back to top

Izložba “Ars Memoriae” otvorena u Općini Novi Grad, kao sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Obilježavanjem 29. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena izložba pod nazivom “Ars Memoriae”.

Izložba predstavlja reinterpretaciju originalne postavke koja je prvi put prikazana 2015. godine u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida.

Umjetnici poput Danila Krstanovića, Juliett Walker, Elme Čaušević-Mujezinović, Danisa Lana Fejzića i Adisa Elijasa Fejzića kroz svoja djela vizualno predstavljaju sjećanje na genocid u Srebrenici. Postavka je osmišljena kao kombinacija različitih autorskih pristupa, koji zajedno čine jedinstveni vizualni koncept. Svaki umjetnik, iznoseći svoje lično i profesionalno iskustvo, autentično govori o tragediji Srebrenice i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Nakon otvaranja izložbe, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istakao je da je ovo mali doprinos zajednice u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici, te naglasio važnost težnje ka pravdi i otporu protiv zla.

Adis Elijas Fejzić, autor koncepta izložbe, naglasio je da je cilj podsjetiti na genocid u Srebrenici, te istakao važnost sjećanja kao potencijal za unapređenje ljudskosti.

Izložba će biti otvorena do 22. jula 2024. godine, radnim danima od 10 do 16 sati, a ulaz je besplatan.


Izvor: ( www.novigradsarajevo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima