Kineski znanstvenici stvorili prvo “AI dijete”

Grupa kineskih znanstvenika tvrdi da je stvorila prvo ‘dijete umjetne inteligencije’ na svijetu, entitet koji pokazuje ponašanje i sposobnosti slične onima trogodišnjeg ili četverogodišnjeg ljudskog djeteta. ….

Nazvano Tong Tong ili “Mala djevojčica”, prvo dijete na svijetu s umjetnom inteligencijom smatra se golemim korakom u smjeru AGI (Artificial General Intelligence).

Predstavljen na izložbi “Frontiers of General Artificial Intelligence Technology”, inovativni model (AI dijete) – kaže se da je umjetna inteligencija sposobna za autonomno učenje i može pokazati razinu emocionalnog angažmana koja dosad nije viđena u razvoju umjetne inteligencije.

Prema njegovim tvorcima iz Pekinškog instituta za opću umjetnu inteligenciju (BIGAI), Tong Tong neprestano unapređuje svoje vještine i znanje kroz ljudsku interakciju i istraživanje.

“Tong Tong posjeduje um i nastoji razumjeti zdrav razum koji podučavaju ljudi”, navodi se u promotivnom videu prikazanom tijekom izložbe. “Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u različitim situacijama i ima moć oblikovati budućnost.”

Tijekom prošlomjesečne izložbe u Pekingu posjetitelji su mogli komunicirati s djevojkom i promatrati njezino ponašanje na temelju njezina programa.

Na primjer, kada bi bio programiran da preferira urednu okolinu, virtualni bi avatar popravio iskrivljenu fotografiju na zidu i čak donio stolicu na koju bi se mogao popeti kako bi dohvatio okvir ako je previsok. Ako bi netko prolio mlijeko tijekom simulacije, ponijela bi krpu da ga očisti.

prvo ai dijete na svijetu
prvo AI dijete na svijetu

Međutim, jedna od glavnih stvari koja izdvaja Tong Tonga od ostalih AI kreacija je ta da on ima moć samostalno dodjeljivati ​​sebi zadatke na temelju vlastitih vrijednosti i ideala. Njezini tvorci tvrde da je sposobna samostalno učiti te da “ima svoju radost, ljutnju i tugu”.

“AI djevojka” može komunicirati s ljudima mimikom, gestama i razgovorom. Sposobna je prepoznati i prenijeti različite emocije kao što su sreća, ljutnja i tuga, kao i prikladno reagirati na emocionalna stanja drugih. Iako trenutno ima sposobnosti i ponašanje djeteta od tri ili četiri godine, Tong Tong se neprestano razvija i usavršava.

“Da bismo napredovali prema općoj umjetnoj inteligenciji, moramo stvoriti entitete koji mogu razumjeti stvarni svijet i posjedovati širok raspon vještina”, rekao je direktor BIGAI-ja Zhu Songchun.

Izvor: Zanimobostidana.com

zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima