KIFLICE SA JABUKAMA Meke kao duša, a tijesto gotovo za 10 min

Sastojci:

800 g jabuka
2 kašike šećera
1 kašika putera

Za tijesto:
100 ml mlijeka
3 kašike šećera
10 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
3 jajeta
370 g brašna
45 g putera

Za premaz:
1 žumance
1 kašika mlijeka
1 kašika šećera

Recept za mekane kiflice sa jabukama:

Oljuštite jabuke i sitno isjeckajte, pa propržite sa šećerom u tiganj u kojem ste istopili puter. Ostavite da se ohlade. U posudi pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i so. Ostavite da se aktivira, a za to vrijeme umutite mlijeko sa šećerom. Dodajte aktivirani kvasac, a zatim i prosijano brašno i nastavite da mutite. Na kraju dodajte i puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom. Stavite u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podijelite tijesto na 3 dijela i oblikujte loptice. Opet pokrijte i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Razvucite jedan dio tijesta u tanak krug i isjecite trouglove. Stavite kašiku fila i urolajte. Reajte kiflice u pleh obložen pek papirom. Pokrijte kiflice providnom folijom i peškirom, pa ostavite tijesto da nadođe nekih 15-20 minuta. Nakon toga svaku kiflicu premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom, pa pospite šećerom. Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima