back to top

KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

Izuzetni muzičari okupljeni u kvartetu kontrabasa u okviru mini-turneje nastupaju u Bosni i Hercegovini, a sarajevska publika će imati priliku da ih čuje u galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u četvrtak, 21. 03. u 20,00 sati.

Kvartet kontrabasa čine profesori sa muzičkih akademija iz regiona: Fahrudin Strojil profesor sa Muzičke akademije Sarajevo, Slobodan Gerić profesor Fakulteta muzičke umjetnosti Beograd, Zoran Marković profesor sa Akademije za glazbo Ljubljana i Ljubinko Lazić profesor Akademije umjetnosti Niš. Na repertoaru koncerta će se naći kompozicije: S. Mokranjca, I. Žebeljana, P. Tanaskovića, S. Garcije, B. Popovića, G. Makhoshwilia, T. Miloševića, H. Mancinija, J. Štrausa i D. Žontara.

Anambl od četiri kontrabasa je neobična muzička postava koju publika na našim prostorima nema toliko često priliku da čuje. Ideja je da se neki od ponajboljih kontrabasista iz regiona, ali i šire, u ovom nesvakidašnjem sastavu predstave publici i to sa repertoarom savremenih muzičkih autora iz zemalja regiona. U okviru programa će između ostalih biti izvedena i djela bosanskohercegovačkih kompozitora, a ovaj muzički repertoar bit će dodatno upotpunjen atraktivnim obradama popularnih hitova i evergreen kompozicija koje će biti izvedene u neobičnim aranžmanima pisanim za četiri kontrabasa.

Koncert se održava u okviru saradnje na projektu “Bassomanija“, koji je nastao po ideji profesora kontrabasa Slobodana Gerića i Nebojše Ignjatovića, sa ciljem da populariše umjetničku muziku i sviranje kontrabasa. Od ove godine Bassomanija, nakon ogromnog uspjeha na posljednja dva festival u Beogradu, kreće na svoje regionalno putovanje, promovišući i na taj način vrhunsko muziciranje u ansamblu četiri kontrabasa.  Osnivač i organizator Bassomanije je “Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu”. Do sada je Bassomanija održana 32 puta, a strateški imeprativ Basomanije je razvoj i omasovljenje publike na koncertima umjetničke muzike edukacijom mladih naraštaja u formi koja je prijemčiva široj kulturnoj javnosti.

Do sada su na Basomaniji gostovali najistaknutiji kontrabasisti današnjice: Alberto Bocini (Muzički konzervatorijum Ženeva), Jozef Niderhamer (Visoka škola za muziku Beč), Mario Ivelja (Muzička akademija Zagreb), Petru Iuga (Visoka škola za muziku Manhajm), Roman Patkolo (Cirih), Rick Stotijn (Muzička Akademija u Dizeldorfu), Ivan Kitanović, (solo kontrabasista orkestra Wiener Symfoniker) itd.

Ulaz na koncert je slobodan.

KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

Biografije:

FAHRUDIN STROJIL (1981.) završio je Drugu gimnaziju i Srednju muzičku školu u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Alfreda Krawagne na Univerzitetu za muziku i dramske umjetnosti u Grazu (Austrija). Usavršavao se na seminarima kod profesora Catalina Rotaru-a i Duncana McTiera. Od 2005. član je Sarajevske filharmonije čiji solista i vođa grupe kontrabasa postaje 2007. godine. Predstavljao BiH kao član Svjetske filharmonije (World Philharmonic Orchestra) 2006. godine u Parizu. Od 2010. godine je profesor kontrabasa na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Redovno sarađuje sa Mostarskim simfonijskim orkestrom i Tuzlanskim kamernim orkestrom. Nastupao je sa orkestrom i različitim ansamblima širom Evrope i svijeta. Od 2016. godine je angažovan kao stručni saradnik na predmetu Kontrabas na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U zvanje docenta izabran je 2022. godine. Autor je sljedećih naučnih radova na njemačkom jeziku: „Sevdalnika-bosanska narodna pjesma“ i „Najznačajniji predstavnici muzickog života u vrijeme arapskog halifata“ koji su objavljeni kao zasebne publikacije.

koncert kvarteta kontrabasa u bkc-u 21. 03. 2024. – ju bkc ks
KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

Slobodan Gerić je diplomirao magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nebojše Ignjatovića. Usavršavao se kod prof. Ludviga Štrajhera ( Beč, Austrija ) i prof. Frančeska Petrakija (Siena, Italija). Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Klagenfurta (Austrija), Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima svetog Đorđa, b.g.o. Dusan Skovran, Orkestrom “Ljubica Marić”, Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), i sa Omladinskom filharmonijom Borislav Pasćan. Djelovao je kao solo kontrabasista b.g.o. Dušan Skovran (1985 – 1992) i vodja kontrabasa Beogradske filharmonije (1994 – 2007) a trenutno je angazovan kao solo kontrabasista gudača sv. Đorđa i Kamerate serbike. Nastupa kao solista i kamerni muzičar sa Balkanskom kamernom akademijom. Bio je predavač na projektu Euphony 2019. i 2020.godine.

Godine 2022. je dobio Veliku zlatnu plaketu Univerziteta umjetnosti “Sreten Stojanović” sa poveljom. Dobitnik je nagrade Udruzenja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2007. godini, vise prvih republičkih nagrada kao i Oktobarske nagrade Grada Beograda za učenike 1984, sa b.g.o. Dušan Skovran 1990, kao i nagrade Grada Beograda za najbolji koncert u 2006. godini sa gudacima sv. Đorđa. Kao član raznih ansambala gostovao je u inostranstvu ( SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Francuska, Španija…).

Bavi se i pedagoškim radom kao redovni profesor na fmu u Beogradu, gdje je šef katedre za gudačke instrumente, a mnogi njegovi bivši studenti su aktivni kontrabasisti u zemlji i inostranstvu. Sa studentima je osvojio preko 40 prvih nagrada i laureata na raznim takmičenjima. Bio je umjetnički direktor ’’Škole za muzičke talente u Ćupriji od 2006. do 2011.godine. Takodje, Slobodan Gerić je i osnivač Bassomanije, medjunarodne manifestacije koja postoji vec 30 godina i koja okuplja mlade kontrabasiste i pedagoge i koja se bavi popularizacijom kontrabasa. Član je žirija više raznih takmičenja kontrabasista.

koncert kvarteta kontrabasa u bkc-u 21. 03. 2024. – ju bkc ks
KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

Kontrabasista  ZORAN MARKOVIĆ se  nakon završene Muzičke Akademije u Podgorici i magistarskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao kod uglednih pedagoga u Veneciji, Cremoni, Münhenu i Salzburgu.

Tokom studija osvojio je brojne nagrade na različitim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao član Kamernog gudačkog orkestra Slovenačke filharmonije, dobio je nagradu Prešernovog fonda 1999. godine zatim Zupančičevu nagradu za 2004. godinu i Bettetovu nagradu za 2006. godinu.

Zoran Marković koncertira širom Slovenije i inostranstvu. Kao solista uspješno je  nastupao sa: Slovenačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, ansamblom Slovenicum, Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije, Gudačima Svetog Ðorda, Celjskim gudačkim orkestrom i kamernim gudačkim orkestrom  Amadeus, Junge Kärtner Bläserphilharmonie, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim Simfonijskim orkestrom, Britten gudačkim orkestrom…

Kao redovni gost nastupa širom Evrope na festivalima kao:

Aspecte Salzburg, Neuebühne Villach, Serenate nel Chiostro, Trieste Prima, I suoni delle Dolomiti, Akzente-Neue Music in Klagenfurt, Ljubljana Summer Festival, Grad teatar Budva, PAC Murska Sobota, A Tempo Podgorica, Oxford Chamber Music festival, Osnabrücker Musikfestival »classic con brio«, Düsseldorf ChamberJam, Stiftfestival, Gauting München, The Schloss Elmau, Holstebro “Klassiske Dage”, Storioni Festival, Kuhmo Chamber Music Festival, Basel, Sonoro, Stavanger, Sylt, Stradun classic Dubrovnik…

Od 1990. do 2004. godine  bio je zaposlen kao solo kontrabasista u orkestru Slovenačke filharmonije, a od januara 2004.  redovno je zaposlen kao redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Od 2006 je stalni vanjski saradnik na mjestu solo kontrabasiste u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije.

Djeluje još i kao profesor kontrabasa na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani,  i kao  predavač na Ljetnjim međunarodnim  muzičkim akademijama u Austriji, Italiji, Holandiji. Engleskoj, Njemačkoj, Finskoj. 

koncert kvarteta kontrabasa u bkc-u 21. 03. 2024. – ju bkc ks
KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

Ljubinko Lazić, vanredni  je profesor na Akademiji umjetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije, rođen je 1979. godine. Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu (Hochschule für Musik München), u klasi prof.  Кlausa Trumpfa, učestvovao je, kao solista i kamerni muzičar, na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta i osvajao nagrade i priznanja. Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Gerića.

Na saveznim takmičenjima 1996., 1998., 2000. godine osvajao samo prve i  specijalne nagrade. Proglašen je za najboljeg studenta na univerzitetu  Crne Gore (oblast umjetnosti) 2001. godine.

 Muzicirao je sa mnogim orkestrima: Bavarski radio orkestar, Ciriška opera, Vitemberški kamerni orkestar,  Internacionalni kamerni orkestar laureata Palpiti (I Palpiti), u Holivudu, Sankt-Petersburška filharmonija, Filharmonija Nacije Justus Franc, orkestar muzičke omladine Slovenije, Minhenski simfoničari, simfonijski orkestar Bad Rajhenhal, Pasau, Augzburg, Vurzburg.

Učesnik je Šlezvig-Holštajn festivala (Schleswig-Holstein Festival) u Njemačkoj, festivala u Seulu, Južnoj Кoreji,  festivala u Кini i Japanu, tango festivala u Buenos Ajresu, Argentini, Lucern festivala u Švajcarskoj, Stavanger festivala u Norveškoj, Regensburški ljetnji festival, Barski ljetopis, Meklenburgforpolman, Кadakues (Španija), Bahov festival u Fuldi.

Sa svojim kvartetom kontrabasa Basionom Amorozom (Bassiona Amorosa) osvojio je Evropsku nagradu za najbolji kvartet 2003. i Eho Кlasik nagradu 2014. godine, a kao vrhunac kamernog muziciranja imao je i nastup u velikoj sali Кarnegi hola u Njujorku, Isak Štern auditorijum.

Tri puta je kao docent vodio majstorske kurseve u okviru Vagnerovog festival u Bajrojtu (Festival  für die junge künstler Bayreuth),  a u kontinuitetu  dugi niz  godina radi kao predavač u okviru zimske škole za gudače u Banji Koviljači i letnjeg Strings festivala u Leskovcu.

Кao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom iz Minhena, Hajlbrona i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima kao: Plasido Domingo, Maksim Vengerov, Eduard Šmider, Roman Patkolo, Edgar Кrap.

Sa kvartetom kontrabasa Bassiona Amorosa u poslednjih dvadeset godina održao je više od sedam stotina koncerata i snimio dvanaest diskova. Solisticki disk Basso Romantiko izasao je 2018. godine. Lazićev repertoar za kontrabas čine Svite, Sonata, Koncerti i komadi  koji novim načinom sviranja i posebnim metodološkim pristupom čine kontrabas ravnopravanim instrumentom  sa  ostalim gudačkim instrumentima .

koncert kvarteta kontrabasa u bkc-u 21. 03. 2024. – ju bkc ks
KONCERT KVARTETA KONTRABASA U BKC-u 21. 03. 2024. – JU BKC KS

BASOMANIJA je muzičko-obrazovna festivalska manifestacija. Nastala je po ideji profesora kontrabasa Nebojše Ignjatovića i Slobodana Gerića sa ciljem da populariše umetničku muziku i sviranje kontrabasa. Sastoji se od majstorskog seminara eminentnih svetskih pedagoga, radionica, predavanja i koncerata učenika i studenata kontrabasa iz regiona. Do sada su na Basomaniji gostovali najistaknutiji kontrabasisti današnjice: Alberto Bocini (Muzički konzervatorijum Ženeva), Jozef Niderhamer (Visoka škola za muziku Beč), Zoran Marković (Akademija za glazbo Ljubljana), Mario Ivelja (Muzička akademija Zagreb), Petru Iuga (Visoka škola za muziku Manhajm), Ljubinko Lazić (Akademija umetnosti Niš), Roman Patkolo (Cirih), Rick Stotijn (Muzička Akademija u Dizeldorfu), a ove godine je gostujući profesor Ivan Kitanović, solo kontrabasista orkestra Wiener Symfoniker. Gostovanje Ivana Kitanoviča ima i posebnu važnost i simboliku jer se radi o bivšem studentu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Osnivač i organizator Basomanije je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Do sada je Basomanija održana 32 puta, što je svrstava u najdugovečnije manifestacije koje se u kontinuitetu odvijaju na Fakultetu. Strateški imeprativ Basomanije je razvoj i omasovljenje publike na koncertima umetničke muzike edukacijom mladih naraštaja u formi koja je prijemčiva široj kulturnoj javnosti. Besplatan ulaz na sve manifestacije, u okviru Festivala, je podsticajni faktor koji koncerte čini dostupnim svim slojevima stanovništva.

Basomanija je, do sada, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i SOKOJ-a, postigla značajne uspehe na polju afirmacije umjetnosti.

Pune koncertne sale, veliki odjek u štampi i kulturnoj javnosti, te ovacije publike u prepunim dvoranama, organizatoru daju podstrek da svake godine kreira inovativni projekat kojim će obuhvatiti više stvaralačkih grana umetnosti i najširi krug publike. Jedan od glavnih aspekata je i premijerno izvođenje kompozicija srpskih kompozitora, kao i afirmacija domaćeg stvaralaštva i izvođaštva.

30. Basomanija održana je u periodu 9-12. decembar 2021. godine na više lokacija u Beogradu (Fakultet muzičke umetnosti, Sala Hrišćanske adventistističke crkve, Studentski kulturni centar, Sala Beogradske filharmonije). Izvedena su 4 cjelovečernja koncerta (od toga 2 učeničko- studentska) i 1 mini koncert u okviru promocije Monografije sa dvostrukim kompakt diskom, kao i pozorišna predstava „Kontrabas“ po tekstu Patrika Ziskinda, a u izvođenju Đorđa Kreće, glumca, u adaptaciji za scenu i režiji Vladana Đurkovića.

Među najvažnijim segmentima  festivalskih aktivnosti svakako se izdvaja promocija monografskog izdanja FMU „30. Basomanija“ koje je dobilo nagradu za najbolju monografiju u 2021. godini od strane magazina „Klasika“. Izdanje je publikovano u luksuznoj opremi sa inkorporirana dva kompakt diska na kojima su, kompozicije za kontrabas solo i u okviru ansambala, izveli najveći domaći i inostrani muzičari. Festival „Basomanija“ proglašen je i za najbolji festival 2021. godine. Pored toga koncert mladog kontrabasiste Stevana Jovanovića na 31. Basomaniji je dobitnik nagrade UMUS-a za najbolji koncert mladog umjetnika u 2022. godini.

Od ove godine Bassomanija kreće na svoje putovanje, promovišući i na taj način vrhunsko muziciranje u ansamblu četiri kontrabasa, izvodeći sjajne aranžmane za ovaj sastav. Vrhunski muzički domet ovog medjunarodnog projekta garantuju biografije najboljih kontrabasista u regionu ali i šire. Pored osnivača kvarteta Slobodana Gerića, u kvartetu nastupaju i Zoran Marković, profesor Muzičke akademije u Ljubljani, Ljubinko Lazić, profesor Akademije umetnosti u Nišu, Fahrudin Strojil, profesor Muzičke akademije u Sarajevu, a sa kvartetom su nastupali i neki od najboljih svetskih kontrabasista Petru Iuga, Roman Patkolo, Rik Stotijn…

bkc.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima