back to top

Kolegij Skupštine KS danas o inicijativi za održavanje tematske sjednice o sigurnosnoj situaciji

Zastupnik Aljoša Čampara podnio je inicijativu za održavanje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo, a na kojoj će obavezno biti prisustvo policijskog komesara i načelnika sektora/jedinica u Upravi policija Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Kolegij Skupštine KS danas će razmatrati tu inicijativu za održavanje tematske sjednice.

Kako navodi Čampara u obrazloženju inicijative, sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nije zadovoljavajuća, a obaveza Skupštine i Vlade KS je da poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se sigurnosna situacija popravila.

Ranjavanje djevojke na Baščaršiji, teške saobraćajne nesreće, a posebno nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije mlade doktorice na Marijin Dvoru, upravljanje maloljetnika motornim vozilima, učestale masovne tučnjave, napadi navijača na policijske službenike, likvidacija na Stupu, likvidacija na Otoci, pucnjava na Kovačima, pucnjava kod Muzičke škole samo su neki od brojnih događaja koji su se desili u posljednjem vremenskom periodu i koji moraju biti alarm Skupštini Kantona Sarajevo da se ozbiljno pozabavi sigurnosnom situacijom u Kantonu Sarajevo”, navodi Čampara.

Dodaje da policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS rade težak posao i pokušavaju se izboriti sa sigurnosnim izazovima, ali mora postojati odgovornost onih koji rukovode njihovim radom za situaciju koja je daleko od zadovoljavajuće.

Sarajevo ne smije biti grad o kojem će se ponajviše pričati u kontekstu teških saobraćajnih nesreća, obračuna navijačkih grupa, pucnjava, likvidacija i tako dalje.

Zbog svega naprijed navedenog od ključne je važnosti da se održi tematska sjednica na kojoj će policijski komesar i načelnici sektora/jedinica u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovoriti na pitanja zastupnika, ali i iznijeti argumente zbog čega nisu u stanju da osiguraju veći stepen sigurnosti na području Kantona Sarajevo”, ističe u obrazloženju.

Pitanje sigurnosti je, smatra Čampara, pitanje koje prevazilazi politiku i koje se mora otvoriti na sjednici Skupštine KS.

Nema mjesta populizmu na ovakvim pitanjima. I opozicija i pozicija moraju imati isti interes, a to je Kanton Sarajevo kao sigurno mjesto života naših građana. Svi zajedno trebamo dobiti odgovore na pitanja i iznaći rješenja za popravljanje sigurnosne situacije u KS”, navodi Čampara.


sarajevskasehara.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima