašnica i Igman zauzimaju posebno mjesto u srcima građana Kantona Sarajevo i poznati su i van granica Bosne i Hercegovine kao olimpijske planine. Sa svojom bogatom historijom i izuzetnim prirodnim ljepotama, ove planine imaju neiskorišteni potencijal da postanu vodeće turističke destinacije u Europi –

“Iako smo na Bjelašnici u protekle tri godine investirali više od 30 miliona KM i izvršili obnovu gotovo svih instalacija i sadržaja koji su izgrađeni za održavanje olimpijskih igara 1984. godine, svjesni smo potrebe da se grade novi sadržaji koji će omogućiti razvoj turizma i transformaciju ski centra Bjelašnica-Igman u cjelogodišnju turističku destinaciju. Vlada KS pruža kontinuiranu podršku za razvoj destinacije, imamo veliku podršku Općine Trnovo, ali i nadležnih ministarstava i zavoda da nastavimo sa projektima ulaganja u ovu turističku destinaciju. Kako bismo investicije usmjerili u pravom pravcu ali i kreirali strategiju razvoja za narednih 10 godina, uz podršku delegacije EU pokrenuli smo izradu MASTER PLANA, koji predstavlja strateški dokument za razvoj destinacije“ – poručio je Mehić.

Kroz decenije rada, KJP ZOI 84 d.o.o. Sarajevo se kontinuirano zalaže za unapređenje i modernizaciju skijaških i turističkih kapaciteta Bjelašnice i Igmana. Posljednjih godina suočava se sa izazovima klimatskih promjena ali istovremeno ima veliki globalni trend rasta turizma, pogotovo kada je u pitanju outdoor turizam. S tim u vezi po ugledu na svjetska skijališta cilj ZOI ’84. je da se iskoriste prirodni potencijali naših olimpijskih ljepotica.

Plan je predstavljen u prisustvu šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika ambasadora Johanna Sattlera, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, direktora ZOI 84 Jasmina Mehića, ministra privrede KS Zlatka Mijatovića, ministra kulture i sporta KS Kenana Magode, ministra finansija Afana Kalamujića i ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojana Bošnjaka, te federalne ministrice turizma Nasihe Pozder. Na događaju su bili prisutni i direktorica zavoda za izgradnju KS Belma Barlov, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo. Kroz poboljšanje infrastrukture i očuvanje prirodnog okruženja, EU želi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da povećaju privlačnost Bjelašnice i Igmana istovremeno osiguravajući mnogobrojne benefite i za lokalne zajednice.

Master plan je pripremila austrijska kompanija Input Projektentwiklung GmbH Austria u konzorcijumu kompanijom Ernst & Young do.o. Beograd I PPG d.o.o. Sarajevo. Podrška izradi master plana dio je kontinuiranog angažmana Evropske unije u razvoju turističkog sektora u Bosni i Hercegovini. U posljednjih pet godina, Evropska unija je kroz nekoliko projekata u ovaj sektor izdvojila više od osam miliona eura.

Objava EU ulaže 280.000 EUR za razvoj Bjelašnice i Igmana pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Izvor: ( business-magazine.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima