back to top

Japanski restoran umače ražnjiće u staklenku umaka koja nije prana 60 godina!

Popularni restoran u Tokiju u Japanu izazvao je kontroverzu jer je tvrdio da svoje svinjske ražnjiće umače u staklenku s umakom (na slici dolje) koja nije prana i očišćena više od 60 godina!. …

Abe-chan, poznati restoran sa svinjskim ražnjićima u tokijskoj trgovačkoj četvrti Azabu Yuban, nedavno je predstavljen u popularnoj japanskoj TV emisiji gdje je otkrivena jedna od tajni njegova uspjeha u staklenci prilično sumnjivog izgleda prekrivenoj želatinoznom masom.

Navodno je riječ o istoj posudi s umakom u koju su se ražnjići umakali zadnjih 60 godina, a tamnosmeđa masa oko posude umak je koji se tijekom desetljeća prelijevao i stvrdnjavao. Prema trećoj generaciji vlasnika Abe-chana, staklenka nikada nije bila očišćena u posljednjih šest desetljeća, što očito doprinosi bogatom okusu umaka.?!

umak (chup) staklenka
staklenka za umak (čup) koja nije čišćena i prana 60 godina

Umjesto da svaki dan čiste staklenku umaka, nakon zatvaranja restorana, osoblje Abe-chana jednostavno prelije još umaka preko dnevnih ostataka, što samo pojačava njegovu aromu. Zgusnuta masa oko zemljanog lonca s umakom nije najugodniji prizor kada se naručuje ulična hrana, ali za vlasnike Abe-chana to je dragocjeno blago izloženo tik uz roštilj na drveni ugljen.

Abe-chan je navodno 1933. osnovao djed sadašnjeg vlasnika, a staklenka za umak postoji od tih ranih dana. Tradiciju dodavanja umaka bez stvarnog čišćenja zdjele slijede sve tri generacije, a sadašnji vlasnik je uvjeren da je to pridonijelo uspjehu obiteljskog posla.

Tijekom televizijske emisije stručnjaci su upitani o potencijalnim higijenskim rizicima jednostavnog dodavanja novog umaka u posudu koja nije bila očišćena desetljećima, a jedan od njih rekao je da ako je umak dovoljno dugo bio termički obrađen, trebalo bi ga nema opasnosti od bakterijske kontaminacije.

Također, eksperiment u kojem je čista voda dodana u posudu punu crne vode 365 puta pokazao je da većina izvornog sadržaja nije ni postojala do kraja. Dakle, nije da staklenka umaka zapravo sadrži umak od prije 60 godina!

TV program izazvao je popriličnu pomutnju na internetu, i dok su neki posjetitelji Abe-chana branili restoran, tvrdeći da su ondje jeli godinama i da nikada nisu imali zdravstvenih problema zbog hrane, drugi su tvrdili da se čini da deformirana staklenka umaka ima nešto ozbiljne brige o higijeni.

Za sada nije jasno kako se Abe-chan nosi s kritikom svoje desetljećima stare tradicije. Neki izvori tvrde da je vlasnik odlučio nastaviti poslovati kao i obično unatoč kontroverzama, dok drugi kažu da je očistio staklenku prvi put nakon 60 godina.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo portale, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima