back to top

Godišnjica osnivanja Sarajevogasa – KJKP Sarajevogas

Odlukom Skupštine Grada Sarajeva, Sarajevogas je osnovan na današnji dan prije 49 godina. Kao pravni subjekt, Sarajevogas je trebao tokom izgradnje gradskog gasnog sistema da obavlja funkciju investitora i nosioca kreditnih obaveza, a nakon izgradnje preuzme redovnu djelatnost kupovine, prodaje, transporta i distribucije prirodnog gasa, kao i održavanje i upravljanje gasnim sistemom grada Sarajeva (sada Kantona Sarajevo).

Osnivanje i misija Sarajevogasa neraskidivo su povezani s modernim razvojem Sarajeva. Prve kotlovnice u gradu su počele trošiti prirodni gas nakon 1978. godine, ali zahvaljujući pouzdanosti izgrađenog gasnog sistema već 1980. godine snabdijevanje prirodnim gasom je prošireno i na ostale kategorije kupaca, tako da je u 1980. godini bilo priključeno 8.759 kupaca s potrošnjom oko 5 miliona Sm3 prirodnog gasa.

Iz godine u godinu broj kupaca, a samim tim i potrebe za prirodnim gasom su rasle. U 1991. godini ostvarena je potrošnja od cca. 122 miliona Sm3 prirodnog gasa. Obzirom na tadašnji razvoj privrede u području grada Sarajeva, prirodni gas su uglavnom koristili veliki kupci (za tehnološke procese i grijanje), zatim KJKP Toplane (grijanje), a manjim dijelom domaćinstva i mala privreda (grijanje, kuhanje i proizvodnja sanitarne tople vode).

U proteklih 49 godina Sarajevogas je prošao kroz izazovne i teške periode, ali samo zahvaljujući predanom radu svih uposlenica i uposlenika, naše preduzeće nikada nije prestalo da uspješno obavlja svoj primarni zadatak: distribuciju gasa na siguran i pouzdan način, što zahtjeva prije svega stručne i obučene uposlenike koji grade, nadziru, održavaju gasni sistem Kantona Sarajevo, te istim upravljaju.

KJKP “Sarajevogas” će i dalje ulagati maksimalne napore kako bi se ispunili definisani poslovni ciljevi, od kojih je svakako jedan od najvažnijih sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom uz saradnju sa svim subjektima koji su uključeni u taj lanac.

Svim uposlenicama i uposlenicima Sarajevogasa želimo sretan Dan preduzeća!

www.sarajevogas.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima